Buku Pertama Saya: Variasi Asas Knitting (Mengait Jarum Dua)

Assalamualaikum and good morning to everyone πŸ™‚

I would love to introduce you with my very first book, Variasi Asas Knitting (Mengait Jarum Dua) that will be published soon by Karangkraf. There is nothing more satisfying than seeing my book is like a dream comes true <3

A thousands of thank you with lots of love to my husband for all his great support from the beginning till the end during the progress. Being my great photographer, the one who always encourage me to stand out, the one who always believe I can do more and far better than anyone else in this world ( oh yeah, that’s too much of course! lol ) Well.. no matter how, still, if not because of him, I would never have the chance to write. And not to forget, my parents who always there for me and give me all their supports! masya Allah, may Allah swt grant you all happiness and good health! Amin ya rabbal alamin.

I just hope and pray that this book will be useful for those who wants to learn to knit and love the art of yarns. I’ll be more happy to see the outcome than the book itself.Β  May this book helps you to enhance your hand skill and perhaps, it will open a way for you to gain something more than just a hobby. Insya Allah.

In this book, I include the steps of learning the basic knitting (you can view my free lesson at www.senimengait.com), increase, decrease, making simple accessories and 8 patterns that you can try out. You can always find me at www.facebook.com/daknit if you need help with my patterns. I will be happy to guide and assist you, insya Allah.

If you buy one, do tag me at IG ya! Follow my IG at @daknit_ery <3

Happy knitting!

hjkhjkhjk 11058311_683926928397496_2998426340289124856_n

Book Review: Maran Illustrated Knitting & Crocheting

51MuqIYR2YL
Ulasan Buku//Book Review:
Sewaktu saya mula-mula belajar mengait jarum kait dua pada tahun 2009, youtube.com adalah di antara guru pertama yang banyak membantu saya memahami -step by step- how to knit. Saya juga cuba mencari beberapa buku antaranya seperti Big Book of Knitting, Teach Yourself Visually Knitting, Not Your Mama’s Knitting, dan beberapa buku yang lain.

“When I first learnt to knit around 2009, youtube.com is one of my first teacher that taught me step by step how to knit. Besides that, I also searched and bought many kind of books such as Big Book of Knitting, Teach Yourself Visually Knitting, Not Your Mama’s Knitting and few more”

Selain dari membeli buku, saya juga sering mencari – download- version untuk melihat buku-buku yang baik untuk dibeli. Memandangkan buku-buku ini agak sukar di dapati di kedai di Malaysia, saya tidak mahu membeli sebuah buku yang mengecewakan. Oleh itu, alternatifnya adalah melihat review dan content buku sebelum membuat keputusan untuk membelinya. Akhirnya, saya terjumpa sebuah buku seperti buku dalam gambar ini. Iaitu Maran Illustrated Knitting & Crocheting.

“When I want to purchase a new book, looking for download version is what i mostly do when I want to have a look before deciding to purchase the book. Especially, when it is very difficult to find good books here in Malaysia. Reading the reviews and seeing the content helps me to get the idea what kind of book is this. To avoid frustration, I made many searched before buying. Finally, I found this book named, Maran Illustrated Knitting and Crocheting”

Pada tahun 2010, saya berjaya mengait sebuah baju dewasa Vest berpandukan buku ini. Alhamdulillah. Buku ini antara buku yang paling terbaik! untuk belajar Knitting. Alhamdulillah saya gembira dapat memilikinya kini dan tidak ada penyesalan membeli buku ini.

“In 2010, I made my first knitted Vest for adult with the help of this book! Alhamdulillah, Without doubt, I can say that this book is one of the best book I have ever used to learn Knitting and Alhamdulillah, I am very happy to own the hardcopy of this book and I have no regret at all”

Saya sangat galakkan buku ini dijadikan panduan untuk anda belajar mengait. Buku ini sangat sesuai untuk pemula yang ingin belajar mengait. Penerangan yang sangat jelas dengan gambar yang terang dan sangat mudah difahami banyak membantu untuk belajar mengait jarum dua.

