Free Crochet Patterns: Pretty Sundress

Skill Level:
Sizes: 6-12 months (18 months-2 years, 3-4 years, 5-6 years)
Finished Measurements:
Chest: 19 (21, 23, 25)”
Materials:
Yarn: Deborah Norville Collection Serenity Garden (100% microfiber; 185 yards/169 meters; 2.29 ounces/65 grams)
• DN800-08 Sea – 2 (2, 2, 3) balls

Crochet Hook: US D-3 (3.25mm) and US G-6 (4mm) or sizes to obtain gauge
Extras: Yarn needle, one ¾” button
Gauge: 22 sc and 24 sc rows = 4″ using smaller hook. Use any size hook necessary to obtain specified gauge.
Abbreviations
beg – beginning; ch – chain; dc – double crochet; mm – millimeters; rep – repeat; rnd – round; RS – right side; sc – single crochet; sk – skip; sl st – slip stitch; st(s) – stitches; WS – wrong side; * – repeat instructions after asterisk the number of times specified

BODICE BACK
With smaller hook, ch 54 (59, 64, 69) loosely.
Row 1 (RS): Sc in second ch from hook and in each ch to end of row – 53 (58, 63, 68) sc.
Rows 2-7 (8, 9, 10): Work even in sc.
Shape Armholes—Row 1: Sl st in each of next 3 (4, 4, 5) sc, ch 1, work in sc to last 3 (4, 4, 5) sc, turn – 47 (50, 55, 58) sc.
Rows 2-6: Sl st in next sc, ch 1, work in sc to last st, turn – 37 (40, 45, 48) sc.
Rows 7-15: Work even in sc.
Straps—Rows 1-11 (12, 13, 14): Work even in sc separately on 6 (7, 7, 8) sts at beg and end of row, leaving center 25 (26, 31, 32) sts unworked. Fasten off.
BODICE FRONT: Work same as Bodice Back to Row 6 of armhole shaping.
Rows 7-8 (9, 10, 11): Work even in sc.
Straps: Work same as Bodice Back until piece measures same as Back. Fasten off.
Assembly: With RS facing, sew right side seam, leaving left side seam open for button tab. Sew top edges of straps.

SKIRT—Base Row: With smaller hook and WS facing, join yarn with a sl st in right corner of lower edge of bodice, ch 1, work 56 (60, 68, 76) sc evenly across front and across back, join with a sl st in beg ch-1 – 112 (120, 136, 152) sc. Change to larger hook.
Rnd 1: (Ch 3, 2 dc) in first sc, * sk 3 sc, (ch 2, 1 sc, ch 3, 1 sc, ch 2) in next sc, sk 3 sc **, 3 dc in next st; rep from * to end of rnd, ending last rep at **; join with a sl st in third ch of beg ch-3.
Rnd 2: Sl st to center of second dc (Shell center), ch 1, (1 sc, ch 3, 1 sc, ch 2) worked in same st, * 5 dc in ch-3 sp **, (ch 2, 1 sc, ch 3, 1 sc, ch 2) in center of next Shell; rep from * to end of rnd, ending last rep at **; join with a sl st in beg ch-1.
Rnd 3: Sl st to ch-3 sp, (ch 3, 4 dc) in same sp, * (ch 2, 1 sc, ch 3, 1 sc, ch 2) in center of next Shell **, 5 dc worked in next ch-3 sp; rep from * to end of rnd, ending last rep at **; join with a sl st in beg ch-1.
Rnd 4: Sl st to Shell center, ch 1, * (1 sc, ch 3, 1 sc, ch 2) in same st, 5 dc in ch-3 sp, ch 2; rep from * to end of rnd; join with a sl st in beg ch-1.
Rnd 5: Rep Rnd 3.
Rnd 6: Sl st to Shell center, ch 1, *(1 sc, ch 3, 1 sc, ch 2) in same st, 7 dc in ch-3 sp, ch 2; rep from * to end of rnd; join with a sl st in beg ch-1.
Rnd 7: Sl st to ch-3 sp, (ch 3, 6 dc) in same sp, * (ch 2, 1 sc, ch 3, 1 sc, ch 2) in center of next 3 dc Shell **, 7 dc worked in next ch-3 sp; rep from * to end of rnd, ending last rep at **; join with a sl st in beg ch-1.
Rep Rnds 6-7 until skirt measures approximately 8½ (9, 9½, 10)”. Fasten off.

FINISHING: Button Tab—Row 1: Join yarn with a sl st to Back Bodice along open side seam, ch 1, work 6 (8, 8, 10) sc evenly across side – 6 (8, 8, 10) sc).
Rows 2-4: Ch 1, sc in each sc across.
Row 5: Ch 1, sc in each of next 2 (3, 3, 4) sc, ch 2, sk 2 sc (buttonhole made), 2 (3, 3, 4) sc.
Rows 6 and 7: Ch 1, sc in each sc across – 6 (8, 8, 10) sc. Fasten off.
Edging: Work 1 rnd of sc around neck, armholes and button tab. Weave in ends. Block if desired. Sew button opposite buttonhole.
For more free patterns, visit www.premieryarns.com.
© 2011 Premier Yarns.
All rights reserved.
This pattern may not be reproduced for business, trade or sale.

Benang dan Buku.. dalam memori :)

Alhamdulillah.. hari ni barang yang ditunggu telahpun sampai… Terima kasih kepada kawan FB saya.. Jenny for the yarns! Really  love them all 🙂 especially the Nako Saten.. Alhamdulillah sangat2..  Last time, I was hoping to buy some Saten Nako from a friend in Turkey, but unfortunately she couldn’t find them perhaps because of the seasons. So I changed to the Nako Bebe 100  instead. But yet, lucky me, Jenny feel happy to swap with me yay! So insyaAllah by tomorrow, will post hers too!

Benang yang kuning itu benang baby, yang sebelahnya benang acrylic 100% but really feel like saten 🙂 next to it is a nako baby yarn also, named lollipop 🙂 and the smallest one is cotton, from Italy. syukur pada Allah.. really feel happy to know many friends that into yarns.. and because of this, I get chances to try out different yarns. Thanks to all friends in YLM 🙂

Ah.. however, lately.. I am not feeling very well to spend time either with knitting or crochet. Somehow, it feels like my old hobby is coming back to me 😛 apa tu? Yep.. reading novels..

Saya mula minat membaca sewaktu berada di darjah 5.. terima kasih di atas seorang kawan yang selalu membawa buku ke kelas.. especially during recess.. she always lend me the books and said there is no regret if i spend time reading them. Alhamdulillah.. somehow, i got addicted with books since then.. and with my parents support.. I really love to buy books and read them all.. even I remember once, when I was 12 years old, my uncle gave me one whole big box contains only books @_@ yeap.. i was so happy that time! And mostly those books are kinda “sastera”.. thats when I knew about “penulisan sastera”. Because I was really really interested in reading novels, I started to write my own story too 😛 hahaha what a memory! I joined some competition during high schools, and even won second place for my cerpen, still remember the title, which the title of my cerpen was “Dendam”.

Tidak ketinggalan saya juga pernah menulis sebuah novel, yang rasanya adalah novel pertama dan terakhir saya yang siap sepenuhnya.. alhamdulillah.. kawan2 sekelas saya sangat suka novel tersebut 🙂 gembira bila dapat sokongan mereka untuk terus menulis. Still remember the title too.. “Sebentuk cincin, seulas senyuman” 🙂 hahaha.. semuanya gara2 my bestfriend, Lou, yang asyik menceritakan kisah dongeng kami bersama sewaktu kami darjah 2 kepada saya.. dan akhirnya, saya menulis novel berdasarkan ceritanya itu sewaktu berada di Tingkatan 2. Entahlah.. mana sudah novel tu rasanya dah kena makan anai-anai 🙁 but yet, I still remember the story very clear xD Even until now.. when I meet Lou and we talked about it.. hahaha we always laugh to each other thinking about the silly story she made up just to entertain me 🙂

Memori yang paling tidak dapat saya lupakan ialah sewaktu di darjah 6, guru kelas kami, Sir Aminuddin.. membuat spot check.. dan saya terlupa hendak tinggalkan buku conteng saya di rumah.. wahh.. memang panik time tu! My bestfriend, Lou.. she asked me to keep under my desk… hah since it is just a book.. perhaps my teacher won’t bothered much.. yaaaa however, unfortunately.. cikgu saya itu rupanya sungguh teliti orangnya dan setiap muka surat buku saya dibeleknya satu persatu sehinggalah terjumpa cerita pendek saya yang saya karang bersama dengan Lou.. Allah Allah… besarnya mata cikgu saya masa tu.. hahaha.. he got shocked to see I wrote a love story… Saya memang sudah rasa takut sangat masa tu.. tapi kawan saya, Lou, sanggup pula temankan saya ke bilik guru untuk di ambil tindakan.. akhirnya.. kami berdua di rotan pada telapak tangan oleh guru besar, atas alasan.. menulis novel cinta pada usia 12 tahun loL…  oh ohhh saya memang menangis masa tu.. tapi Lou lansung tidak menitiskan walau setitik air mata.. 🙂 kagum betul saya! Thanks a lot my dear bestfriend.. will never forget such sweet memory :)) haha teringat pula.. sebelum ke bilik guru besar, pesan cikgu-cikgu lain.. lain kali jangan tulis cerita cinta kat sekolah 😛

However, years passed, setelah masuk ke Kolej.. saya kurang menulis dan lebih banyak tumpukan perhatian kepada pelajaran. Pelik juga kan.. setelah beberapa tahun.. akhirnya saya terasa pula macam mahu membaca.. dan dua malam yang lalu.. saya telahpun memesan 3 jenis buku secara online dari Ujana Ilmu setelah meminta izin dari suami saya… alhamdulillah.. penantian sudahpun berakhir.. :)) really excited! Can’t wait to start..

Found reviews about these books rcently, that they are really nice and very good novels.. so I decided to start back my hobby again with these 3 books.. Hopefully, it is like how I expected.. insyaAllah

Ahh.. sorry for the long writing! Thank you so much for hopping by! May Allah swt bless us all. Happy knitting and crocheting 🙂

My new knitting needles :)

Alhamdulillah… today was really a good day. Cok syukur ya Allah’im… today’s tasks went very well, thank you to Allah for everything. Besides, my parcel from UK arrived safely today too. This is my first time i own a needles as big as 20mm hahaha.. looks funny really ^__^ The needles are from Addi of 20mm x 80cm, 40cm of 4,4.5 and 5mm needles and also Stitch markers from Knitpro.

LOVE this stitch markers and the tapestry needles 🙂

thanks to Jillian 😀

May Allah swt bless us all. Thanks for hopping by!

Da'Knit Been Featured!

Thank you so much to Craftzmaniac (established on 18.10.2010 by Rebecca Chuah aka Hauhc Mikko Acceber and this Group is officially under Craftzmaniac Creative (Reg: 002016308-M), a registered enterprise with Commission of Company Malaysia) For the first time, Da’Knit had been featured on their Reviewer Craft Blog last week. More story at: http://craftzmaniac.blogspot.com/2011/12/featuring-sindarery-of-da-knit.html?spref=fb

Alhamdulillah.. syukur ke hadrat Allah di atas segala rahmat dan limpah kurnianya ke atas kita semua. Semoga Allah sentiasa membuka hati kita untuk terus mencari ilmuNya, dunia dan akhirat. Amin ya rabbal’alamin. May Allah swt bless us all.

