Leaf and Knit

Assalamualaikum!

Well,Β  really, how long I have been away from my blog yea? but still, I would like to say thank you, to you who always hop by here.

I just wanted to share this pattern. Looks complicated to knit but yet, very easy πŸ™‚ I’ve been lingering on this pattern for quite long, not last week, not last month but since I learn to knit! and that was like 3-4 years ago. Oh Allah, why didn’t I start this at the first place? Huh! πŸ™‚

This pattern is written by Smariek. Somehow, I feel like I want to use the same stitch pattern for my next design. It’s already inside my head. I only need to start doing it and write it down soon. Perhaps, I’ll also include it in my first coming book insya Allah πŸ™‚

1900119_781161761907337_7311140613265278162_nThis is before blocking

10600553_781161721907341_6375594358805935876_nAfter blocking! πŸ™‚ Niceeee….

Now.. let’s have a look on its pattern!

Updated:

Saya ada buat tutorial video ringkas (dimana saya menganggap anda sudah tahu asas knitting) untuk pattern Twin Leaf yang saya kongsikan untuk KAL

Di harap videonya membantu ya insya Allah. Kalau nak cuba, mesti kait sama2 ya.

Twin Leaf Lace Cloth
Tutorial ringkas: http://youtu.be/YBp_xDEbizU

Twin Leaf Lace Cloth
Β© Designed by S.M. Kahn, October 2006
Smariek Knits -=<>=- http://smariek.blogspot.com

Please look at the Notes at the end of the pattern before starting.
Using WW cotton yarn and US7 (4.5mm) needles, cast on 32 stitches.

Knit 4 rows border.
Row 1 : B3, K2, P10, K2, P10, K2, B3
Row 2 : B3, P2, K6, /2, YO, K1, YO, P2, YO, K1, YO, 2\, K6, P2, B3
Row 3 : B3, K2, P10, K2, P10, K2, B3
Row 4 : B3, P2, K4, /2, K1, YO, K1, YO, K1, P2, K1, YO, K1, YO, K1, 2\, K4, P2, B3
Row 5 : B3, K2, P10, K2, P10, K2, B3
Row 6 : B3, P2, K2, /2, K2, YO, K1, YO, K2, P2, K2, YO, K1, YO, K2, 2\, K2, P2, B3
Row 7 : B3, K2, P10, K2, P10, K2, B3
Row 8 : B3, P2, /2, K3, YO, K1, YO, K3, P2, K3, YO, K1, YO, K3, 2\, P2, B3

Repeat Rows 1 through 8 three more times.

Work one more row : B3, K2, P10, K2, P10, K2, B3
Knit 4 rows border.
Bind off and weave in ends.

Notes:

B3 = 3 stitch side border of your choice (I used K3 for my border in both cloths above)

SSK = slip one stitch, slip another stitch, knit these two slipped stitches together

/2 = Right slanting (double) decrease as follows: SSK, then slip the NEXT stitch over the stitch just made by moving stitches from needle to needle. —– Viz. Slip 1 stitch. Slip another stitch. Knit these 2 (slipped) stitches together. Move this resulting stitch to the left needle. Now use the right needle to pass the NEXT stitch over it (the stitch you just moved to the left needle). Now slip the stitch back to the right needle. —– See below for further clarification & walk through if this still does not make sense.

2\ = Left slanting (double) decrease as follows: Slip 1 stitch, knit 2 stitches together, pass slipped stitch over. (This is exactly the same as the SK2TP notation I have used in my other patterns)

MORE at: http://smariek.blogspot.com/2006/11/twin-leaf-lace-cloth.html

This is my first time encountered to these term, /2 and \2. It’s confusing at first, reading and understand won’t help much. You need to read and do it at the same time then it will make sense πŸ™‚ trust me!

By the way,

I would like to take this opportunity to inform our lovely customers that on 1 September 2014, we are officially moving to a new store, located in Central Plaza Kota Kinabalu, 2nd Floor πŸ™‚ Do drop by.

Sadly to say, we are no longer operate in Wisma Muis. Bye bye Muis. You will always be remembered in our heart :'( oh so sad!

Love,
Ery Yusof/ Ery EROGLU

 

Cara Membuat Pembelian di www.daknit.com (Step by Step Guide)

Sila rujuk tutorial ini untuk melihat cara pembelian melalui kedai online kami di www.daknit.com.

Sebarang masalah/pertanyaan, sila hantarkan ke sales@daknit.com ataupun whatsapp ke 0178168070.

NOTA PENTING: Sebarang pembelian tidak akan dilayan jika tidak mempunyai bukti RESIT PEMBELIAN. Setiap pembelian akan di proses dalam tempoh 1-2 hari apabila pembayaran lengkap diterima ke akaun kami. PEMBAYARAN PERLU DISELESAIKAN dalam masa 3 hari selepas order di hantar. Sebarang pembelian tanpa pembayaran melebihi 3 hari akan terbatal secara automatik.

Terima kasih di atas kesudian membaca Cara Pembelian/Order di www.daknit.com.

Da’Knit ENTEPRISE
www.daknit.com

LANGKAH 1:

0

Β LANGKAH 2:2

LANGKAH 3:3

LANGKAH 4:4

LANGKAH 5: 6

LANGKAH 6:7

LANGKAH AKHIR:8Terima kasih membeli – belah dengan kami! <3

 

Benang kait berbulu? Mari blocking!

block-acrylic-4Sumber gambar/foto: http://hydecodesigns.files.wordpress.com/2011/07/block-acrylic-4.jpg?w=470

Assalamualaikum dan selamat pagi!
Alhamdulillah.. pagi ini saya gembira dapat berkongsi panduan dengan seorang pelanggan yang dikasihi. Panduan ini juga ingin saya kongsikan dengan para pelanggan kami yang menghadapi masalah yang sama iaitu hasil kait berbulu.Antara penyataan dan soalan yang kerap kita dengar ialah:
1. Benang ni berbulu tak?
2. Benang ni pada mulanya tidak berbulu.. tetapi mula berbulu selepas dikait
3. Benang ni tidak elok.. ianya berbulu (sifat benang dari jenis akrilik sememangnya akan berbulu sama ada sedikit ataupun banyak bergantung cara ianya dipintal. Sifat ni mempunyai kelebihan kerana sifat bulu itu menjadikan benang lebih lembut dan gebu. Namun,cara penjagaan yang betul akan mengurangkan sifat hasil kait yang berbulu)Selalunya hasil kait daripada jenis benang haiwan pasti akan di ‘blocking’. Bagaimana pula jenis dari benang akrilik yang kini semakin popular dikomersilkan untuk benang buat bayi. Bagi yang belum tahu, benang kait yang diperbuat daripada jenis fiber akrilik atau mempunyai campuran akrilik kebiasaan teksturnya sedikit atau lebih berbulu daripada benang jenis 100% kapas. Hasil kait daripada jenis benang akrilik lebih mudah dibasuh menggunakan mesin basuh, tidak akan mengecut walaupun dibasuh berkali-kali. Juga tahukah anda hasil kait menggunakan benang jenis akrilik boleh menghasilkan projek yang lebih lembut dan ringan daripada benang kapas, sejuk dan tidak ataupun kurang berbulu jika anda tahu tekniknya. Setiap benang mempunyai sifat tersendiri dan begitu juga dengan benang jenis akrilik. Teknik ini dipanggil sebagai ‘steam blocking’.’Steam/Garment blocking’ biasa digunakan oleh kilang-kilang yang mengeluarkan hasil pakaian yang dikait agar produk lebih tahan lama dan mudah dibasuh dengan mesin. Teknik ‘steam blocking* amat mudah dipraktikkan di rumah. Teknik ini juga boleh dipakai untuk membesarkan saiz hasil kait anda mengikut ukuran yang anda inginkan. Jika dahulu, pendapat ‘benang akrilik tidak boleh di-blocking’ menjadikan benang ini kurang digemari tetapi kini tidak lagi. Dengan adanya teknik ‘steam blocking acrylic yarn’, hasil kait anda akan nampak lebih hebat.

Kelebihan ‘steam blocking’:
‘Steam blocking’ membantu menghasilkan hasil kait yang tidak berbulu atau sangat kurang bulunya, lebih lembut dan sejuk dipakai. Disebabkan akrilik adalah fiber yang bersifat plastik, ‘steam blocking’ sangat membantu mengubah teksturnya. Selain itu, seperti hasil projek menggunakan benang haiwan, benang akrilik juga boleh di ‘block’ jika anda ingin mendapatkan hasil yang lebih besar dari saiz asal yang dikait, oleh itu, jangan takut untuk ‘blocking’.

Langkah berjaga-jaga:
Namun, langkah berjaga-jaga sewaktu membuat ‘steam blocking’ perlu dititikberatkan agar hasil kait anda tidak rosak. Istilah ‘killing acrylic’ biasa digunakan jika keadaan sangat memerlukan hasil kait yang lebih lembut dan jatuh cantik tetapi tidak semua projek sesuai menggunakan teknik ini. ‘Killing acrylic’ hanya akan dilakukan jika anda rasa perlu sahaja kerana ianya boleh menjadikan corak kaitan anda kurang menyerlah. Selain itu menjadikan hasil kait anda tidak lagi ‘stretchy’.

Bagaimanakah cara menggunakan teknik ‘steam blocking’ yang betul?
Sebelum anda mencuba teknik ini, adalah dinasihatkan untuk anda mencuba ke atas sampel terlebih dahulu. Kait sebanyak sampel yang anda inginkan dan cuba jaya teknik ini sehingga anda memperolehi hasil yang diinginkan dengan menggunakan ‘steam iron’.
1. Letakkan sampel anda di atas ‘board’/’foam mat’ ataupun tuala yang kering. (Jangan sesekali basahkan hasil kait anda untuk ‘steam blocking’ kerana ini boleh menyebabkan hasil kait anda menjadi lebih berbulu dan rosak)
2. Dengan menggunakan ‘steam iron’ dan haba yang tidak terlalu panas, tanpa menyentuh permukaan hasil kait, tekan/picit butang steam pada seterika tersebut da lepaskan ‘steam’ secara konsisten ke atas permukaan sampel anda. Anda tidak perlu menggosok dengan tangan kerana ini boleh merosakkan tekstur benang tersebut. Cukup hanya sekadar ‘pat pat’ pada permukaan untuk membantu meratakan permukaan.
3. Setelah siap di ‘steam’, biarkan sampel anda kering dengan sendirinya. Setelah kering, bolehlah anda melihat perubahan pada sampel tersebut dan lihat perbezaannya selepas ‘steam blocking’.

Cara yang sama juga digunakan untuk membesarkan saiz hasil kait anda.

Diharap, dengan panduan ini, anda lebih yakin mengait dengan menggunakan benang-benang jenis akrilik. Latih untuk lebih rajin membuat ‘steam blocking’ dan mahirkan diri dengan teknik ini untuk hasil yang lebih baik dan memuaskan. Pastikan anda menggunakan ‘steam iron’ yang elok kualitinya untuk mendapatkan ‘steam’ yang baik.

NOTA:

1. Killing acrylic: Mematikan sifat acrylic sepenuhnya menjadikan projek sedikit berkilat, jatuh lembut dan tidak berbulu. Kekurangannya ialah tidak lagi stretchy dan boleh merosakkan projek jika tidak dibuat dengan teknik yang betul.

2. Steam acrylic: Mengurangkan sifat bulu acrylik (bukan menghilangkan sepenuhnya), menjadikan projek lebih lembut, gebu dan sejuk dipakai.

Lain-lain sumber:

Steam Blocking Acrylic Yarn Tutorial: http://youtu.be/xWyOk1a8fyY / http://beadknitter.blogspot.com/2009/03/you-can-block-acrylic.html

FAQ:
1. Perlukah hasil kait di ‘steam block’ setiap kali dibasuh?
Tidak perlu. ‘Steam blocking’ pada hasil kait dari benang akrilik adalah kekal.
2. Saya sudah ‘steam blocking’ tanpa menyentuh permukaan projek tetapi akhirnya ia rosak. Mengapa?
Haba ‘steam’ yang terlalu tinggi walaupun tidak menyentuh pada permukaan hasil kait anda boleh menjadikan projek anda rosak. Pastikan haba tidak terlalu panas sehingga boleh mencairkan projek anda.
With love,
Ery EROGLU
www.daknit.com

Da'Knit VIP MEMBERSHIP – Apply now!

membershipaAnda adalah Peniaga barangan handamde menggunakan benang kait?
Ingin menawarkan hasil kait yang menggunakan benang yang lebih bermutu dan berkualiti bagi kepuasan pelanggan anda?
Join our Membership khas untuk Business Knitter & Crocheter. Dengan hanya POSTAGE FLAT RATE POS LAJU RM8.90 (less than 1 KG), NIKMATI harga diskaun dan keistimewaan menjadi member kami!
Maklumat lanjut, hubungi kami di ( Sales@Daknit.Com )
**
Daknit.Com
www.daknit.com

The 31st of October..

Waa.. How long i haven’t been inside this blog, never notice that the time flies so fast! So true that the timeΒ  is really precious the more you grow older. So don’t waste your time on useless stuffs, okay? πŸ™‚

Today is 31st October, in some places people are celebrating the Halloween day, meanwhile for me and my family, it’s my sister’s birthday today πŸ™‚ Happy birthday I wish her. Still haven’t decide what should I give her for her birthday. Well.. let’s see πŸ™‚

This week will be the last week of school for 2013. And then, the students will enjoy the holiday for almost 2 months!! πŸ˜€ *happy*. Obviously, it’s the only chance I have to knit and crochet as much as I can. Yep, barely can wait! I got so much things to do, and may Allah swt make it easier for us, amin amin amin.. ya rabbal’alamin.

Nevertheless, regardless of how busy I am with school, i still have to knit and crochet whenever I can, and so, below are some of the projects I made so far for the passed few weeks:
PA301030 asAlright, lets go to the first picture, the pink cardigan is a request from my best colleague. So, i need to make sure it will be an extra special handmade :). This is not hers in fact, it is a gift for one of our colleague who is going to have a baby girl soon πŸ™‚ So sweet! May Allah swt bless her and her baby. This is a baby set, which, will be paired with a hat and booties (however, i still am thinking either it should be a pair of socks or booties).

The second picture is designed with ribbing and frankly speaking, I knit it with full of weird feelings! Oh yeah.. I’m not going to experience that again anymore and I’ll make sure it won’t happened again. However, still, at the end I am very happy with the result. The pattern comes along as I knit. For those who wanted to try this out, I am starting this hat with 128 cast on, seed stitch band, knit for few rows, and continue the body with 3knit 1 purl, and decrease every 32 stitch and so on.. πŸ™‚ easy , right? Well, have a try!

In the meantime, I need to consider about opening a knitting class during this holiday as I received so many request about this. I do apologize that I have to turn down all these request as I really have no time to open one when i’m working. Insya Allah, I will look through at my schedule to see if i’m able to do so πŸ™‚ and insya Allah, i’ll do my best to arrange a class soon.

Oh not to forget, we have new yarns in store, have you been notified? πŸ™‚ Alhamdulillah.. we have more on the way <3 Please keep checking on us. Also,

adftoday, another Economy Crochet Hooks have safely arrived but unfortunately they are all sold out. Insya Allah will post them tomorrow.Β  But but, don’t be sad ya, cause the available Economy Crochet Hook Set is coming soon at www.daknit.com. So check us out from time to time ya! πŸ˜€

Thank you for shopping at www.daknit.com!

Well, I have to stop writing for now. I’ll see you again soon with new updates, insya Allah. Thank you for hopping by and i really appreciate your visit to my blog. Please don’t be hesitate to email us at sindarery@gmail.com regarding to our products and services. I may be reply a bit late (within 24-48 hours) but we’ll do our best to answer your needs. If you don’t get any reply after 3 days, please re-send us your email again. Perhaps, they have gone to SPAM folder.

p/s:
I think I need to change this web’s layout. Been sticking with this one for almost 4 years and absolutely, I need a fresh air πŸ™‚
**
Da’Knit ENTERPRISE
E-STORE/WEB-STORE/KEDAI ONLINE: www.daknit.com

 

Baby set to-be.. another Pom Pom Hat :)

Assalamualaikum and good evening!