“I recommend this book for beginners or for starter who wants to learn knitting. This book is the best teacher that can teach you how to knit. The explanation along with a clear pictures are easy to understand without hassle”

Selain daripada knitting, bonus untuk anda buku ini juga mengajar anda untuk belajar mengait jarum satu (crochet),

“Besides knitting, a bonus for you! This book also teaches you how to crochet”

di Amazon.Com, daripada 35 reviews, 30 reviews adalah 5-stars! Bermakna buku ini sangat baik untuk dijadikan sebagai guru visual anda! Oleh itu, jangan takut untuk melabur bagi mendapatkan ilmu yang lebih dalam sesuatu pembelajaran. Usaha tangga kejayaan bak kata pepatah

“This book won 5 stars among the 30 readers in Amazon.Com, which tells us that we should have this book in our bookshelf!”Therefore, please don’t be afraid to invest on books. As we all know, there is no FREE knowledge as the good one always ask for some pennies! πŸ™‚


Review ini adalah dari pandangan saya sendiri. ianya mungkin berbeza dengan pandangan orang lain//This review is my own opinion only and may be differ with someone’s else opinion.

Ery,
www.daknit.com

Creative Crafter: Hang Out bersama Puan Lina A.R!@Pinkyfrogshop

Bismillahirrahmanirrahim…

Hi semua.. apa khabar? Bagaimana awak hari ini? (favourite soalan suami saya.. hihihi) Alhamdulillah.. hari ini saya berkesempatan untuk membuat satu entri yang menarik!

Pada 2 Minggu yang lalu.. dengan izin Allah swt, saya berkesempatan untuk menemu bual seorang penulis buku crochet Siri Jahitan Crochet 1 dan juga seorang ahli kraf yang sangat comel dan happy go lucky! iaitu Puan Lina A.RΒ  juga dikenali sebagai Pinkyfrogshop πŸ˜€

Review buku: Saya telah dihadiahkan buku ini oleh Puan Lina A.R pada tahun lalu (Terima kasih Puan :)) Secara kesimpulannya, buku ini adalah buku yang sangat sesuai digunakan bagi mereka yang baru dan ingin berjinak-jinak dengan dunia crochet (jarum kait satu). Penerangan di dalam buku ini sangat ringkas tetapi padat dengan isi dan langkah yang teratur. Gambar-gambar yang terdapat di dalam buku ini sangat menarik dan anda pasti tidak akan kecewa memiliki buku ini sebagai buku rujukan anda. Saya sangat suka cara penyampaian beliau yang santai, ringkas dan senang. Sesetengah buku menggunakan istilah Bahasa Melayu yang sukar difahami namun, bagi buku Puan Lina A.R, beliau menggunakan istilah yang senang dan kebanyakkan istilahnya adalah istilah di dalam Bahasa Inggeris, di mana, kebanyakkan paten-paten yang terdapat di internet juga menggunakan istilah Bahasa Inggeris. Maka ini memudahkan mereka yang ingin belajar crochet dapat menguasai istilah-istilah tersebut melalui penyampaian beliau yang mudah difahami dan juga memberi peluang kepada ahli-ahli crochet yang baru untuk mencuba paten-paten hasil dari seberang laut.

Selain dari itu, Puan Lina A.R juga telah berjaya membuka sebuah kelas mengait online yang saya rasakan sungguh menarik dan sangat memberikan manfaat kepada mereka yang ingin belajar secara “live” berbanding melihat pada buku ataupun video di youtube.com.

Berbalik kepada temu bual kami hari tu, saya telah pun di ajak oleh Puan Lina A.R sendiri untuk “Hang Out” bersama di G+ (G plus) sebuah platform baru google. Sesungguhnya pengalaman bersama beliau dalam masa beberapa jam itu sungguh seronok. Saya telah diberi demo oleh Puan Lina A.R bagaimana beliau mengadakan kelas secara online kepada pelajarnya. Oh saya memang sangat teruja dengan cara penyampaian beliau yang santai dan menyeronokkan. Gambar video yang terang dan penjelasan dengan suara yang jelas, memudahkan saya untuk memahami setiap gerak langkah yang ditunjukkan pada saya. InsyaAllah, saya pasti, anda pasti gembira dan tidak kecewa dengan pembelajaran secara online bersama Puan Lina A.R πŸ™‚

Hang Out bersama Si Comel Pinkyfrog Real@Puan Lina A.R

Jum lihat temu bual bersama Puan Lina A.R

1. Boleh ceritakan sedikit tentang siapakah Puan Lina A.R?

IT Tech, Web Programmer, Wife, Mom, Author – Jahitan Crochet di PTS Publisher, PR- Wildcats Rugby Club-Johor, Miow lover, Kawaii Geek & full time Blogger.

2. Siapakah yang memberikan inspirasi kepada Puan Lina A.R untuk memulakan crochet?

Saya mendapat inspirasi daripada kecomelan penghasilan crochet itu sendiri. Dan ia merupakan cabaran pada diri sendiri bagi menghasilkan DIY yang boleh saya kongsikan bersama anak saya dan pastinya crochet merupakan hobi yang menyeronokkan. Selain itu saya juga peminat karaktor superhero & kartun di mana saya dapat mengekspresskannya secara freeform melalui crochet.

3. Selain daripada menerbitkan buku bersiri belajar crochet, Puan juga telah berjaya membuka sebuah kelas online untuk mereka yang ingin belajar crochet secara one-to-one, boleh Puan terangkan kepada pembaca mengenai kelas online ini dan apakah jenis platform yang digunakan?

Pinkyfrogshop G+Hangout Online Crochet Class secara online ini merupakan pembelajaran secara alternatif yang saya dapat kongsikan kepada mereka yang masih mencari-cari DIY yang boleh dipelajari dan semestinya menyeronokkan. Ia juga merupakan kelas flexible dan boleh dicapai terus bila-bila dan di mana sahaja tidak kira lelaki atau wanita dan tiada tempoh ditetapkan.

Untuk itu saya menggunakan platform G+ di mana saya merasakan antara platform sosial terbaik di waktu ini. Saya mensasarkaan projek G+ hangout saya ini kepada remaja dan juga individu yangΒ  masih mencari DIY projek yang seronok untuk dilakukan bersama-sama. Pembelajaran adalah dalam bentuk santai. Pelajar menetapkan waktu kelas dan tempoh masa sendiri samada di waktu siang / malam. Pembelajaran pula ialah melalui video atas talian.Β  Masa kelas sebenar akan di maklumkan selepasΒ  perbincangan mendapat tarikh dan waktu yang ditetapkan.

4. Berapakah bayaran yang dikenakan untuk kelas online Puan Lina dan apakah kelebihan kelas online in kepada pelajari?

Buat masa ini saya hanya berkongsi ilmu untuk Kategori BEGINNER:

30 minit pertama ialah PERCUMA, kemudian setiap 30 minit seterusnya ialah RM6.00

Bagi pelajar yang masih tiada kit mengait crochet, saya juga ada menyediakan KIT yang boleh di beli secara online, dengan kadar harga yang berpatutan.
Pelajar secara umumnya boleh menghubungi saya secara terus dan bertanya secara informal kepada saya walaupun setelah sesi tamat kerana kelas ini merupakan secara santai dan tidak terikat kepada waktu.

5. Siapakah yang memberikan inspirasi kepada Puan Lina untuk membuka kelas online ini?

Untuk melakukan sesuatu perkara di dalam hidup, saya sentiasa cuba mencari alternatif. Saya bermula dengan modal sebatang jarum dan sebuku benang serta segenggam azam. Pinkyfrogshop G+Hangout Online Crochet Class ini merupakan dari inspirasi pengalaman saya sendiri di mana di awal saya ingin mempelajari kemahiran mengait ini saya menghadapi saat-saat sukar. Dengan ada nya kelas G+ ini merupakan sesuatu yang ingin saya berikan kembali kepada society Malaysia.

