Do you pursue for quality, Knitters/Crocheters?

Assalamualaikum semua..

Kali ini.. saya ingin berkongsi tentang jarum kait satu dan dua dari Knitpro…

Nampak tak gambar disebelah ni? Huhuu… ini adalah jarum crochet Symfonie Wood Crochet Hook hehe yang saya rasa adalah jarum kait termahal diantara jarum crochet yang saya pernah jumpa.. 5 batang jarum ni sahaja kosnya lebih kurang Rm140++..kalau masuk kos penghantaran.

Anda pasti pernah sekurang-kurangnya sekali ter-landing di website Knitpicks.Com. Sebelum mengenal ADDi.. saya sudah lama mengintai-ngintai peralatan mengait dari Knitpicks.Com. Malangnya.. mereka ni tidak offer international shipping sob…. cuma beberapa reseller site sahaja yang ada menjual secara international. Jum kita tengok closer view jarum ni…

Jarum kait ni berwarna rainbow.. huhu.. memang geram tengok sangat-sangat… Ini adalah diantara keistimewaan jarum dari Knitpro. Mereka menghasilkan jarum kait yang berwarna-warni seakan-akan pelangi dari sebatang kayu yang sangat tinggi ketahanan sifatnya. Jarum-jarum ini dihasilkan dengan pelbagai jenis saiz bermula dari saiz yang kecil iaitu 2mm sehinggalah sebesar saiz 15mm.. huhu memang besar. Selain dari warnanya yang sangat menarik. Mari kita tengok details product ni:

Symfonie Wood Crochet Hook (Single–Ended)
Product Highlights:
»     Symfonie Crochet hook – designed by Crocheters themselves
»     All crochet hooks are hand–crafted by skilled artisans
»     All crochet hooks come with grooves that prevent stitches from sliding off the needle
»     Available in extremely Attractive Colour Combination/Pattern
»     Lightweight, yet exceptionally strong & durable
»     Lustrous Wood Surface designed to provide more grasp to easily cope with slick yarns like angora and mohair

»     A crocheters best companion – smooth surface allows for hours of convenient crocheting and the Symfonie wood provides that much–needed warmth to hands

Selain dari itu.. Knitpro juga menghasilkan jarum crochet double ended. Oh ya.. adakah anda tahu bahawa double ended ini mempunyai teknik penggunaannya? Saya dulu menganggap.. double ended crochet ini adalah untuk memudahkan kita mencari saiz dan lebih menjimatkan sebab dua dalam satu. Tapi saya baru dapat tahu bahawa jarum crochet double ended ni juga boleh mengait secara Knit-In-Around . Saya pasti crocheter ramai yang sudah tahu tentang ni.. oh kesiannya saya.. lambat betul baru tahu.… Selain itu, terdapat juga crochet interchangeable dari jenis wood ini yang membolehkan anda menukar saiz dan mempunyai cord yang panjang seperti circular needle. Oh ya.. selain dari wood.. terdapat lagi jenis lain seperti jarum ni…

 

Waaaahhhh… pink colour ni memang cantik! Yang ni pula dihasilkan dari Acrylic. Apa yang hebat sangat dengan jarum dari Knitpicks.Com? Sebenarnya saya sendiri kurang pasti… tetapi rata-ratanya.. dari review yang saya baca dan selongkar di web-web lain… kebanyakkan pengait luar negara sangat gemar dengan jarum mereka dan sanggup menghabiskan beratus ringgit untuk mendapatkan jarum ni… anda pula bagaimana? Saya pula? huh.saya juga harus berfikir sepuluh kali hendak membeli… sesetengah orang mereka menganggap membeli barang yang mahal harganya adalah satu pembaziran dan tidak sangat diperlukan. Namun sesetengah mereka yang memang passion sangat dalam seni mengait sangat gemar mencuba pelbagai jenis jarum tidak kiralah dari yang termurah sehinggalah yang termahal. Yup.. inilah realiti bagi yang sangat-sangat dan tersangat meminati seni mengait. Tetapi bagi saya.. yang penting kita rasa selesa dan apa yang ada adalah menurut kemampuan kita. Saya rasa jika anda selesa dengan sesuatu jenis peralatan mengait dan anda suka dengannya… it’s the best!

Kenapa kebanyakkan jarum ni dijual dengan harga yang tinggi? Hmm.. mungkin sebabnya.. material yang digunakan dalam menghasilkan jarum ini adalah antara material yang berkualiti. Selain itu.. sifatnya yang selesa, mudah mengait, ringan, tidak memenatkan jari, dan pelbagai lagilah diantara faktor yang menyebabkan jarum sebegini lebih ekslusif. Mari kita tengok review product yang ni pula.

