Handmade baby blanket for sale :)

This is open forΒ  Custom Made To Order

Size: Newborn to 2 years old baby
Yarns: 100% Baby Acrylic (Imported) Very soft and comfortable for baby πŸ™‚
Wash: Hand Wash, Flat Dry
Price: RM309.00 (inclusive POS LAJU postage charge)
contact me: sindarery@gmail.com

 

 


My First Baby Blanket :)

Alhamdulillah.. for the first time, i made a baby blanket πŸ™‚ Yay!! I am so glad that I finally completed it in two months plus plus.. hehehe. This is kinda quite challenging, though the pattern is easy to do.. but, making same sts every each round is kinda boring πŸ˜›

Therefore, what you need here is a passion and not a patience πŸ˜›

If i make it a bit bigger than this as how in the picture, sure it will be a nice shawl πŸ™‚ Alhamdulillah.. I am very satisfied with my first attempt of making a baby blanket. The yarns I am using are very soft and very comfortable.Β  But next time, no more round blanket πŸ™

Thank you for hopping by!

May Allah swt bless us all πŸ™‚

Visit us at www.daknit.com for 10% discount PROMO until 30 nov!

Join us@facebook.com/daknit

Jarum dan Benang.. :)

Assalmualaikum semua..

Alhamdulillah..Β  dapat juga saya postkan entry baru kali ni πŸ™‚ Especially lately, been busy with some tasks though its a holiday right now, still can’t help it. Life is always like that, isn’t it? xD

Alhamdulilah again, since I am out of made-to-order at the moment, so, I finally have my own time to continue with my pending WIP.

Right: Knitting WIP for a shawl, Left: Crochet WIP for a baby blanket

Shawl yang ni adalah percubaan kedua saya. Yang first tu.. masih lagi pending dan duduk diam kat dalam beg xD hehe.. jangan tanya bila siap πŸ˜› mmg lama rasanya nak siapkan yang tu.. since currently I’ve been focusing more with these two projects!

Shawl yang pertama tu, saya gunakan benang dari jenis Acrylic+Wool brand Alize Yun, dengan Circular ADDi 4mm x 60cm.. cara kaitan pun berbeza dari yang kedua ni. The first shawl start dari bahagian hujung, kemudian slolwy increase sehingga bahagian sebelah shawl siap dulu, dan decrease baru dapat satu shawl triangle yang besar.

Manakala shawl yang kedua ni *spt di atas gambar*, saya menggunakan benang 100% Magic baby acrylic dari ICE dengan jarum ADDi Circular 4mm x 80 cm..Β  menggunakan teknik yang berbeza, di mana shawlΒ  ni..Β  kita kaitΒ  bermula dari bahagian tengah dan kedua-dua bahagian shawl di kait serentak. If you notice, ada satu rangka kat bahagian tengah seolah-0lah macam tulang belakang πŸ™‚ kan? itu lah point tengah yang membahagikan kedua bahagian shawl. Unikkan? For me, this technique is quite easy and easy to detect the wings of the shawl and more faster to knit! I guess, 1 ball of the baby yarn will be enough to make size M-L shawl πŸ™‚ Can’t wait to finish this too!

Untuk yang blanket.. ni adalah projek yang betul2 mengambil masa saya..sebabnya.. mengait secara bulatan mencabar betul @_@ Compared to square blanket, this round blanket took more time to crochet as it turns bigger and bigger..Β  πŸ™ After this.. saya confirm tak mahu kait blanket secara in the round lagi huhuhu..Β  But did you notice the hooks that I put on the blanket? Ketika mengait blanket ni.. saya telah beberapa kali tukar crochet hook hanya semata-mata mencari keselesaan ketika mengait. Is that cerewet? :p hehe.. no lah kan xD

Dari bawah: Hamanaka Raku Raku, Clover Comfort Handle, Aluminium Comfort Handle (no brand) and Addi Comfort. They are all 3.5mm except the hamanaka comes with 3mm & 4mm sizes.

Sebagai crocheter, jika anda seorang yang sangat tegar mengait, masalah paling utama ialah sakit jari, isn’t it? The same thing happened to me too. Masalah bila terlalu lama mengait, tangan akan rasa lenguh dan jari-jemari mula berasa sakit. Jadi apa yang perlu dibuat? Kita kenalah rest sebentar dari terus mengait even projek berjela-jela panjang menunggu giliran untuk disiapkan T__T masalah kan?

And thus, these comfort handle hook is invented, especially for hard-core crocheter, to avoid stressing the fingers and to give more comfortable long-hours crocheting! πŸ™‚

For me, saya bukanlah seorang crocheter yang tegar.. tetapi sebagai peminat mengait, saya juga menginginkan keselesaan sewaktu mengait, how about you? πŸ™‚ Walaupun terpaksa melabur, tetapi, hasilnya sangat memuaskan hati apabila kita memperolehi keselesaan yang diinginkan ketika mengait. Jadi disini, saya ingin berkongsi review tentang hooks ni:

1. Hamanaka Raku Raku : One of the luxury hooks made in Japan, comes with 10 sizes *double ended*. Very comfortable. Permukaan aluminium hook ni sangat licin (seperti Tulip hook double ended) yang bonusnya handle ni very nice to grab. But, cuma ada satu masalah for me πŸ™Β  as a knife-holder, masih ada rasa yang kurang sewaktu menggunakan jarum ni (mungkin masih terdapat space kat tapak tangan yang rasa kurang selesa sewaktu memegang jarum ni) Akibatnya, menyebabkan kelancaran mengait kurang memuaskan. Walaupun macam tu, this is one of the best hook that a crocheter must try! Still I am sticking with this for this moment.

2. Clover Comfort Handle Hook: Yang ni pun best! Also made in Japan. Very suitable for knife-holder like me πŸ™‚ Saya suka pakai yang ni. They said, this crochet hook is very suitable for beginners. Aluminium hook pun licin dan jarang tersangkut benang sewaktu mengait. Only the small thing about this hook…. kadang2 permukaan aluminium dia membuatkan rasa gigi saya ngilu sikit xD hehe.. so, kesimpulannya.. kena kait dengan benang yang sesuai supaya tidak rasa ngilu! But I do suggest this hook for everyone too πŸ™‚

3. No Brand Aluminium Comfort Handle: Oh.. yang ni adalah yang paling affordable compared to the among four. This is made in China.. present in cute colours and very comfortable handle. Setelah beberapa kali mencuba yang ni.. ohhh saya memang jatuh cinta dengan handle dia! Pada awalnya.. apabila mengait menggunakan crochet hook ni.. terasa sedikit kesat.. tetapi setelah beberapa minit kaitan diteruskan, alhamdulillah.. permukaan badan hook semakin licin dan sangat laju ketika mengait. Not bad kan?! Sama baik dengan Hamanaka, Clover dan Addi! Apa yang saya sangat suka pada jarum ni ialah handlenya, 100% selesa pada saya. Hook sedikit tajam menyebabkan benang blh tersangkut tetapi boleh di-fix (macam mana? teruskan membaca πŸ™‚ )

Buat masa ni, saya sedang menyiapkan blanket di atas menggunakan jarum ni.. the result? Saya kait laju, tangan selesa sangat dan tiada rasa yang kurang sewaktu memegang crochet hook ni! Alangkah baiknya kalau Hamanaka mempunyai handle seperti ini πŸ™‚ The hook+the handle, will bring 100% comfortness. Ups.. jangan marah hamanaka πŸ˜›

4. ADDi Comfort Handle: Brand ADDi merupakan brand yang terkenal made in Germany. Speciality in ADDi is the nickle-plated knitting needles. Very smooth, very slippery, very fast πŸ™‚ and totally I am in love with the needles 100%. But this time, saya mencuba juga ADDi hook ini. The metal part is as slippery as the needles. Its good! Only the non-comfortable part for me is the handle and the hook itself. Kenapa? Sbb comfort handle ADDi sedikit “kurus” berbanding hamanaka dan clover. Jadi kurang sesuai juga dengan saya yang suka every space di dalam tangan saya penuh T_T oh pelikkah saya? But i think.. sesiapa yang menggunakan hook dengan cara pensil and doesn’t care about the empty space under the palm.. this hook is for you! Masalah pada hook, mungkin sebab tajam sikit, benang cepat tersangkut pada hook..tapi ni boleh disettle. Macam mana? Garukan sedikit hook tu kat atas semen utk tumpulkan sedikit hujungnya! Jangan garu lebih-lebih ok?Β  hehe..resultnya? Tiada lagi tersangkut-sangkut sewaktu mengait πŸ™‚

Woha! Hopefully entry kali ni menarik untuk dibaca πŸ™‚ Dah lama saya tidak berkongsi pendapat ttg hook. Semoga entry ni memberikan kebaikan dan manfaat kepada peminat2 crochet untuk memilih jarum terbaik buat projek mereka πŸ™‚ Maafkan saya di atas bahasa rojak saya…

Sebenarnya, keselesaan sesuatu hook itu masih bergantung pada individu itu sendiri. Ada juga yang knife-holder seperti saya suka pada hamanaka dan tiada masalah seperti saya. Kesimpulannya.. anda cuba dan anda lah yang menentukannya! Pendapat di atas tu hanya sekadar pendapat mentah saya tentang hook-hook ni.

Sehingga berjumpa lagi πŸ™‚

May Allah swt bless us all! Thank you for hopping by!

DON’T FORGET TO CHECK OUR 10% DISCOUNT AT WWW.DAKNIT.COM UNTIL 30 NOV 2011

Baby Cardi Magic! :D DoN3

Really had fun working with this πŸ™‚

Alhamdulillah , my baby cardi is done! πŸ™‚
This is open for SALE.
Only 1 available.

Size: 1-2 years old
Yarns: 100% Baby Acrylic (Imported) Very soft πŸ™‚
Wash: Hand Wash, Flat Dry
Price: RM65.00 (inclusive POS LAJU postage charge)
contact me: sindarery@gmail.com

Magic Baby Set :D

Β Magic Baby Set

Β Alhamdulillah, finally done! thank you for your order kak Pari Pari.. will post this by Tuesday πŸ™‚Β 

Happy! :D

Day was been hectic and busy today. Yet, I’m happy and grateful, alhamdulillah, at this late night, with small energy left in me, I can’t wait to share what I found with all of you today πŸ˜€

Yay!! I can’t believe of what I’ve seen. Ahhh.. I was just looking around, as always, searching the latest issues of the Simply Knitting Mag. Just when I was about to leave, I came back again and look for the last time, and wow! Alhamdulillah πŸ˜€ I found this pattern book -that was shyly hiding behind the other magz-. Just as I lay my eyes on the price, oh Allah, can’t believe it cost only for RM19.90 xD, moreover, it has over 70 Fab designs. So like a Lucky Draw! I can’t wait to try them out soon!

Simply amazing shrug!

Very cute hat πŸ™‚

And finally.. allow me to share my latest WIP

Tada! πŸ™‚ Going to use 2 balls for this.

Ahh i am really sorry.. i wish i could write more than this.. I missed to type and talk more about knitting and crochet. InsyaAllah, in the near future. Only next time, I promise myself to bring more projects to share with you πŸ™‚

Thank you for hopping by and night everyone!

May Allah swt bless us all.