Β 6. Apakah matlamat dan objektif Puan mengajar online?

– Pinkyfrogshop G+Hangout Online Crochet ClassΒ  adalah untuk menanam minat rakyat Malaysia untuk melakukan DIY sendiri dan menambah keyakinan diri di dalam setiap penghasilan.
– Mewujudkan individu Malaysia berfikiran kreatif & inovatif dalam penghasilan kraf crochet dan lakukan nya dengan gembira.

– Menjalinkan perkongsian ilmu kraf crochet dan memberi impak positif kepada society crochet di Malaysia.

– Menjadikan kelas ini sebagai langkah alternatif untuk individu mempelajari kraf crochet secara atas talian.

7. Akhir sekali, apakah harapan Puan Lina kepada mereka yang ingin memulakan pembelajaran seni kait jarum satu dengan puan secara online?

Kepada mereka yang telah SUBSCRIBE saya ucapkan ribuan terima kasih kerana ingin berkongsi pengalaman, berkongsi keseronokan dan minat bersama saya. Semoga ilmu ini dapat di manfaatkan sepenuhnya.

Kepada yang masih mencari, jangan lupa hubungi saya di G+ di Crochet Lina A.R. Saya akan memastikan anda akan merasa keseronokan nya mempelajari crochet dan menghasilkan projek yang anda rasakan mustahil sebelum ini untuk anda lakukan. Di akhir bicara, saya mengharapkan lebih ramai individu Malaysia dapat mengekspresskan kreativiti mereka melalui penciptaan kraf.

Terima kasih kepada Da’knit di atas kesudian meluangkan waktu untuk Hangout bersama Pinkyfrogshop di G+. Semoga perkongsian ilmu ini dapat memberikan manfaat kepada semua pencinta Kraf Malaysia.

Da’Knit juga ingin mengucapkan terima kasih kepada Puan Lina A.R di atas kesudian beliau meluangkan masa untuk Hang Out bersama Da’Knit πŸ™‚

Kepada sesiapa yang ingin berhubung dengan beliau, bolehlah singga ke blog beliau di,

http://pinkyfrogshop.blogspot.com

ataupuan berhubung dengan beliau terus di FB page:

http://www.facebook.com/pages/Pinkyfrogshop/164447506025

Happy crocheting! πŸ™‚

Buku Kait: Crochet/Jarum kait satu untuk beginner

Disini, saya ingin berkongsikan sebuah buku yang baik untuk sesiapa yang ingin belajar seni kait jarum satu.

Nama buku ini ialah Start Crochet. Buku ini sangat baik sebab pembelajarannya bermula dari yang paling asas. Buku ini saya beli dalam tahun lepas untuk my mom walaupun my mom memang tahu crochet, saya hadiahkan buku ini sebab dalamnya ada pattern yang cantik-cantik. Selain itu, saya pun boleh tumpang sekaki untuk belajar crochet dari buku ini..Β  πŸ˜›

Cantikkan baju ni?Β  πŸ™‚

Antara isi kandungan buku ini.

  • Book: Start Crochet: All You Need to Know to Create Beautiful Crocheted Garments
  • Author:Jan Eaton
  • ISBN:1840924187
  • ISBN-13:9781840924183, 978-1840924183
  • Binding: Hardcover
  • Publishing Date: 2004-02-01
  • Publisher: Apple Press
  • Number of Pages: 128 pages
  • Language: English
  • Price: RM26.30
  • Purchased at: HARRIS BOOKSTORE

Assalamualaikum,

Another knitting books for beginners..

