Preview: Mr Bunny from Cikida!

Assalamualaikum semua.. ๐Ÿ™‚ Hari ini.. Da’Knit mahu preview Mr.Bunny dari Cikida xD .. Oh Allah kreatifnya adik ni.. tahniah sebab atas kesabaran dan kesungguhannya, akhirnya Cikida berjaya buat satu bunny yang cute ni.. ( saya suka tengok cara Mr.Bunny ni berdiri.. comel! hihi..)

Thank you Syahidah.. sebab sudi join contest Da’Knit dan gambar pun dah post di forum.. semoga Syahidah akan terus maju dalam seni mengait dua ni ok?! insyaAllah.. ๐Ÿ˜€

All the best and wish you good luck sis! Yang ini adalah pertanyaan yang kedua diterima setakat ini.. contest masih berlangsung sehingga akhir bulan Mac 2011 untuk memberikan kesempatan kepada semua mereka yang berminat untuk mengikuti contest ini. Kepada anda yang berminat, sangat dialu-alukan.. dan hadiah yang menarik menanti anda!

Tassle Baby Hat :) simple.. simple..

Assalamualaikum semua.. salam berhujung minggu ๐Ÿ™‚

Alhamdulillah.. akhirnya topi dah siap lagi.. dan 2 more to goes.. uhuhu…

Teringin sangat mau buat topi yang ada tassles.. dan akhirnya cubalah buat satu..

Proses yang mengambil masa lebih kurang 4 hari.. kalau tiada kerja 1 hari pun boleh siap ๐Ÿ˜›

Tada… soooo simple xDย  harap tuannya suka…. kalau tak suka.. sedihnya…

Bila dipakai..ianya jadi rupa macam ni… the combination of stockinette stitch and moss, using 40cm circular and sewed with kitchener stitch (PF,KB,**KF(drop)PF,PB(drop),KB**)..ย  apa yang saya rasa menyerlahkan topi ni.. adalah dua tassles yang tergantung di tepi tu ๐Ÿ™‚

dan siapa yang memodelkan topi kali ini?

Hahahah… my fiber pack loL… oklah..harap tuannya suka.. kalau ndak… ๐Ÿ™

My another crocheted flower.. bookmark? ๐Ÿ˜ฎ

Thanks for hopping by! ๐Ÿ™‚

May Allah bless us all

Happy knitting/crocheting/weekend

Benang Kait: Ribbon Yarns

Beautiful Yarns for many kind of projects and is great for accessories like belts and headbands, even bags!

Lovely!

RM19.18 per lot (6 balls) come visit us at Yarnsonlineshop.Com for varies of choices ๐Ÿ˜€

Color : Maroon, Pink Shades
Weight : 50 gr. each skein. 300 gr. Each package
Length : 50 m. each skein. 300 m. Each package
Fiber Content : 100% MicroPolyester
Needle Size : 7-8 mm / US 10 – 11
Yarn Thickness : 5 Bulky: Chunky, Craft, Rug
Washing Instructions : Hand Wash at 30ยบC / 86ยบF, lay flat to dry

Cable needle is here! :D

Alhamdulillah…alhamdulillah.. setelah penantian untuk 2 minggu ni.. huhuhuh… akhirnya sampai juga cable needle saya dari US.. wahh.. tak sabar nak cuba… ๐Ÿ™‚

Selama ini saya selalu menggunakan cable needle metal yang saya beli lama dulu dari UK.

Yang inilah loyal cable needle saya ๐Ÿ™‚ sebenarnya kalau nak buat cable pattern tanpa cable pun boleh.. tetapi sedikit menyusahkan bagi saya.. dan cable needle ini sangat baik .. saiz panjangnya lebih kurang 10cm, satu tu 2mm dan yang satu lagi 5mm. Tetapi betul kata satu review yang saya baca dulu… cable needle ni pun sangat memainkan peranan penting jikalau kita ingin hasilkan cable pattern yang kemas, menarik dan benar-benar ikut pattern yang dikehendaki. Oleh itu, saya bercadang untuk mencuba cable needle dari Clover.. yang telah lama saya intai-intai ๐Ÿ˜›

Alhamdulillah.. hari ini paket itu telahpun sampai..

Oh.. gembiranya…ย  ๐Ÿ™‚

Tada..inilah isinya:

Saya beli dua jenis, yang satu U-Hookย  type dan yang satu Hook type.. saya nak cuba perbezaan bagi kedua-dua jenis ini.. ada yang kata hook best, dan ada yang kata U-hook lebih best… kalau yang saya biasa pakai tadi.. jenis straight cable..

Clover U-Hook Cable..dan

Clover Hook cable needle..

InsyaAllah.. saya akan cuba guna dan lihat perbezaannya… terdapat 3 saiz bagi setiap set untuk memudahkan kita mengait cable mengikut pattern.. biasanya yang paling besar itu sesuai untuk jarum kait 5-7mm.. kalau yang medium.. biasanya untuk jarum kait 3-4mm dan yang paling small untuk 2-3mm..ย  untuk membuat cable pattern, adalah lebih baik kita gunakan saiz cable yang kecil daripada jarum kait.. supaya dapat mengelakkan kelonggaran loops sewaktu mengait cable.. dan ya, memang penting kalau kita ingin hasilkan cable pattern yang kemas dan teratur!

InsyaAllah, bila rajin nanti.. saya cuba buat tutorial yang jelas untuk buat cable pattern.. oh ya.. kepada sesiapa yang berminat untuk mendapatkan kedua set seperti di atas, boleh hubungi saya ๐Ÿ™‚

Thank you for hopping by!

Assalamualaikum..

May Allah bless us all

Crochet Square :)

Alhamdulillah… another simple square crochet (is this called as granny square too?)

I again used my Soft Merino Yarn.. going to finish it soon..ย  ๐Ÿ™‚

As how mentioned by Amani … Crochet iS Fun ๐Ÿ™‚ย  hihihi…

For this easy pattern.. you can grab it here! -> Pattern

Happy Crocheting!

p/s: I need to boost up my spirit to finish the hat soon… ๐Ÿ™

Tutorial: Knit A Button Hole!

Assalamualaikum to all ๐Ÿ™‚

Here.. I am going to share a tutorial on how to make a button hole.. this is a simple tutorial I can make.. hopefully it is understandable.. if you have any problems or difficulties in understanding this tutorial, do not hesitate to contact me ok!

Well.. let’s start!

Picture 1: To make a button hole, usually we will make sure that the button hole will be placed at the center.. however this can be differs from patterns to patterns that you are making of, so this can be a basic lesson on how to make a button hole.

If you are a beginner, keep practicing with smaller number of stitches.. this will help you to see better result for you button hole.. which you can learn to adjust your stitches number before making a button hole

Picture 2: To make a button hole, you need to learn on how to do Yarn Over. Click Here for tutorial on how to make YO.

After the 5th sts, make one Yarn Over on right needle

Picture 3: After Yarn Over.. Continue to Knit as usual

Knit as Usual, do not worry about the yarn over ๐Ÿ™‚ and now you see you have one extra sts which means you now have 11 sts on your needle

Picture 4: Continue to Knit till the end of sts.. Turn then now you will do Purl on the Wrong Side.. Keep Purling until you reach to the extra loop ( made from the Yarn Over )

As the picture said, DO NOT DROP THIS STS!

Picture 5: PURL this EXTRA LOOP

Just Purl.. just purl…

Picture 6: Now you have ONE EXTRA STS and you will see you have made a LOOP ๐Ÿ™‚

Loop… LoOp…looP…lOoP…

Picture 7: After you Purl the EXTRA STS.. CONTINUE TO PURL ONE MORE STS... Then… PICK UP the EXTRA STS like how in picture

Then bring it over the first stitch and drop!

This purpose is to decrease one sts so that our sts will be back to 10 sts again…

Last Picture: Continue to Purl… and Knit.. or Continue knitting with your pattern.. then tada! Now you have one button hole! ๐Ÿ™‚

You have one button hole ๐Ÿ™‚

Thank you for reading this tutorial. Hopefully this will be useful for all of us! InsyaAllah, next time.. when I have the mood again hihih.. I will make another different tutorial. Happy Knitting Ladies!

May Allah swt bless us all

Thanks for hopping by!