 

Spectra Flair Acrylic Crochet Hook (Single-Ended)
Product Highlights:
»     Spectra Flair Acrylic Crochet allows for easy handling of slippery yarns, picking up stitches in a fast and easy manner
»     Designed by Crocheters themselves
»     All crochet hooks are hand crafted by skilled artisans
»     All crochet hooks come with grooves that prevent stitches from sliding off the needle
»     Lightweight, smooth, with the right flexibility – yet exceptionally strong & durable
» Warm and soft ‘feel’
» Ideal for beginners
»     All needles produced in coloured acrylic material on specially designed machines
»     Well-priced : Offers great value for money
»     A much superior product compared to regular plastic needles which are injection moulded
»     Available in larger sizes – 5.0mm to 12.0mm – where the lightness of the needle will be an added advantage in tackling the larger stitches

Bagaimana pula dengan Jarum Knitting/Jarum Kait Dua? oh.. inilah yang membuatkan saya pun rasa geraaaaammm sangat dan tidak terkata geramnya saya… Yang sebelah ini namanya Knitpro Nova Metal.. jenis ini juga antara yang paling digemari oleh para knitters disebabkan sifatnya yang licin, melancarkan kelajuan mengait tanpa tersekat-sekat, mempunyai tip yang halus dan tajam memudahkan untuk mengait lace pattern dan ringan berbanding jenis metal yang lain. Oh ya… melalui review yang saya baca dari web-web lain, Knitpro Nova Metal adalah saingan ADDi..  because of the metal properties.

Hampir kebanyakkan mereka yang menggunakan jarum Nova Metal ini mengatakan bahawa sifatnya sama dengan ADDi dan yang membezakannya ialah Tip Nova Metal lebih muncung berbanding ADDi, boleh menyebabkan jari sakit jika anda mempunyai habit menolak jarum keluar dengan jari melalui Tip-nya.  Oh.. tetapi saya tetap suka tengok Nova Metal ini.. sungguh cantik dan halus walaupun belum pernah cuba lagi 🙂

 

 

 

Jum cuci mata tengok gambar di bawah ni…

This is like a dream … memang rambang  mata jika diberi pilihan untuk memilih salah satu jarum di atas.. kalau di depan mata.. senang nak pilih ikut keselesaan…kan?

Jadi.. anda rasa.. yang manakah pilihan anda?

Do you prefer the Symfonie Wood? (moderate slippery to yarn)

photo credited to: weloveshopping.com

or the Nova Metal? (very slippery to yarn) : This is similar to ADDi Needles 🙂 I love my ADDiS

Photo credited to: Goodrunat.Com

Oorr…. the Spectra? (less slippery to yarn) I found a nice review for this set: Click Here

Yang bestnya.. untuk set Interchangeable ni.. ada set untuk Starter Set bagi setiap jenis jarum ni.. sama ada symfonie wood, nova metal ataupun spectra. And.. the size of each type includes 4.00mm, 5.00 mm and 6.00 mm.. disertakan dengan cable sepanjang 60cm, 80cm dan 100cm dan 3 kunci cable untuk sambungkan cord dan ketatkannya.

Saya suka survey terutamanya harga-harga bagi setiap set ini .. huhu… I found out the lowest is Rm70++ and I think, the Spectra is the lowest price compared to others and also made especially for beginner. Antara yang lain adalah mungkin sebab sifat akrilik-nya.

Harap info kali ini menarik untuk bacaan anda semua 🙂

Kalau anda berminat nak tahu lebih lanjut, bolehlah Google dan look for Knitpro sets… thanks for hopping by!

Assalamualaikum and May Allah swt bless us all

ReviewatDa’knitdotcom

11 Replies to “Do you pursue for quality, Knitters/Crocheters?”

    1. hihi.. thanks Yan 🙂 akak geram sangat tengok jarum-jarum dari knitpro tu yang buat entry terus 😛

      rupanya kat Malaysia dah ada supplier jarum ni.. tetapi akak cek websitenya belum operate lagi..

      klu Yan nak visit boleh cek disini… http://www.craft-world.net

      thanks for your big support sis! :

    1. Terima kasih Saudari Lia 🙂
      Saya gembira entry ini bermanfaat untuk kita..
      Ah ha.. memang harga jarum KnitPro boleh tahan.. setakat ni screen shopping sahaja hehe…

  1. salam, terujanya saya tgk needle symphony tu. saya selesa pki needle jenis kayu. tapi ssh nak cari. skrg ni ada yg metal tp jarang guna. selalunya guna chopstick yg diubah suai.

    harap2 dknit ada jual yg mcm ni 1 set. huhu, nak beli sendiri bole, tp xyakin dgn shipping and tax yg bole bwt harga berubah dr budget.

    p/s: sy pun ada tgk amazon, byk jual bundle & skrg ada offer. klau dknit terima tempahan boleh sy join:D

    1. Waalaikumsalam saudari..

      Memang betul.. susah nak cari knitting needles yang diperbuat daripada kayu/wood di sini.. kebanyakkan kalau nak cari kena juga online shopping.. saudari suka guna jenis bamboo ya? metal juga terdapat pelbagai jenis.. dan tidak semua metal punya texture yang sama..

      wahh.. kagumnya saya..menggunakan hasil chopstick yang diubahsuai sangat kreatif 🙂

      InsyaAllah.. memang dalam perancangan untuk menambahkan stok.. sudilah Like Page FB Da’Knit untuk mengikuti perkembangan terbaru ya!

      p/s: insyaAllah.. nanti kalau ada benda yagn saya nak beli.. kita join sama xD

  2. Salam. Saya ingin bertanya ttg jarum kait. Ada tak yang neerwarna warni? Maksud saya dalm satu set ada yg warna merah, ada yg warna jijau…
    Bagaimaa dgn warna pelangi? Harganya bagaimana?

  3. saye nk beli jarum kait dua….warna silver….yg ade gambar kat atas tu….berapa harga jarum kait dua tu ekk????kalau boleh beli puan kena post kat saye ker???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *