Knit a Baby Sweater xD

Assalamualaikum to all πŸ™‚

Alhamdulillah.. finally I get the chance to update this blog with my latest project.. if you still remember πŸ™‚

This is my first Raglan Baby Sweater.. for 6-12 months old.. it took me about 1 week to finish this πŸ™ took a lot of time since i have other job to do.

There are a lots of thing that I need to improve in making a sweater πŸ™

My friend’s daughter πŸ™‚ hihi.. sooo cute!!

This raglan sweater is really easy to do once you know the technique xD

I had to change few things and not 100% following the pattern, especially the size of the sweater. This pattern is suitable for boys or girls. When you have mastered this raglan pattern, it will be easyΒ  to design one of your own.

Alhamdulillah.. semoga Allah sentiasa memurahkan rezeki kita dan memperluaskan jalan yang mudah untuk kita semua.. amin ya rabbal’alamin.

So so… what do you think ? πŸ™‚

Hihihi… I kinda feel happy with the first outcome!

Ah.. i have few more orders need to be done soon.. hopefully, i can finish fast this time!

Assalamualaikum πŸ™‚

 

29 Replies to “Knit a Baby Sweater xD”

    1. Terima kasih kak Aisyah.. oh.. masih banyak kelemahan dalam buat sweater ni kak Aisyah .. insyaAllah, akan diimprove! kak Aisyah mesti boleh buat satu juga πŸ™‚
      Kak Aisyah cuba ya!

  1. pergh..pergh…pergh….. kagum
    1 minggu jer…

    memang knitter yang tegar nih… hehehe..

    tahniah…tahniah… (bila la nak ikut jejak langkah awak nih…) hehehe

    1. terima kasih kak Zila πŸ™‚

      Ahhh.. 1 minggu lama kak Zila.. rasa mcam bertahun2 mengait benda ni πŸ™
      memang pening juga kalau kait tanpa henti…

      nanti kak Zila cuba juga k?

  2. ya Allah comelnya!!!! well done! i may be a novice in all this but i think you did very well for a first sweater project. rasa mcm nak order jugak tapi takde baby kat rumah ni nak pakai πŸ™‚ topi crochet kuning dah siap?

    1. Jaja.. thank you so much! xD
      Nanti Jaja cuba buat sweater crochet.. mesti lagi cantik. I think if you use crochet to make a sweater, it will be much faster compared to knitting. hihi.. we don’t have a baby too at home xD if not because of my colleague, i may not have a chance to knit a one for now.. πŸ˜› Alhamdulilah.. yang penting, kita belajar satu benda yang baru kan? Jaja punya projek macam mana? Hari-hari jenguk blog Jaja.. x sabar mau tengok projek baru.. hehehe.. Ahh.. the yellow crochet tu.. still not done yet.. masih terbengkalai dalam beg πŸ™
      InsyaAllah.. cuti ni akan sambung.. nanti siap.. saya cuba upload .. hihi.. harap-harap ok.. xD

      1. Salam! Ye tak ye, cuti sekolah kan? Amboi, syok lah dia knit/crochet je tiap2 hari. Jangan lupa keluar rumah, enjoy the sun ok? πŸ™‚

        Baby sweater ni cutting dia mmg cantik & colour yg dipilih pun sesuai either for baby boy or girl. Cutey, geram tengok! XD

        InsyaAllah cousin pun nak bersalin bulan 6 ni; ingat nak buatkan satu baby sweater untuk the future lil’ niece. InsyaAllah will share the progress in my blog.

        Baru tadi update blog, tapi pasal jalan2. Project2 lain will also be updated in my blog today! Seronok rasa dapat membebel sorang2 dalam blog kan? hahaha XD

        1. Salam Jaja.. ah ha.. cuti sekolah ni.. hahaha.. seronok syok hahaha.. tapi busy juga πŸ™ banyak benda nak kena settle time cuti ni.. semoga Allah permudahkan segala urusan kita Jaja amin amin amin ya rabb. Thank you Jaja.. cutting raglan ni memang cute. Pattern yang ini paling basic. Bila Jaja dah mahir dengan pattern raglan, Jaja boleh ubahsuai ikut citarasa pattern sendiri. Boleh tambah corak kat bahagian lengan/body..
          Oh ya ka.. saya doakan semoga cousin Jaja selamat melahirkan bayinya.. amin. Hehe.. buatlah Jaja.. saya nak tengok ni! πŸ™‚ Yay! Bagus bagus.. saya hari-hari jenguk blog Jaja πŸ™‚ Love your stories.. Nanti jaja letak shoutbox k.. boleh saya selalu drop by salam for Jaja πŸ˜€

    1. Waalaikumsalam kak Ayza..

      Alhamdulillah, ben iyiyim kak Ayza πŸ™‚ waahh.. cok tesekkur ederim… bu gΓΌzel ama ΓΆrgΓΌmΓΌ daha gelistirmem lazim.. hihi oh ya kak Ayza.. sweater ni tempahan rakan sepejabat, dia kata nak kasi pakai baby dia dalam kapal.. harap dia suka xD.. tapi seronok sebab belajar benda baru kan kak Ayza xD

    1. Thanks Amani! πŸ™‚
      Next time.. Amani pula buat ok? Version Amani hihi.. mesti cute.. Amani pernah buat baby sweater crochet?

      1. belum pernah buat sweater..tapi ada tengok2, suka yang raglan arm mcm ery buat ni…insyaAllah nanti saya try buat…hehe tp versi crochet la…knitting belum belajar:-)

        1. oo.. version crochet ni yang nak tengok. Wokey Amani! Tak sabar nak lihat πŸ™‚ Wish you all the best! Kalau dah siap nanti, share tau!

  3. cantiknya sweater ni ery!!dengan warna merah garang ni…cantik sgt! hai,bilalah akak nak pandai knitting mcm ery ni…skrg ni baru pandai slip knot dgn cast on je….hihi.. πŸ™‚

    1. Terima kasih kak Lia πŸ™‚ hahah.. merah memang garang kan? Warna merah ni pilihan colleague sendiri.. insyaAllah, kak Lia pun pasti akan mahir knitting tidak lama lagi! Oh.. kalau dah boleh slip knot dan cast on, kak Lia dah boleh start buat Knit dan Purl ni.. saya cadangkan kak Lia praktis dulu dengan Knit.. bila dah mahir Knit, baru jump ke Purl dan insyaAllah, mesti senang selepas tu. πŸ™‚

    1. Kak sariahh! πŸ˜€ lama tak dengar berita.. apa khabar? semoga sihat selalu πŸ™‚ Sweater ni senang ja kak Sary.. kalau kak Sary nak cuba, google – knit raglan pattern.. – macam mana projek knitting akak? oh.. tak lah expert akak.. terima kasih, alhamdulillah, seminggu kalau buat baju baby boleh siap.. tapi kalau buat baju dewasa, ambil masa sebulan juga.. πŸ™

      1. Alhamdulillah sihat Ery… benang yang akak order dari Ery dulu tu masih tak siap2 lagi…. nak kena belajar lagi ni. Nanti kalau siap akak update kat FB ya

        1. Alhamdulillah.. gembira dengar kak Sary sihat πŸ™‚ oh ya ka hehehe.. samalah kak .. saya ni benang yang order dari dulu-dulu pun masih lagi simpan kemas dalam beg hahah.. x tau lah bila nak habiskan tapi saya berazam juga utk habiskan, wokie! saya akan tunggu update FB kak sary xD

    1. Hi Nor πŸ™‚

      InsyaAllah bila ada kesempatan saya akan cuba buat cara nak buat sweater ni. Sekarang ni tak larat nak buat tutorial hihihi sbb sedang menunggu hari lagi.. uhhh.. jemput datang selalu ya <3

    1. Hi NoorShaiyedah,

      Di dalam blog ini, saya ada tuliskan cara2 dan panduang mengait jarum satu Crochet dan jarum dua Knitting.
      Noorshaiyedah boleh lihat di bawah Kategori:

      Tutorial Crochet
      Tutorial Knitting

      Boleh email saya di sindarery@gmail.com jikalau ada apa2 yang Noorshaiyedah nak tanya ya πŸ™‚

      Terima kasih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *