My swap, hubby pouch and sweet earflap hat :)

Made this with love for my hubby ๐Ÿ˜€ in just 1-hour break!

This little pouch i made for a swap with kak Fizan from Sew Addict ๐Ÿ™‚ I hope she will like it!

And a sweet hat for my lil sisterย using baby design yarn (available at www.daknit.com) hihi.. somehow i am in a crochet mood recently .. but perhaps soon going to knit something again ๐Ÿ™‚

Anyway.. that’s all for today!

Thank you for hopping by ๐Ÿ˜€

May Allah swt bless us all.

Phone Cozy, Rose Brooch & Hairclips

Bismillahirrahmanirrahim…

Hari ini siap satu projek.. ambil masa lebih kurang 4-5 jam juga.. kalau banyakย  berhenti..

Guna Soft Spiry Yarn.. ohhh.. memang lembut dan sedaaapp betul bila di-touch! ๐Ÿ™‚ Berbeza kalau guna crochet, feel kelembutan benang ni memang jauh beza..

Benang ni bukan benang magic.. tetapi bila kait ikut panjang tertentu.. colour benang ni automatically jadi stripped.

Price: RM10.00

Haahhh.. alhamdulillah.. siap satu projek hari ini. Dan phone cozy ni untuk dijual dengan teman my youngest sister.

Sesiapa yang berminat nak order knitted handphone cozy.. boleh email saya ya! Tetapi buat permulaan, saya buka 2 order dahulu…. jikalau ada sesiapa yang berminat ya! ๐Ÿ™‚

Dan.. below is my mom’s rose brooch!

Ini my mom yang buat..ย  rose brooch warna pink.

Price Brooch: RM4.50 (harga pengenalan)

Hairclip yang dibawah ini pun dibuat oleh my mom..ย  ๐Ÿ™‚

dan modelnya…

My youngest sister and our kitty hehehe..ย  ๐Ÿ™‚

(maaf ya gambar kurang menarik…)

Price Hair clips: RM5.50 (harga pengenalan)

Kalau ada sesiapa yang berminat untuk order crochet brooch or hairclip crochet flower, boleh email saya di sindarery@gmail.com

Wahh… Allah Allah.. Memang banyak benda yang perlu diselesaikan sejak kebelakangan ini.. dan mudah-mudahan dipermudahkan segala urusan kita oleh Allah swt yang ESA, amin ya rabb.

Thanks for hopping by dear friends!

Happy knitting & crochet to all ๐Ÿ™‚

May Allah swt bless us all. Assalamualaikum.

 

Must finish this!

Assalamualaikum and happy weekend to all! I hope everyone is enjoying their weekend with family, friends and someone special…ย ย  ๐Ÿ™‚

So.. what am I up to in this weekend?

Huhuhuhu…ย  for now.. I promised myself that I will not start any new project unless I had done knitting this.. So I am knitting the front part now.

Not bad for a first try I think ..ย  ๐Ÿ™‚
This is going to be my first wearable project. and hopefully, sooner, I’ll be done with this one and then, I will be free to start any new project again huhu… especially The Hat for a bestfriend that is still in my to-do-list ๐Ÿ™

InsyaAllah.. when I finish this, I will share it here ๐Ÿ™‚ This pattern is very easy for those who wants to improve their knitting skill to another level ๐Ÿ™‚ Wish me luck!

And beside.. I was trying to crochet a piece using the Merino Magic Yarn..

A small try with hook.. And I learnt that, knitting and crocheting will bring out difference texture and feel to the yarn even you are using same yarns for this two. Amazing! Both Knit and Crochet simply has their own specialty..

Thank you for hopping by and May Allah swt bless us all the time.. insyaAllah.

Second Design: Ribbed Cabled Handphone Cozy

Semalam.. saya telah mencuba benang Merino Magic (50% merino 50% acrylic) dari Yarnsonlneshop.Com kerana begitu curious hendak tahu bagaimana texturenya dan warna strip magicnya bila dah siap. Tapi rasanya sebab projek handphone ni kecil sahaja.. tidak berapa nampak sangat lebih-lebih lagi guna handphone camera… colour sedikit lain dari yang real ๐Ÿ™

New handphone cozy of my own pattern design..hihi.. simple and quick!

Wahh.. the big one looks so yummy ๐Ÿ˜› here.. somehow, here in this picture, I managed to shoot these two yarns without losing the quality of the colour, means just as exactly as the real one.

Benang Merino datangnya dari bulu kambing Merino yang biasanya kuantitinya terhad setiap tahun berbanding benang dari Wool. Feel texture Merino ni memang lembut dan gebu rasanya. Kalau 100% Merino mesti lagi gebu huhu…

Dan akhirnya inilah pattern baru saya… sangat senang untuk beginner. Hanya perlu tahu 1 x 1 rib dan cable pattern. Bahagian tutupnya saya gunakan kait crochet dc. Saya menggunakan jarum circular 3.5 mm x 80 cm dengan teknik Magic Loop dan crochet hook saiz 3.00 mm.

Ini handphone adik saya.. semalam waktu cuba, dia kata dia mahu cozy ni jadi saya bagi dia terus lepas siap. Magic yarn bagi hasil stripping seolah-olah menggunakan lebih dari 2-3 warna benang.

Maaf ya sebab camera phone, gambar jadi kurang kualitinya hehe.. tetapi banyak jasanya pada saya, still appreciate it so much! Inilah rupa phone cozy bila masukkan phone di dalamnya.. at least yang penting si pemakai dia terima. Percaya atau tidak.. ini utk adik lelaki saya. hahaha..just as i see.. they don’t care much about colours hihi..

Projek kali ini merupakan percubaan yang baik buat saya Alhamdulillah.. jadi lepas ni, boleh terus continue dengan projek topi yang saya sdh lama ingin kaitkan buat sahabat baik saya menggunakan benang ni. Ada tiga pattern yang sangat berkenan dihati huhu.. salah satunya yang dibawah ni.. antara Newsboy Cap pattern yang sangat menarik hati…

You can purchase this pattern at http://www.e-patternscentral.com

(Picture credit to http://www.e-patternscentral.com)

atau…ย  slouch beret

You can purchase this pattern at http://www.e-patternscentral.com

(Picture credit to http://www.e-patternscentral.com)

or..

Simply.. I will just design my own pattern and knit

InysaAllah..

May Allah bless us all!

Thanks for hopping by!

๐Ÿ™‚

My first design: Cabled Seed Handphone cozy :)

Alhamdulillah, hari ini telah selesai satu projek percubaan sendiri.. hihi ๐Ÿ˜€ memang seronok bila dapat selesaikan satu projek dan lebih-lebih lagi bila buat pattern ikut minda..ย  saya suka pada cable pattern dan untuk itu,ย  saya memberanikan diri mencuba cable pattern sendiri.. dan entah apa sudah jadi dengan coraknya huhu.. dan juga menggabungkan pattern cable ni dengan pattern double seed ๐Ÿ™‚ Saya menggunakan jarum circular 80cm saiz 3.50 mm dan kait guna baki benang Mittens hari tu. maka inilah hasilnya:

sebab guna camera dari handphone.. cable tidak dapat dilihat dengan jelas maaf ya.. huhu.. ini adalah hasil dari bahagian hadapan.. dekat bahagian bawah, saya menggunakan pattern garter stitch sebagai penutup ๐Ÿ™‚ dan bahagian atas guna button.

Dan ini pula adalah bahagian belakangnya.. bahagian belakang ini menggunakan pattern double seed sepenuhnya.

Kerana saya menggunakan teknik Magic Loop ketika mengait handphone cozy ini, maka bahagian bawah ditutup menggunakan jahitan. Teknik jahitan ini dipanggil sebagai Kitchener Stitch.Tetapi sebab saya rasa malas hendak menonton video cara menjahit guna teknik ni, dan sudah tak ingat lagi walaupun hari tu saya sudah buat satu.. akhirnya saya pun mengambil keputusan untuk membuat kitchener stitch sendiri hahaha.. ikut gerak hati .. tapi tidak disangka apabila saya sudah selesai menjahit dan tutup.. jahitan tu langsung tidak nampak dan invisible ๐Ÿ˜ฎ . Corak hasil jahitan tadi ikut corak garter stitch. Maka inilah hasilnya:

Alhamdulillah ๐Ÿ™‚

Kitchener stitch : Knit back loop, Knit front loop, purl back loop and drop, purl front loop and drop. Continue this steps until the end of row ๐Ÿ˜€

Lepas ni.. kena siapkan beberapa projek dan semua projek untuk adik.. ah..pening sudah kepala saya..

updated: Gambar di bawah adalah Kitchener stitch untuk KNIT.. click image to enlarge!

Thank you for hopping by!

:) Handphone Cozy

Alhamdulillah ๐Ÿ™‚

Semalam buat projek baru, hari ini siap juga. Ini adalah handphone cozy pattern yang saya jumpa dari Ravelry.Com. Namanya Lacy Cabled Cell Phone Cozy.

Pattern ni sangat menarik sebab cantik ๐Ÿ˜€

Tetapi pattern ni perlu dikait menggunakan teknik “Magic Loop”, dan Magic Loop ini teknik yang dikait menggunakan jarum kait circular needles yang bersaiz panjang, seperti 80cm ke atas.

Disebabkan saya tidak mempunyai jarum bersaiz 2.25mm untuk circular needles, maka saya telah tukarkan saiz kepada saiz 3.5mm dengan menggunakan jarum kait 2 biasa sahaja/straight knitting needles (single point needles)

Oleh itu, terpaksa kait depan dan belakang seperti normal.

Maka inilah hasilnya ๐Ÿ˜€

Setelah masuk phone ๐Ÿ˜€ (Dibahagian tengah sepatutnya pattern cable. Tetapi tidak jelas sebab phone kamera :p)

I like this pattern ๐Ÿ˜€

Hopefully, I’ll get another chance to knit another one for myself. This for whom ? ๐Ÿ˜ฎ Hehe.. I’ll give it to my little youngest beloved sister when I see her soon. Hope she’ll like it.

Kalau ada teman knitters yang inginkan patternnya, boleh contact saya untuk pattern bagi jarum kait 2 biasa ya ๐Ÿ˜€

Have a good night!

May Allah bless us all..

-DaKnit-