First Attempt Kopiah for Mr. Hubby! n' chit chat again.

Mr.Hubby yang serius 😮

Alhamdulillah..  finally for the first time, I completed a kopiah 😀 So, this kopiah I dedicated it to my husband. Following a pattern found in the internet, but modified it after I started to feel lazy to read the instructions. So, starting from the middle part until the band.. no more following the pattern!

Huhhh… Yup.. sempat juga saya siapkan kopiah ni dalam masa lebih kurang 3 jam sewaktu menunggu di klinik. Oh ya.. juga hari ni merupakan kali kedua ujian air gula di ambil dan pemeriksaan untuk tekanan darah. Alhamdulillah, keputusannya, syukur pada Allah, semuanya normal. Tinggal ujian gula lagi yang perlu di ketahui. Mudah-mudahan keputusannya juga normal seperti biasa. InsyaAllah.. aduhhh berdebar-debar menantikan keputusan. Rupanya banyak juga dugaan yang perlu dihadapi sepanjang pregnant kan. Saya hanya mampu berusaha, berdoa dan bertawakkal pada Allah agar dipermudahkan dan diberikan kesihatan yang baik sepanjang beberapa bulan yang amat istimewa ini.

Alhamdulillah juga, sekarang musim sekolah, dapat juga berehat disamping mengait benda-benda yang simple simple. Walaupun masih ada tugasan sekolah yang perlu disiapkan 🙁 oh Allah. Fening.. fening!!

So right now, I am still trying my best to finish all the things I started before my due. The baby sweater, the ripple shawl, the baby hat and socks, and the SWAP project with my friend Jenny. Ay… ay…ay Captain! Will do my best to complete them all insyaAllah.. insyaAllah.. insyaAllah.. wah banyaknya insyaAllah..

Dear friends, thank you again so much for hopping by to my humble blog 🙂 Hopefully insyaAllah I can post more new projects of mine here and share them all with you.

Oh and.. if you need the kopiah pattern, you can find it in this link: http://fruitfulfusion.blogspot.com/2009/12/kufee-hat-pattern.html
May Allah swt bless us all.. Semoga Allah permudahkan segala urusan kita dunia dan akhirat, diberikan kesihatan yang baik dan dianugerahkan dengan rezeki yang halal dan mellimpah ruah insyaAllah.

Lawati kedai kami di http://www.daknit.com ataupun di Wisma Muis. Selamat datang! 😀

 

Hook: Tulip andd… Giveaway Contest Closed! :)

Credits: Saplanet

Assalamualaikum semua, how is everyone 🙂 Wishing you a happy weekend. Yay! Today is Friday and I just loveeee Friday 🙂

Alhamdulillah, akhirnya saya berkesempatan untuk menulis hari ini. Kali ini saya ingin berkongsi pengalaman mengait dengan jarum brand Tulip, yang sememangnya adalah di antara hook yang famous digunakan di kalangan crafter kat sini.

Sewaktu pertama kali belajar mengait jarum satu, saya menggunakan Tulip 3/0-4/0 dan saya memang selesa gunakan brand Tulip berbanding jenama yang lain.

Oh ya dulu, semasa saya awal-awal belajar knitting hujung tahun 2009, my mom saya selalu wish yang dia ada jarum hook yang saiz besar.. dan akhirnya alhamdulillah, dapat juga hook size besar dan saya belikan my mom saiz yang 5/0-6/0 dan 7/0-8/0. Pada masa itu, saya tidak begitu fokus untuk belajar jarum satu.

Tetapi setelah mula belajar crochet, saya cuba berjinak mengait dengan jarum Tulip saiz yang besar milik my mom. Wah.. memang selesa sangat dan saya terus jatuh cinta dengan hook ini.

Pada masa yang sama saya juga berhasrat untuk memiliki Clover Hook Set, dan kemudian tidak lama selepas itu, saya akhirnya mengambil keputusan untuk mendapatkan Tulip 5/0-6/0 untuk diri sendiri seperti di gambar atas 🙂

Wahh.. memang seronok sangat guna Tulip aluminium hook ni.. dan selepas itu, saya turut menambah koleksi dengan mendapatkan pula saiz 7/0-8/0. Alhamdulillah.. sepanjang mengait menggunakan Tulip, saya memang rasa selesa sangat. Walaupun Tulip ini tidak mempunyai Comfort Handle seperti Clover, tetapi sebab saiz yang besar dan bahagian yang leper di tengah-tengah jarum tu, ianya memberikan keselesaan yang baik ketika mengait. Sifat aluminiumnya juga langsung tidak memberikan kesan “NGILU” ketika mengait, which, yang paling saya suka sangat! selain itu, jarum ni ringan, dan walaupun mengait berjam-jam, tengan tidak rasa sakit.Yang paling best, jarum ni tidak membuat benang rosak dan tercarik sebab tip hooknya tidak tajam.

Kebanyakkan projek saya, saya menggunakan Tulip hook. Walaupun Clover Hook best, tapi tetap juga suka pada Tulip 😛

Saiz yang ada untuk tulip aluminium ni hanya ada saiz 2/0 (2mm), 3/0 (2.2mm), 4/0 (2.5mm), 5/0 (3mm),
6/0 (3.5mm)m 7/0 (4mm), 8/0 (5mm) – double ended hook

Credits: Yoko Lab

Sekarang ni saya cuba menyiapkan projek baru.. insyaAllah kalau dah siap nanti, saya akan upload di sini.

Kalau ada yang berminat untuk jarum ni, boleh hubungi saya di sindarery@gmail.com untuk satu set Tulip Hook bersaiz 1.75mm – 5.00mm (double ended 8 sizes/4 batang + 2 thready yarns needles in one set)

Happy knitting & crocheting everyone!

May Allah swt bless us all!

p/s: To Ying Yi and Syahidah.. thank you so much for joining Da’Knit giveaway! Winner will be announced as soon as possible 🙂

All the best!


Review: Crochet Hook Jepun

Assalamualaikum semua.. kali ini Da’Knit ingin membuat review mengenai crochet hook dari Jepun yang amatlah exclusive sekali..  sama ada anda sudah tahu ataupun baru ingin mengenali crochet ini.. nama crochet hook ini ialah Hamanaka Raku Raku Soft Touch Crochet Hook (pernah dengar tak?) Raku raku bermaksud selesa atau senang di dalam bahasa Jepun…..  Crochet hook ini terdapat dua jenis.. satu jenis untuk yang kait biasa-biasa.. dan yang satu lagi adalah khas untuk kait Lace…

Yang ini seperti yang anda lihat dalam gambar..merupakan double ended crochet hook dan setiap hook mempunyai saiz yang berbeza.. maksudnya 2 dalam satu lah.. 🙂

Just beautiful and cuteee!!!!!

Picture credited to: http://meilistudios.blogspot.com/

Yang ini pula… set bagi Crochet Lace Hook juga double ended, bersaiz 4-6/0-2/8-10, dan jika anda beli satu set.. anda akan dapat case percuma seperti gambar di atas.. memang cantik! ni gambar case dia..

Comel dan cantik kan? hihi.. suka tengok beg macam ni… memang best kalau dapat jadikan case untuk simpan crochet hook kita…

Disebabkan hati teringin sangat hendak belajar crochet.. maka saya pun survey jarum-jarum crochet yang biasanya sangat selesa dipakai oleh crocheter luar negara.. kebanykkan mereka suka pakai crochet dari Boye, Susan Bates dan Soft Touch Clover… oh.. memang rambang mata lihat! @_@

Tetapi apa yang istimewa terhadap Hamanaka Raku Raku ni? Saya memang sangat curious sebab kalau anda nak tahu.. harga satu set bagi setiap satu ni.. mencecah sehingga RM 150++.. oohhh.. mahal tu… @_+ kalau anda beli kedua-dua set ni.. harganya mencecah sehinggan RM340++… kalau sebatang lebih kurang RM40++… oh Allah.. memang terkejut beruk tengok harga dia.. dan tak logik langsung sebab mahal sangat hanya untuk sebatang jarum crochet..

Namun, kebanyakkan review yang saya baca dari pengait-pengait luar negara.. komen mereka terhadap jarum crochet ini sangat sangat sangat sangat sangat sangatlah selesa..  dan Soft Touch Clover (juga dari Jepun) tidak selembut dan se-selesa Hamanaka Raku Raku crochet ini…

Kalau tengok dari gambar ni nampak biasa sahaja kan.. tetapi most of the comments given, said that they are 100% satisfied dengan ke-best-san jarum ini… jadi mungkin sebab itulah harganya mahal.. lebih-lebih jual dalam nilai dollar.. uhuh… RM pun jadi naik 🙁

Jadi kebanyakkan pengait luar negara yang beli set ni.. hehe.. tak berani bawa jarum ni keluar sebab takut hilang dan kalau hilang.. nak beli balik wah ha.. mahal !

Memang baca review mereka membuat hati sangat tempting untuk mencuba jarum ini.. jarum yang sememangnya khas untuk keselesaan ketika mengait dan mengelakkan rasa sakit pada tangan.. sehinggakan anda boleh mengait berjam-jam lamanya tanpa rasa letih… :O

Setiap crocheter ada dua cara boleh pilih kalau nak pegang hook.. satu knife-style, dan satu pencil-style..  kebanyakkan jarum ini cara pegangnya seolah-olah pegang pensil.. tapi rasanya cara pegang seperti pisau pun ok!

Anda pula.. ? Pensil ka, pisau ka?

hehe.. oklah.. harap review kali ini menarik untuk bacaan teman semua!

Jikalau ada sesiapa yang berminat untuk mendapatkan jarum ini dan membuat pre-order… boleh hubungi saya di sindarery@gmail.com 🙂

Review dari kak Lia (Thanks kak Lia 🙂 :  http://mamaleesya.blogspot.com/2011/02/crochet-hook-hamanaka-rakuraku-kini.html

Thanks for hopping by!

May Allah swt bless us all