Benang dan Buku.. dalam memori :)

Alhamdulillah.. hari ni barang yang ditunggu telahpun sampai… Terima kasih kepada kawan FB saya.. Jenny for the yarns! ReallyΒ  love them all πŸ™‚ especially the Nako Saten.. Alhamdulillah sangat2..Β  Last time, I was hoping to buy some Saten Nako from a friend in Turkey, but unfortunately she couldn’t find them perhaps because of the seasons. So I changed to the Nako Bebe 100Β  instead. But yet, lucky me, Jenny feel happy to swap with me yay! So insyaAllah by tomorrow, will post hers too!

Benang yang kuning itu benang baby, yang sebelahnya benang acrylic 100% but really feel like saten πŸ™‚ next to it is a nako baby yarn also, named lollipop πŸ™‚ and the smallest one is cotton, from Italy. syukur pada Allah.. really feel happy to know many friends that into yarns.. and because of this, I get chances to try out different yarns. Thanks to all friends in YLM πŸ™‚

Ah.. however, lately.. I am not feeling very well to spend time either with knitting or crochet. Somehow, it feels like my old hobby is coming back to me πŸ˜› apa tu? Yep.. reading novels..

Saya mula minat membaca sewaktu berada di darjah 5.. terima kasih di atas seorang kawan yang selalu membawa buku ke kelas.. especially during recess.. she always lend me the books and said there is no regret if i spend time reading them. Alhamdulillah.. somehow, i got addicted with books since then.. and with my parents support.. I really love to buy books and read them all.. even I remember once, when I was 12 years old, my uncle gave me one whole big box contains only books @_@ yeap.. i was so happy that time! And mostly those books are kinda “sastera”.. thats when I knew about “penulisan sastera”. Because I was really really interested in reading novels, I started to write my own story too πŸ˜› hahaha what a memory! I joined some competition during high schools, and even won second place for my cerpen, still remember the title, which the title of my cerpen was “Dendam”.

Tidak ketinggalan saya juga pernah menulis sebuah novel, yang rasanya adalah novel pertama dan terakhir saya yang siap sepenuhnya.. alhamdulillah.. kawan2 sekelas saya sangat suka novel tersebut πŸ™‚ gembira bila dapat sokongan mereka untuk terus menulis. Still remember the title too.. “Sebentuk cincin, seulas senyuman” πŸ™‚ hahaha.. semuanya gara2 my bestfriend, Lou, yang asyik menceritakan kisah dongeng kami bersama sewaktu kami darjah 2 kepada saya.. dan akhirnya, saya menulis novel berdasarkan ceritanya itu sewaktu berada di Tingkatan 2. Entahlah.. mana sudah novel tu rasanya dah kena makan anai-anai πŸ™ but yet, I still remember the story very clear xD Even until now.. when I meet Lou and we talked about it.. hahaha we always laugh to each other thinking about the silly story she made up just to entertain me πŸ™‚

Memori yang paling tidak dapat saya lupakan ialah sewaktu di darjah 6, guru kelas kami, Sir Aminuddin.. membuat spot check.. dan saya terlupa hendak tinggalkan buku conteng saya di rumah.. wahh.. memang panik time tu! My bestfriend, Lou.. she asked me to keep under my desk… hah since it is just a book.. perhaps my teacher won’t bothered much.. yaaaa however, unfortunately.. cikgu saya itu rupanya sungguh teliti orangnya dan setiap muka surat buku saya dibeleknya satu persatu sehinggalah terjumpa cerita pendek saya yang saya karang bersama dengan Lou.. Allah Allah… besarnya mata cikgu saya masa tu.. hahaha.. he got shocked to see I wrote a love story… Saya memang sudah rasa takut sangat masa tu.. tapi kawan saya, Lou, sanggup pula temankan saya ke bilik guru untuk di ambil tindakan.. akhirnya.. kami berdua di rotan pada telapak tangan oleh guru besar, atas alasan.. menulis novel cinta pada usia 12 tahun loL…Β  oh ohhh saya memang menangis masa tu.. tapi Lou lansung tidak menitiskan walau setitik air mata.. πŸ™‚ kagum betul saya! Thanks a lot my dear bestfriend.. will never forget such sweet memory :)) haha teringat pula.. sebelum ke bilik guru besar, pesan cikgu-cikgu lain.. lain kali jangan tulis cerita cinta kat sekolah πŸ˜›

However, years passed, setelah masuk ke Kolej.. saya kurang menulis dan lebih banyak tumpukan perhatian kepada pelajaran. Pelik juga kan.. setelah beberapa tahun.. akhirnya saya terasa pula macam mahu membaca.. dan dua malam yang lalu.. saya telahpun memesan 3 jenis buku secara online dari Ujana Ilmu setelah meminta izin dari suami saya… alhamdulillah.. penantian sudahpun berakhir.. :)) really excited! Can’t wait to start..

Found reviews about these books rcently, that they are really nice and very good novels.. so I decided to start back my hobby again with these 3 books.. Hopefully, it is like how I expected.. insyaAllah

Ahh.. sorry for the long writing! Thank you so much for hopping by! May Allah swt bless us all. Happy knitting and crocheting πŸ™‚

9 Replies to “Benang dan Buku.. dalam memori :)”

  1. ery,selain buku agama akak sgt suka novel ramlee awang murshid. thriller. sgt menarik & akak ada koleksinya. jom try dgn buku ADAM dulu,salah satu buku dari koleksi RAM. πŸ™‚

    1. wah ni yang bikin saya mau cari buku ni… insyaAllah nanti saya akan cuba survey lagi thank you for the suggestion kak natasha! buku ayat2 cinta tu mmg baik novelnya.. jalan cerita yang penuh nilai murni.. saya suka sangat novel ni.. rona bosphorus tu.. bolehlah πŸ˜›

  2. hmm…akak pun memang minat membaca macam adik…sekarang tengah baca buku rindu menggamit ke pintu syurga(memoir perjalanan ke Baitullah) penulisnya sabariah md udin,ada kelainan buku ni,menarik.

  3. ya ery seperti kata natasha , novel ramlee awang murshid (RAM) memang terbaek..
    antaranya siri pengembaraan laksamana sunan … bermula dari BAGAIKAN PUTERI & CINTA SANG RATU & HIJAB SANG PENCINTA & CINTA SUFI & SUTERA BIDADARI …. dan yg bakal muncul SUNAN MUSAFIR sebagai penamat kepada semua kesinambungan siri novel laksamana sunan…..

    1. wow.. tak sangka Yuu pun peminat buku? nahh.. banyaknya buku2 yang yuu mentioned.. kalau dah kata kak natasha dan Yuu sama.. nanti saya cuba cari buku2 ni.. Yuu mesti dah baca dari yang pertama siri ni kan? sehinggakan yang bakal muncul pun Yuu tau πŸ™‚ wahh.. ndak sabar mau p kedai buku nanti … thank you thank you!

  4. I like to read your nostalgic story with LOU,,,,your friend..that reminds me of my school days long ago..anyway i love all your crochet yarn..wish to order from u too. ur welcome to my blog to share our interest.

    1. Welcome to Da’Knit Kak Nik!

      Ah thank you πŸ™‚ yep.. memories during school days were really sweet and fun.. though they were once bitter and pain.. but yet flashing back the memories always ended with sweet and laugh. Just visited your blog, really lovely! Do allow me to link your blog here ya! Anything Kak Nik would love to ask about our yarns.. contact me at sindarery@gmail.com ok? πŸ™‚

      Selam perkenalan!

  5. emm…saya pon minat mbaca jugak..tapi dah lama tak layan..sejak ada anak2 kecik…n lebih layan crocheting…huhu..ayat2 cinta tu memang best…b4 difilemkan saya baca…sume cite habiburrahman alsyirazi…best n mesej tersendiri…ketika cinta bertasbih..dalam mihrab cinta…sume dah difilemkan….enjoy your reading n happy crocheting…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *