Coming weekend project.. :)

Alhamdulillah.. yay.. today is Friday. And again I loooovveee Friday! xD Heee….

Alhamdulillah, my colleague love the cable tassel hat. And She requested another hat.. (wah.. i am happy because she trust me in this. This is her 4th order..) thank you kak xD for the latest request, she wanted me to crochet a kopiah..Β  this will be my first time to do kopiah.. let’s see how it will be πŸ˜›

But however, I need to put that aside first, because.. I have another pending request to make, which is, a sweater baby for my best colleague who is really kind to me πŸ™‚ She lend me her camera so I can take better pictures of my projects.Β  As soon as I am done with it, I will turn the camera back to her with 10000xxxx million thank you πŸ˜€ Alhamdulillah..

So my next project will be this:

sooo cute kan.. bunny tu? hehehe…

And there came more requests.. and I will try my best to handle them one by one… Besides, I need to concentrate with work too.. so really need to manage my time wisely. Speaking of which, (jum cakap malay pula :P) pagi tadi, sebelum turun ke Pejabat..Β  I always like to open Oasis channel and watch the episodes of Pintu Taubat. Which, this morning episode, really caught my heart and mind. Episod ni cerita tentang berniaga. Cik A ini berniaga gerai makanan.. dan cik B juga berniaga gerai makanan.. kedai sebelah menyebelah..Β  sama-sama cari rezeki, sama-sama cuba tarik hati pelanggan.. however, the sad thing is.. the cik A is not running her gerai makan secara sihat.Β  She always try to eliminateΒ  her pesaing in -a way- that we shouldn’t do, so poor cik B, finally she quit her business because of illness…

hmm tapi saya tidak sempat habiskan menonton cerita ni…… jadi tidak dapat saya buat konklusinya..

but, it did made me think .. like.. am I doing my best in my job at office? am I giving good service to customers? Will I be like Cik A or Cik B or… ?

Alhamdulillah.. selama lebih kurang 8 bulan Da’Knit telah menguruskan kedai benang kait yarnsonlineshop.com,Β  I faced many kind of things that really helped me to grow better and learn the selok-belok of business, walaupun sangat kecil business ini.. tetapi ianya banyak membantu untuk saya melihat perkara-perkara yang saya tak pernah tahu sebelum ini. I am sure, everyone who also running an online business (yup.. we are talking about online business here) feels the same too. Semua masing-masing, Allah telahpun tetapkan rezekinya..Β  My employer always said to me, she believes in Allah’s rezeki.. no matter how you are in tight, or in luxury.. everyone has their own rezeki..Β  πŸ™‚

I also learnt new thingsΒ  from people I know and met online, via email, via chats, kindly sharing things, being open and being honest about what they see and feel towards our tiny store and service.Β  I received many kinds of emails, asking me about anything that relates to knitting or crocheting, and I will try to answer as best as I can based on the small experiences I have. So whatever opinions, complaints we received, we do our best to fulfill what they need as long as it is still in our hand, insyaAllah.

This makes me think.. last time, there were two customers, who received their parcels late than the estimate date. So we keep emailing each other, keep updating each other how, and in the same time,Β  I keep contacting my supplier, and try to find the best solution that will satisfy all the parties. Alhamdulillah.. I am very happy to know that after a while, both parcels finally arrived safely. And really Da’Knit ucapkan terima kasih kepada pelanggan yang memahami dan bersabar tentang peristiwa lambat ini ya! Sangat menghargainya.. kerana tanpa anda, Da’Knit is nothing πŸ™‚

This is why I always need to be informedΒ  if you received your item my dear customers.. so we will know if they safely arrive to you.Β  And also, I am glad that everyone is always being kind to Da’Knit. No matter how fast and late they received their parcels, I am so happy to deal with all of you, who always being friendly to me.

However, late delivery happens very seldom. Oh ya.. sometimes, yang buat lambat shipping ni sebab kastam.. barangan yang datang dari luar negara, akan dikastam-kan dahulu dan proses ini mengambil masa juga.. lebih kurang 3-5 hari.. lepas tu, bila dah lepas.. then untuk pos ke alamat masing-masing.. ambil masa lagi.. 3-5 hari.. sebenarnya barang masuk Malaysia cuma ambil masa 3-7 hari .. dan sometimes shipping yang lebih lambat berlaku disebabkan pihak shipper guna ground (melalui darat)..(which takes 3 weeks to arrive to Malaysia :O )

Oh .. but, do not worry cause.. most of products offered here, they are all shipped via air mail πŸ™‚ so insyaAllah.. it will not take that much long to arrive.. unless.. something happened because of Malaysia post service but not from ours, in case, if its happened because of us.. we will do ourΒ  best to fix them.

Ahhh.. I have to start my new sweater project.. Wish me luck ya πŸ™‚

Thank you so much again for hopping by! And thank you so much for always stopping by at Da’Knit. InsyaAllah.. apa-apa yang menarik saya jumpa relates to knitting dan crochet, I will share them.

Da’Knit juga ingin mengambil kesempatan.. untuk mengucapkan terima kasih dari hati.. kepada semua pelanggan, pengunjung Da’Knit yang sentiasa mempercayai Da’Knit dalam urusan jual beli ini. Without you guys, Da’Knit will not be here today! Hehe.. feeling pula πŸ˜›

And because of this too.. I met many new friends, and even my customers are my friends too πŸ™‚Β  so.. so please do not hesitate to email me if you have questions or inquiries, ya! We will do our best to answer you as soon as possible within 24 hours.

Assalamualaikum..

May Allah swt bless us all! Amin..

 

 

15 Replies to “Coming weekend project.. :)”

  1. Good luck, Ery in all your projects! Cam tu lah cabaran berniaga, online atau offline. Tapi semua experience tu mendewasakan kita. Ambil yang jernih dan baiki yang keruh. Enjoy your weekend!