Knitting Hat Tutorial with 2 straight Needles by Da'Knit

Assalamualaikum semua.. alhamdulillah hari ini saya berkesempatan untuk  membuat tutorial membuat topi yang paling ringkas dan senang bagi sesiapa yang ingin baru belajar mengait jarum dua. Semoga tutorial ini dapat membantu kita semua insyaAllah. NOTE: Saya menggunakan jarum circular tetapi cara tutorial ini adalah untuk jarum kait dua biasa.

Bahan-bahan yang diperlukan:

1 pasang jarum kait dua (1 pair of knitting needles) saiz 4.5mm

1 buku benang Magic Baby 100gm

1 batang jarum crochet (crochet hook) saiz 3.5mm

Gunting

Pattern:

Stockinette Stitch ( Asas yang perlu diketahui adalah Cast On, Knit, Purl dan Bind Off)

Ribbing ( 2 x 2 RIBBING = *KNiT 2 kali, PURL 2 Kali* ulang dari * ke * )

K2TOG , Knit 2 together (KNiT 2 sts sekali kaitan)

KNIT SIDE (right side)

PURL SIDE (wrong side)

Langkah-langkah:

1. Cast On menggunakan Long Tail Cast On sebanyak 72 sts.

Seperti gambar di atas, pastikan setelah membuat cast on, buat 2 x 2 RIBBING sebanyak 10 baris.

ROW 1 (right side) : *Knit 2, Purl 2* ulang dari * ke * sehingga habis baris pertama.  ROW 2 (wrong side) : *Purl 2, Knit 2* ulang dari * ke * sehingga habis baris kedua. ULANG ROW 1- ROW 2 sehingga 10 KALI.

2. Setelah selesai RIBBING, pada baris seterusnya .. kait KNiT sehingga habis baris pada KNiT SIDE. Kemudian, pada baris seterusnya, kait PURL sehingga habis baris pada PURL SIDE. Maksudnya, sebaris KNiT, sebaris PURL.

Teruskan mengait KNiT dan PURL sehingga panjang kaitan anda sekurang-kurangnya 10-15 cm dari Cast On (mengikut panjang yang anda suka)

Setelah itu, DECREASE akan bermula untuk membuat TOP.

Memandangkan bilangan stitches yang digunakan adalah nombor genap, maka kita boleh membuat DECREASE sebanyak 4 kali pada baris RIGHT SIDE. Merujuk pada gambar di atas, 72/4 = 18 sts. Bermakna, setiap sts yang  ke 17 dan 18 kita akan buat K2TOG untuk decrease. K2TOG ialah Knit 2 together. STITCH MARKERS digunakan untuk menanda tempat berlakunya DECREASE. Maka, setiap 18 sts, kita letakkan Stitch Markers.

KNiT 2 TOGETHER pada 2 sts terakhir sebelum STiTCH MARKERS.

3. Seterusnya, pada RIGHT SIDE, lakukan DECREASE (k2tog) pada setiap SEBELUM Stitch Markers.

4. PADA SETIAP WRONG SIDE, kait PURL seperti biasa tanpa decrease.

5. ULANG LANGKAH 3-4 sehingga stitches yang tinggal di atas jarum hanya ada sekurang-kurangnya 8-12 sts. Setelah itu, BIND OFF stitches yang tinggal.

Dah siap BIND OFF…

Setelah itu, gunakan jarum crochet untuk mencantum belahan tadi melalui PURL SIDE.

YAY! Anda berjaya mengait topi 😀

Thanks to my hubby for willingly to be my hat model 😛

Untuk mendapatkan benang jenis ini.. anda bolehlah singgah ke kedai online kami di http://www.daknit.com untuk mendapatkan jarum dan benang-benang kait berkualiti dan selesa dipakai untuk projek mengait anda.

Jemput ke Facebook DA’KNiT untuk update terkini.

May Allah swt. bless us all. Thank you for hopping by! Happy knitting 🙂