To dear visitors, thank you for stopping by.Β  To be frank, I have heaps of stories to share in my blog especially the recent activities I’ve been up to lately, and of course, nothing else other than my passion towards knitting and crochet πŸ™‚

Up to this week, I have new special request by a cute and lovely customer, also a nurse-to-be, to make a baby set ofΒ  hat, booties and mittens. So, I’m done with the first part, and at the moment completing the second task, a pair of booties.

1381217_623219467701568_1487125710_nTada!! What do you think πŸ˜€ yep, i’m proud to see its cute! Pom Pom Hat for a litlle baby girl.
Material used: Alize Sekerim Desenli 0-4. Available for purchase at: www.daknit.com

Apart from that, I also have another ongoing project, a very beautiful shawl that I plan to make for my mom and my good friend from my workplace. Still no matter what and regardless of how busy I am for these last two months before school holidays, I admit that it’s very hard to be apart and get separated from my needles and hook. As soon as I notice, new projects keeps coming >_<

5585603950_f366557b00_zPretty shawl, Remember Me by Lily Go can be purchased at this link: http://www.ravelry.com/patterns/library/remember-me

I have never seen such a beautiful shawl as this one and got drawn by its beauty. Feels very romantic right? oh I wish I can touch and feel the texture too…. I definitely love the lace, such a remarkable design. Also, the yarn used looks perfect and falls just nice. By the way it looks, I guess she used a cotton type of yarns. Unfortunately, the designer did not mention what yarn she was using. So, I just decided to hook it out by using cotton yarns. Lets see how it will turns out πŸ˜‰ Arghh!! I feel so eager to complete them… oohh really I can’t wait to finish them all. Insya Allah.

By the way,
Last but not least, we have new yarns in store! Before I stop writing, I would like to promote you our new Oren Bayan collections and are now available for purchase at www.daknit.com. Check it out ya! πŸ™‚

asdOren Bayan Diva, Favori and Star! Yummy as always πŸ˜€

I know I know.. yarns are hard to resist! Well.. well.. as for me, I’m a yarn addict too, so so, never ask me to stop buying yarns ok. Resistance is futile ^-^

Thank you for hopping by! See you all in the next entry πŸ™‚
**
Ery
www.daknit.com

7 January 2013 – :) Buku dan benang..

Assalamualaikum.. selamat malam, apa khabar semua? Saya doakan semoga tahun baru ini merupakan tahun yang lebih baik daripada tahun-tahun sebelumnya amin amin amin ya rabbal’alamin..Β  Pertama kali, saya ingin ucapkan terima kasih kerana anda masih sudi lagi bersinggah ke blog yang sudah pun bersawang ini.

2012 merupakan tahun yang mencabar dan memberikan kenangan manis buat saya πŸ™‚ Ini kerana pada tahun 2012 saya bergelar sebagai seorang ibu. Sangat bermakna buat saya, masyaAllah.. dan saya berdoa semoga Allah menjadikan saya, suami, anak-anak dan keluarga semuanya dikalangan orang-orang yang beriman.. amin, amin amin ya rabbal’alamin..

Saya inginΒ  berkongsi aktiviti terbaru.. apa lagi kalau bukan mengait πŸ™‚ yup.. mengait merupakan hobi yang sukar sekali dikikis.. duit pun terkikis olehnya hihihi.. tak adalah saya gurau aja πŸ™‚

Hari ni, benang yang saya beli dua hari lalu, telah pun sampai dengan selamatnya alhamdulillah. Sejujurnya, saya sudah begitu lama ingin merasa kait benang ni πŸ™‚ dan akhirnya, saya dapatkan juga 2 buku agar tidaklah kempunan merasa.. πŸ™‚ jom tengok gambar..

