knitting, crochet, benang, etc.. :)

Assalamualaikum and good morning!

It’s great to finally get to sit back and updating this blog after a while. it’s now school holiday so more free time to do something i have planned.

Alright, lets see what i’ve been up too since few weeks ago.

Above picture is a sweater for my FB friend who just delivered a baby boy πŸ™‚ I made it a bit bigger than newborn size. Always I love working with Alize Sekerim Bebe Batik (available at www.daknit.com). It is one of my most favourite yarns.

I have mentioned this one in my previous post. Oh momy, I love how it turns out at the end. I have made a heavy modification here from the original pattern (Silver Cardigan).Β  It’s quite big for my daughter, Jasmin. I used Nako Hosgeldin, it is very very soft and drapes beautifully. I can say that this is the most softest yarns we have in store currently. I totally fall in love with Hosgeldin and now also become my most favourite yarns too.

This will be a shawl soon. It’s a request by one of my colleague that I just recently knew during the SPM days. She wants it by 13th so I hope to finish it by 12th. The stitch is very simple. I found the pattern in ravelry (again). if you would like to try this out, search out for shawl v-stitch ok πŸ™‚

This hat is also for my FB friend. I made a very simple baby beanie and attach a pom pom to make it look more attractive. The yarn is also very soft.

And lastly, this one is our customer’s pre order yarns. Alhamdulillah they finally arrived safely. It’s Nako Saten, Alize Sekerim and Nako Vals (Nako vals is coming soon!)

Alright, I better stop now and will write again soon. Thank you for hopping by and May Allah swt bless us all. Amin..

p/s:
We are a shop selling knitting,crochet and yarns. Our shop based in Kota KinabaluΒ  and own a webstoreΒ  where you can search our products at www.daknit.com

FOR INTERNATIONAL CUSTOMERS, WE SHIP WORLDWIDE. Please contact us for further details and information about our service.

Have a nice day!
Ery,
Da’knit

7 January 2013 – :) Buku dan benang..

Assalamualaikum.. selamat malam, apa khabar semua? Saya doakan semoga tahun baru ini merupakan tahun yang lebih baik daripada tahun-tahun sebelumnya amin amin amin ya rabbal’alamin..Β  Pertama kali, saya ingin ucapkan terima kasih kerana anda masih sudi lagi bersinggah ke blog yang sudah pun bersawang ini.

2012 merupakan tahun yang mencabar dan memberikan kenangan manis buat saya πŸ™‚ Ini kerana pada tahun 2012 saya bergelar sebagai seorang ibu. Sangat bermakna buat saya, masyaAllah.. dan saya berdoa semoga Allah menjadikan saya, suami, anak-anak dan keluarga semuanya dikalangan orang-orang yang beriman.. amin, amin amin ya rabbal’alamin..

Saya inginΒ  berkongsi aktiviti terbaru.. apa lagi kalau bukan mengait πŸ™‚ yup.. mengait merupakan hobi yang sukar sekali dikikis.. duit pun terkikis olehnya hihihi.. tak adalah saya gurau aja πŸ™‚

Hari ni, benang yang saya beli dua hari lalu, telah pun sampai dengan selamatnya alhamdulillah. Sejujurnya, saya sudah begitu lama ingin merasa kait benang ni πŸ™‚ dan akhirnya, saya dapatkan juga 2 buku agar tidaklah kempunan merasa.. πŸ™‚ jom tengok gambar..

Caron Simply Soft.. oh ya memang lembut! Suami saya pun kata – soft – πŸ™‚ akhirnya merasa lah juga pegang benang ni.. warnanya pula mmg dah lama plan nak beli match seperti di gambar. insyaAllah akan cuba usahakan untuk di kait. Sayang benang kalau tak kait.. sebab itu, azam baru saya 2013, saya akan pastikan setiap benang yang dibeli akan digunakan sebaiknya… memang sayangggg sangat mau guna.. tetapi lagi sayang kalau tak kait πŸ™‚ kalau kait nampak lagi hasilnya kan ? xD

Yapp… semalam saya print banyak pattern.. especially yang purchased punya.. minta tolong husband -binding-kan. Dan memang puas hati πŸ™‚ Terima kasih canim!

Tabiat saya yang paaaling saya tidak suka ialah print dan simpan.. saya sangat suka print pattern.. apabila sudah dicetak, saya pasti akan simpan.. kemudian.. tidak lama selepas itu, bila nak cari semula.. entah ke mana perginya.. selalunya kertas-kertas ni akan hilang apabila saya mengemas rumah.

Maka azam baru 2013.. asal sahaja saya print, saya akan print banyak-banyak sekali dan akan terus bukukan.. Hihi.. husband ada belikan fail juga untuk simpan pattern-pattern yang telah dicetak.. saya tinggalkan di kedai untuk memudahkan pelanggan yang inginkan pattern.

Ini adalah di antara koleksi terbaru saya sepanjang 2012.. I love them all πŸ™‚ Ada banyak pattern-pattern yang mudah untuk di kait.. dan semua buku ini adalah buku crochet.

Benang lagi! πŸ™‚ Benang yang ditukar suka sama suka dengan kak Marlyna.. oh saya memang sukaaaa sangat dengan benang Uptown Universal.. sangat lembut.. ingat tak pada entri sebelum ni, saya pernah kongsikan gambar benang dari jenama yang sama?

Saya jatuh hati sangat-sangat dengan benang ni.. bila di kait, feelnya seakan-akan mengait benang Alize Sekerim Bebe Batik πŸ™‚Β  Setelah itu, saya mencari lagi di tempat yang selalu saya beli tetapi dah tak ada.. alhamdulillah akhirnya dapat juga even sebuku πŸ™‚ Yang Red Heart itu pun benang baby dan sangat lembut sekali.. kedua-dua jenis benang ini ialah benang USA. Saya masih memikirkan projek yang sesuai dikait menggunakan benang di atas..hihi tapi tahu tak anda? Kebanyakkan benang-benang import USA adalah benang Made in Turkey πŸ˜‰

Made in Turkey, and yes, I love Turkish Yarns so much <3 You should have a try too πŸ˜‰

Alhamdulillah.. selesai menulis blog hari ni.. mata saya pun dah tertutup separuh.. esok nak kerja.. jadi elok tidur awal sikit πŸ™‚

Oh ya.. sebelum saya mengundur diri.. agak terkejut melihat visitor hari ini.

wahh.. siapakah gerangan yang sudi melawat Da’Knit sehingga 2365 visits? hihihi.. Bot google kot πŸ˜›
Oklah..
Selamat malam semua.. semoga malam ni anda bermimpi yang indah, insyaAllah..
Apa-apa pun, thank you so much for dropping by…

May Allah swt bless us all..amin.

Visit us: www.facebook.com/daknit

www.daknit.com

My Flowery Hat – Trial and error.. :)

Alhamdulillah.. after being inspired by lots of flower hats I saw in the internet, I decided to make one for myself.. and yes! I did it πŸ™‚ Simple yet cute i think lol..Β  Things that really catch my eyes is the flower with 3 layers that I just crochet without a pattern, and can’t believe it worked!

I love the flower.. the blue colour was a good choice and I really think it does makes the combination of the colour look sweet. (Correct me if i am wrong ya!)

I am planning to make more of this. More to baby size soΒ  that I can put more stuffs in the shop hihi.. I am using 4 colours from the Nako Baby Luks Minnos yarns. One thing for sure, I’m going to collect more of these yarns again with bonus of adding more colours in my collection. Besides, plain colours are perfect for designing your own projectΒ  and now I understand why knitters/crocheters always prefer plain colours when starting a project. hence..Β  we will bring more plain colours soon in store, insyaAllah.. may Allah swt make it easier for all of us.. amin amin amin ya rabbal’alamin. <3

Thank you for hopping by!

My new knitting needles :)

Alhamdulillah… today was really a good day. Cok syukur ya Allah’im… today’s tasks went very well, thank you to Allah for everything. Besides, my parcel from UK arrived safely today too. This is my first time i own a needles as big as 20mm hahaha.. looks funny really ^__^ The needles are from Addi of 20mm x 80cm, 40cm of 4,4.5 and 5mm needles and also Stitch markers from Knitpro.

LOVE this stitch markers and the tapestry needles πŸ™‚

thanks to Jillian πŸ˜€

May Allah swt bless us all. Thanks for hopping by!

Baby Cardi Magic! :D DoN3

Really had fun working with this πŸ™‚

Alhamdulillah , my baby cardi is done! πŸ™‚
This is open for SALE.
Only 1 available.

Size: 1-2 years old
Yarns: 100% Baby Acrylic (Imported) Very soft πŸ™‚
Wash: Hand Wash, Flat Dry
Price: RM65.00 (inclusive POS LAJU postage charge)
contact me: sindarery@gmail.com

Staccato…?

Projek terbaru…

Alhamdulillah.. wah it has been a while I’ve been away from writing any new entry…. syukur alhamdulillah I have the chance now. Oh anddd…. FYI, tajuk Staccato ni sebenarnya tidak ada kena mengena dengan penulisan saya hari ini.. but mentioning about staccato.. I miss to spend my time with my piano.. oh well.. still I have my bestfriend – Knitting and Crochet! huhuhu…Β  jikalau lah kita mempunyai 48 jam sehari kan best! xD

Recently, saya telah bercadang untuk membuat buku belajar mengait jarum dua secara perlahan-lahan. InsyaAllah.. saya akan cuba kongsikan perkembangannya dari semasa ke semasa ( aahhah tapi tidaklah secara besar-besaran.. hanya sekadar untuk hobi dan berkongsi ilmu dengan para peminat mengait jarum dua yang lain, insyaAllah.. πŸ™‚ ) Tujuan buku ini adalah untuk membantu meningkatkan lagi semangat saya untuk terus teruja dengan bidang seni mengait.

Alhamdulillah.. I am grateful to Allah, that also, my husband has his support for me in this small project…Β  Oh andd… Jikalau ada teman-teman yang ingin memberikan cadangan, bolehlah terus email kepada kami di sindarery@gmail.com k?! Mana tahu.. ada cadangan-cadangan yang menarik yang boleh dimuat sama di dalam buku ini dan boleh dikongsi bersama dengan rakan-rakan yang lain πŸ™‚

Besides, there is a new tutorial+KIT that I am making now and still in progress.. need to do the trial and error since I’ll be using my own design pattern for this tutorial.. InsyaAllah.. Once done, I’ll be uploading it to Da’Knit Online Store. Perhaps and hopefully, it will be very useful for those who wants to start learning on how to knit and crochet.. oh however, just for your information, this tutorial is focusing on the Crochet method. InsyaAllah, will be followed by Knitting in the future.

Oh oh.. for not to forget, I really need to write down a new list again of my new order.

To-do-list

1. Knitting hat for a baby of 1-2 years old – Thank you for the order Mdm Pari Pari πŸ™‚ DONE

2. Knit a bag for my colleague – oh .. i need to be hurry to get this done!

3. Crochet hat for myself – yup.. this is a must!

4. Knit a sweater for my dad – for my lovely dad πŸ˜€ May Allah swt always protects our family. Amin.

5. …… We will see……

uh oh… I really need to balance my work and my hobbies …. may Allah gives me a strength to handle all things wisely! Amin..

Ok.. done with the chit chat.. InsyaAllah, will give more updates of my latest knit and crochet projects soon!

Thank you for hopping by and May Allah swt bless us all πŸ™‚

Assalamualaikum

Jarum Kait Dua- SOLD OUT :)

Ada sesiapa yang berminat?

Ini adalah jarum kait dua saya yang jarang sangat saya gunakan, paling kurang pernah pakai 3-4 kali sahaja…. rasa sayang kalau asyik simpan..

Sesiapa yang berminat, email saya di sindarery@gmail.com

Kesemua ni saya nak jual.. satu set.

RM35.00 termasuk pos (ada FREE GIFT πŸ™‚ ) SOLD OUT

Pos akan dihantar pada hari Jumaat.

Size jarum:

5.00mm

3.75mm

3.00mm

2.50mm

Panjang kesemua jarum ialah 35 cm. Material: Metal

Terima kasih!