Dua buku ini adalah buku pertama saya beli sewaktu ingin belajar mengait πŸ™‚ Saya rasa kedua buku ini sangat mudah untuk difahami dan sangat sesuai untuk sesiapa yang ingin belajar mengait dari bentuk yang paling asas sekali.

Buku Knit and Stitch dari Wendy Freeman adalah sangat baik bagi yang ingin belajar jarum kait dua dari sifar.Β  Kaitan yang diajar kebanyakkan adalah 5 asas dalam mengait jarum kait dua seperti slip knot, cast on, knit, purl, bind off/cast off.. dan kebanyakkan pattern yang diajar adalah pattern jenis garter stitch and stockinette stitch. Sangat sesuai sekali bagi yang tidak pernah tahu mengait kait dua πŸ™‚ Di buku ini juga di ajar membuat pom pom, embroidery, dan macam-macam lagi!

Bagi buku Find your style and knit it too dari Sharon Turner.. buku ini memang sangat baik bagi sesiapa yang sudah mempunyai asas kerana pelbagai projek menarik yang anda boleh dapatkan dari buku ini seperti mengait beg, socks, shrugs, hat.. dan macam-macam lagi! πŸ˜€ Buku ini juga mengajar mengait asas dan lebih mendalam dari yang ada dalam buku Knit and Stitch.

Untuk melihat review, boleh terus ke Amazon.Com πŸ˜€

Salam berbuka semua πŸ™‚

-Da’Knit@Aheys.Com-

Teach Yourself Visually Knitting Design

Alhamdulillah, hari ini ketika singgah ke Buku Times sebelum pulang ke rumah, saya telah bertemu dengan sebuah buku yang sangat baik isinya, dan details-nya pun senang difahami. Buku ini mempunyai langkah-langkah untuk memahamkan cara-cara mengait topi, scarves, vests, sweaters, bags.. dan macam-macam lagi πŸ˜€ Dan yang paling best tu, warna-warni lebih menyemarakkan semangat untuk belajar xD

Sebelum membelinya, saya juga telah membuat review melalui -warez download- sebab takut pula kalau dah beli menyesal sebab tak best.. tapi alhamdulillah, sebab dah buat review dan puas hati dengan isi kandungannya.. there will be no regret πŸ˜€

Kalau ada sesiapa yang berminat nak buat review sebelum membelinya, bolehlah lihat kat Look Inside dari Amazon.Com πŸ™‚

-Da’Knit-

Alhamdulillah :)

Akhirnya.. buku yang saya pesan dari Amazon.Com sudah pun sampai..

Big Book Of Knitting

Buku ini sebelum saya membelinya, saya telahpun membuat review melalui download -secara warez- huhu… tetapi kalau tengok di laptop memang pening.. jadi saya decide untuk beli sebab content-nya sangat bagus, menarik dan mempunyai penerangan yang sangat bagus untuk beginner dan juga bagi mereka yang ingin meningkatkan lagi skillnya… πŸ™‚ (thanks for the suggestion , kak Ayza πŸ™‚ )

Buku ini saya boleh rates 5 stars. Selain daripada buku Teach Yourself Visually Knitting, terdapat lagi buku yang saya sangat idamkan.. iaitu

Vogue Knitting, The Ultimate Knitting Book

Buku ini juga telah pun saya review dan isi kandungannya sangat lengkap dengan pelbagai informasi yang lebih menarik. So setakat ni, saya boleh katakan (tidak termasuk buku yang belum saya lihat lagi… hanya untuk buat masa ni sahaja πŸ™‚ ) iaitu..

1. Vogue Knitting, The Ultimate Knitting Book

2. Big Book of Knitting

3. Teach Yourself Visually Knitting

Kepada yang ingin membuat review sebelum membeli, bolehlah download dari mana-mana sumber warez ( oh.. nakalnya..saya πŸ˜› ) dulu..Β  lepas tu kalau sudah satisfied boleh beli πŸ™‚

Have a nice day! Salam berbuka ..

-DaKnit-