Caron Simply Soft.. oh ya memang lembut! Suami saya pun kata – soft – πŸ™‚ akhirnya merasa lah juga pegang benang ni.. warnanya pula mmg dah lama plan nak beli match seperti di gambar. insyaAllah akan cuba usahakan untuk di kait. Sayang benang kalau tak kait.. sebab itu, azam baru saya 2013, saya akan pastikan setiap benang yang dibeli akan digunakan sebaiknya… memang sayangggg sangat mau guna.. tetapi lagi sayang kalau tak kait πŸ™‚ kalau kait nampak lagi hasilnya kan ? xD

Yapp… semalam saya print banyak pattern.. especially yang purchased punya.. minta tolong husband -binding-kan. Dan memang puas hati πŸ™‚ Terima kasih canim!

Tabiat saya yang paaaling saya tidak suka ialah print dan simpan.. saya sangat suka print pattern.. apabila sudah dicetak, saya pasti akan simpan.. kemudian.. tidak lama selepas itu, bila nak cari semula.. entah ke mana perginya.. selalunya kertas-kertas ni akan hilang apabila saya mengemas rumah.

Maka azam baru 2013.. asal sahaja saya print, saya akan print banyak-banyak sekali dan akan terus bukukan.. Hihi.. husband ada belikan fail juga untuk simpan pattern-pattern yang telah dicetak.. saya tinggalkan di kedai untuk memudahkan pelanggan yang inginkan pattern.

Ini adalah di antara koleksi terbaru saya sepanjang 2012.. I love them all πŸ™‚ Ada banyak pattern-pattern yang mudah untuk di kait.. dan semua buku ini adalah buku crochet.

Benang lagi! πŸ™‚ Benang yang ditukar suka sama suka dengan kak Marlyna.. oh saya memang sukaaaa sangat dengan benang Uptown Universal.. sangat lembut.. ingat tak pada entri sebelum ni, saya pernah kongsikan gambar benang dari jenama yang sama?

Saya jatuh hati sangat-sangat dengan benang ni.. bila di kait, feelnya seakan-akan mengait benang Alize Sekerim Bebe Batik πŸ™‚Β  Setelah itu, saya mencari lagi di tempat yang selalu saya beli tetapi dah tak ada.. alhamdulillah akhirnya dapat juga even sebuku πŸ™‚ Yang Red Heart itu pun benang baby dan sangat lembut sekali.. kedua-dua jenis benang ini ialah benang USA. Saya masih memikirkan projek yang sesuai dikait menggunakan benang di atas..hihi tapi tahu tak anda? Kebanyakkan benang-benang import USA adalah benang Made in Turkey πŸ˜‰

Made in Turkey, and yes, I love Turkish Yarns so much <3 You should have a try too πŸ˜‰

Alhamdulillah.. selesai menulis blog hari ni.. mata saya pun dah tertutup separuh.. esok nak kerja.. jadi elok tidur awal sikit πŸ™‚

Oh ya.. sebelum saya mengundur diri.. agak terkejut melihat visitor hari ini.

wahh.. siapakah gerangan yang sudi melawat Da’Knit sehingga 2365 visits? hihihi.. Bot google kot πŸ˜›
Oklah..
Selamat malam semua.. semoga malam ni anda bermimpi yang indah, insyaAllah..
Apa-apa pun, thank you so much for dropping by…

May Allah swt bless us all..amin.

Visit us: www.facebook.com/daknit

www.daknit.com

My Flowery Hat – Trial and error.. :)

Alhamdulillah.. after being inspired by lots of flower hats I saw in the internet, I decided to make one for myself.. and yes! I did it πŸ™‚ Simple yet cute i think lol..Β  Things that really catch my eyes is the flower with 3 layers that I just crochet without a pattern, and can’t believe it worked!

I love the flower.. the blue colour was a good choice and I really think it does makes the combination of the colour look sweet. (Correct me if i am wrong ya!)

I am planning to make more of this. More to baby size soΒ  that I can put more stuffs in the shop hihi.. I am using 4 colours from the Nako Baby Luks Minnos yarns. One thing for sure, I’m going to collect more of these yarns again with bonus of adding more colours in my collection. Besides, plain colours are perfect for designing your own projectΒ  and now I understand why knitters/crocheters always prefer plain colours when starting a project. hence..Β  we will bring more plain colours soon in store, insyaAllah.. may Allah swt make it easier for all of us.. amin amin amin ya rabbal’alamin. <3

Thank you for hopping by!