  2. wah.. nak buat sweater.. bestnyer… warna pink jugak ke?

    benang yang beli aritu blom sentuh lagi.. haha.. semangat kumpul pattern dulu… hehe..

    enjoy your weekend! semoga kerja dan bisnes dan hobi dapat berjalan seiring.. tanggungjawab dapat dilaksanakan.. dan urusan dipermudahkan..

    1. Ah ha.. pink juga kak Zila .. hihi.. colleague minta warna pink.. nilah tengah fikir.. bila lah boleh siap.. banyak betul projek tergendala.. lain kali kena cuba kurangkan tempahan..dan mesti siap dulu baru ambil lagi.. πŸ™

      kalau kak Zila nak cari pattern yang lawa-lawa.. kak Zila pergi ravelry.com banyak sangat pattern yang cantik! Rambang mata πŸ˜‰

      Thanks kak Zila! Amin amin amin..

  3. ery nak buat sweater macam dalam gambar tu ke?wah..tak sabar nak tengok…akak punya jarum knitting dh tak usik2 dah…tak tahulah bila pulak nak sambung belajar….
    apapun,tahniah akak ucapkan pada ery sebab berjaya membina blog yg sgt berinfomasi dan tabah mengharungi suka-duka dunia bisness especially secara online ni..mmg byk cabaranya kan?wish u success.. πŸ™‚

    1. Thanks kak lia ! cayo cayo! hihi.. oh ya ka.. kenapa stop? kak Lia nak tanya apa-apa tentang knitting, email ja saya.. insyaAllah saya share apa yang saya tahu πŸ™‚ kita study sama-sama ok?
      Thanks sekali lagi kak Lia.. alhamdulillah.. semoga blog ini akan memberikan manfaatnya.. Wish u success too kak Lia xD

    1. barakallhufik kak Natasha.. sebagai manusia yang banyak kelemahan, banyak benda yang perlu dipelajari lagi.. dan semoga ia tidak memberikan kesan yang buruk kepada diri sendiri dan orang lain.. insyaAllah.

  4. Assalamualaikum!

    Lama dah rasanya tak visit ery nye blog ni; ery sihat? panjang post kali ni; back on track dah πŸ™‚

    other than thanking us, ur success is also attributed by ur own attitude & kesunggguhan in running ur business. ery pun tak lokek ilmu, tu la bertambah2 success. ganbatte ne!

    good luck in ur future projects. i’m so in love with baby’s knitted sweaters tapi belum2 rajin lagi nak take up knitting seriously πŸ™‚

    1. Waalaikumsalam jaja!

      Glad to hear you after a while πŸ™‚ Alhamdulillah.. sihat, Jaja sihat juga syukur alhamdulillah.. hahaha.. if ada mood, memang panjang tulis πŸ˜›

      alhamdulillah.. terima kasih Jaja.. as how you know me in alam maya, that is how i am in real too πŸ™‚ but about that.. entahlah.. masih banyak benda yang perlu diperbetulkan.. hihi.. thank you so much for the support yang jaja!

      Semoga Allah juga memberikan yang terbaik buat Jaja and the future business of you πŸ™‚ amin.

      Cubalah raglan knit tu… senang ja tau! Jaja pun boleh buat πŸ™‚ kalau ada yg tak faham, jaja tanya ya!

  5. ohhh sweater ni cantik…dulu ada ura2 nak buat tp hmmmm…. mencabar sangat hihihi…
    adat org berniaga macam2 dugaan melanda yg penting mesti selalu tabah ….

    1. Thanks a lot for the great support Yuu! memang betul.. banyak cabaran bukan sahaja dalam business, tetapi dalam macam-macam benda ada cabaran.. semoga Allah permudahkan segalanya untuk kita, amin.

      oh ya ka? saya dah tengok pattern dia.. hihi.. macam mencabar juga macam Yuu cakap. Pening lah baca banyak instruction ni kadang-kadang @@

  6. Assalamualaikum Ery,

    Dalam business ni kena kuat semangat, benteng diri kita luaran dan dalaman dengan ilmu2 Allah. Insyaallah kita boleh tangkis apa2 yang mendatang.

    Cuma kita kena hati-hati dalam tindakan kita, selamat berbusiness Ery
    p/s akak pun buat business juga, manis memang dah banyak dirasa, tapi bila sesekali dapat yang pahit, fuhh!!!! (tapi pahit tu ubat hihihi)

    biar pengalaman yang lepas jadi pengajaran untuk kita

    1. Waalaikumsalam kak Sary πŸ™‚

      Terima kasih di atas tips dan nasihat kak Sariah. Alhamdulillah, saya gembira mendapat nasihat dari orang yang berilmu. saya ni masih kurang ilmu berniaga ni..

      Betul kak.. dalam berbusiness, memang kena sangat hati-hati dengan setiap tindakan kita..

      Oh ya ka.. akak business apa? wahh bestnya! Semoga business akak bertambah maju dan dimurahkan rezeki, insyaAllah.

      Saya pasti akan jadikan pengalaman2 saya sebagai satu pengajaran dan peluang untuk terus maju πŸ™‚ insyaAllah.

      Terima kasih sekali lagi kak.

  7. Akak buat katering Ery, dah 10 tahun. Dalam bisnes ni kalau persaingan dia sihat ok, kita sama-sama happy tapi persaingan yang tak sihat tu yang bahaya. Mcm dlm cerita yang Ery tengok tu, mcm tu lah yang akak pernah tempuh….

    Akak pun doakan moga bisnes Ery akan bertambah sukses (susah tau nak dapat benang yang murah2 kt KL ni hihihi)

    Wassalam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *