My swap, hubby pouch and sweet earflap hat :)

Made this with love for my hubby ๐Ÿ˜€ in just 1-hour break!

This little pouch i made for a swap with kak Fizan from Sew Addict ๐Ÿ™‚ I hope she will like it!

And a sweet hat for my lil sisterย using baby design yarn (available at www.daknit.com) hihi.. somehow i am in a crochet mood recently .. but perhaps soon going to knit something again ๐Ÿ™‚

Anyway.. that’s all for today!

Thank you for hopping by ๐Ÿ˜€

May Allah swt bless us all.

Crochet Mp3 Cozy

Assalamualaikum semua ๐Ÿ™‚

Alhamdulillah.. kali ini dapat siap satu quick projek untuk adik lelaki saya.. dulu saya pernah buatkan satu mp3 cozy untuk dia.. tapi kesian pula tengok mp3 cozy yang itu sudah lusuh.. haha.. tapi rasa terharu juga sebab dia masih setia memakainya.. siap rendam lagi untuk dicuci..ย  Jadi, saya pun terus ambil jarum dan benang, lalu kaitkan yang baru untuk mp3 nya..

Tada! Alhamdulillah.. yang penting dia ok dengan warnanya..

Benang yang saya gunakan ialah Soft Spiry Green, dengan Tulip 5/0 ( oh ya.. kak Aisyah.. pesanan kak Aisyah telahpun selamat dikirim pagi ini.. terima kasih ya kak! Asyik mengait.. terlupa nak inform kak Aisyah.. maaf sangat-sangat -_-)

Hah.. macam ni rupanya bila sudah kasi masuk MP3 hihi..

Yay! Mp3 pun berkata: saya seronok duduk dalam rumah baru xD

Soft Spiry ni memang lembut dan sangat stretchy, tapi juga sangat durable. Bila kait crochet.. the texture masih lembut tetapi ada kekerasan juga hahah.. macam mana nak sebut ya.. umm.. tapi memang best kait beg guna benang ni. Kalau nak kait baju.. rasanya sesuai kalau guna Knitting berbanding Crochet. Sebab knitting menghasilkan texture yang lebih lembut berbanding crochet.ย  Kalau nak kait baju guna crochet, kena buat jenis lace.

Kalau ada sesiapa nak cuba.. boleh lihat di yarnsonlineshop.com! Tapi buat masa ni, yang green colour sudah habis stok. InsyaAllah, kalau sudah direstock semula, saya akan maklumkan.

Untuk beberapa hari ini.. saya memang agak sibuk. Maafkan saya kalau terlambat reply email teman-teman semua. *blush*

Terima kasih juga kerana terus sudi mengunjungi Da’Knit! Tanpa anda semua.. Da’Knit tidak berseri ๐Ÿ™

Oh ya.. giveaway Da’Knit akan berakhir tidak lama lagi! Sesiapa yang masih ingin mengikuti contest ini sangat dialu-alukan dan hadiah menarik menanti anda!

Kepada teman-teman yang mempunyai masalah untuk membuat order, sila maklumkan pada kami ya! InsyaAllah, pihak Da’Knit akan bantu anda ๐Ÿ™‚ Terima kasih kepada Saudari Kazue.. Kalau tak kerana Azu.. saya tidak tahu pun berlaku sedikit kekangan berkenan hal ini.

Selamat mengait semua!

May Allah swt bless us all, all the time, amin.

 

 

 

Fuwa fuwa Cozy

Fuwa fuwa maksudnya lembut macam kapas dalam bahasa Jepun .. hihi.. jadi sebab benang ni rasanya seperti fuwa-fuwa, saya namakan cozy ni sebagai cozy fuwa fuwa. Walaupun hasilnya masih perlu banyak diperbaiki tetapi alhamdulillah, dalam kesibukan saya dapat siapkan projek kecil.

Jarum Knitting yang saya gunakan adalah bersaiz 4.00 mm.

Benang yang digunakan adalah benang jenis boucle, teman boleh perolehi benang ini di kedai benang kait kami di Yarnsonlineshop.com

Teknik kait: Garter Stitch ๐Ÿ™‚ senang senang!

Bolehย  buat beg handphone ๐Ÿ™‚

Beg accesories? ๐Ÿ™‚

Inilah beg multi-purpose saya ๐Ÿ™‚ hihi…

Free Crochet Pattern: Granny Square Bag

Cute cotton granny square bag is a fun and easy project. Approx. finished size 9″ [23 cm] square. Made from Bernat Handicrafter Cotton. 4 mm (U.S. 6 or G) crochet hook.

By Bernat.Com
Skill Level
Beginner

MEASUREMENTS
Approx 9 ins [23 cm] square.

MATERIALS
Bernat Handicrafter Cotton
(Solids: 50 g/1.75 oz or Ombres: 42.5 g/1.5 oz)

Size 4 mm (U.S. 6 or G) crochet hook or size needed to obtain gauge.

3 COLOR VERSION
3 balls of Main Color (MC) and 2 balls of Contrast A and 1 ball of Contrast B

Version 1
MC
(Sage Green 84)
A
(Country Sage ombre 23233)
B
(Natural ombre 112)

Version 2
MC
(Buttercream ombre 106)
A
(Cream 13003)
B
(Ecru 04)

Version 3
MC
(Rose Pink 13046)
A
(Banana Yellow 89)
B
(Spring Meadow 51)

Version 4
MC
(Cornflower Blue 83)
A
(White 01)
B
(Cool Breeze ombre 110)

Version 5
MC
(Cornflower Blue 83)
A (Banana Yellow 89)
B
(Violet Veil ombre 107)

2 COLOR VERSION
3 balls of Main Color (MC) and 2 balls of Contrast A

Version 6
MC
(Faded Denim 23181)
A (Denim Blue 23192)

Version 7
MC
(Rose Pink 13046)
A (Strawberry 23144)

GAUGE
One Motif = 3ยฝ ins [9 cm] square.

INSTRUCTIONS
3 COLOR VERSION
Motif
(make -8-) With B, ch 5. Join with sl st to first ch to form a ring.
1st rnd: Ch 3 (counts as dc). 2 dc in ring. (Ch 2. 3 dc in ring) 3 times. Ch 2. Join with sl st to top of ch 3. Fasten off.
2nd rnd: Join MC with sl st to any ch-2 sp. Ch 3. (2 dc. Ch 2. 3 dc) in same sp. [Ch 1. (3 dc. Ch 2. 3 dc) in next corner ch-2 sp] 3 times. Ch 1. Join with sl st to top of ch 3. Fasten off.
3rd rnd: Join A with sl st to any ch-2 sp. Ch 3. (2 dc. Ch 2. 3 dc) in same sp. [Ch 1. 3 dc in next ch-1 sp. Ch 1. (3 dc. Ch 2. 3 dc) in next ch-2 sp] 3 times. Ch 1. 3 dc in next ch-1 sp. Ch 1. Join with sl st to top of ch 3. Fasten off.

2 COLOR VERSION
Motif
(make -8-) Work as given for Motif of 3 Color Version, substituting A for B.

Both Versions: Sew 4 motifs tog for Front and Back.

Edging: Join MC with sl st to any corner ch-2 sp. Ch 3. 4 dc in same sp. *(1 dc in each of next 3 dc. 1 dc in next ch-1 sp) twice. 1 dc in each of next 3 dc. 1 dc in sp between 2 Motifs. (1 dc in each of next 3 dc. 1 dc in next ch-1 sp) twice. 1 dc in each of next 3 dc.** 5 dc in next corner ch-2 sp. Rep from * twice more, then from * to ** once. Join with sl st to top of ch 3. Fasten off.

Place WS of Back and Front tog. Join MC at top left corner and work 1 row of sc around opposite corner to join 3 sides of Bag.

Top Edging: With RS of work facing, join MC at seam and work 1 rnd of sc around top of Bag. Join with sl st to first sc. Fasten off.

Handles (make 2)
With MC, ch 49.
1st row: (RS). 1 dc in 4th ch from hook. 1 dc in each ch to end of ch. 47 dc. Turn.
2nd row: Ch 3 (counts as first dc). 1 dc in each dc to end of row. Turn.
3rd row: As 2nd row. Do not turn.
Fold Handle in half lengthwise. Work 1 row of sc through rem loop of foundation ch and corresponding st of last row to join edges tog. Fasten off.
Sew on Handles as shown in picture.

Crochet: Another cozy.. Pendrive Cozy?

Sewaktu sedang cuba menyiapkan projek hat saya, tiba-tiba hati rasa gatal sangat hendak membuat projek crochet yang simple. Jadi, tanpa membuang masa,ย  saya pun mengambil jarum kait satu saiz 3.00 mm dan benang ondori, manakala saya hentikan dahulu sementara dari mengait hat. Setelah itu, saya memulakan kait satu ni tanpa merujuk mana-mana buku, sekali lagi mengikut gerak hati dan pengamatan yang dibuat pada my mom sewaktu melihat my mom sedang mengait. Jadi, saya memang tidak tahu apakah nama setiap kaitan yang saya gunakan ni :p

Setelah kait dan terus kait .. tada! inilah hasilnya ๐Ÿ˜€ hehe.. nampak pelik pun ada..

Pendrive cozy?!

Ini pula adalah back view cozy ni..

Ini adalah closer view cozy ni.. rasanya boleh muat untuk mp3 juga kan. Kalau dalam knitting, saya belum pernah mencuba membuat bobbles (bentuk yang seperti bola kecil). Tapi disini, saya berjaya buat bobble secara hantam sahaja ๐Ÿ™‚ hehe.. bolehlah.. at least, naik satu level huhu..

Alhamdulillah, insyaAllah, projek hat akan siap tak lama lagi. Untuk projek hat ni, pada mulanya saya berniat untuk membuka semula sebab tersalah buat corak bunganya.. ah.. tapi last-last, biarlah teruskan sahaja. Saya akan hantam terus bunganya dan lihat hasilnya nanti.. mesti pelik ๐Ÿ˜ฎ

Oh ya.. sekarang saya sedang mencuba benang ni untuk dikait menggunakan jarum kait satu.

Benang ni saya pernah membuat reviewnya sebelum ni pada post lalu.

Setakat ni, saya rasa jarum kait satu bersaiz kecil lebih sesuai digunakan sebab benangnya sangat lembut dan abit slippery. Jadi nak masuk lubang sedikit susah mungkin sebab saya masih tidak begitu mahir dengan jarum kait satu. Saya rasa bagi yang sudah – pro – pasti dapat handle benang ni dengan baik sewaktu mengait ๐Ÿ˜€ Tetapi, benang ni memang boleh dikait guna jarums satu. Yang ni nak cuba buat handphone cozy. Kalau berjaya, akan saya uploadkan hasilnya ๐Ÿ™‚

Sehingga berjumpa lagi!

Thanks for hopping by! Assalamulaikum, may Allahย  s.w.t bless us all.

:) Handphone Cozy

Alhamdulillah ๐Ÿ™‚

Semalam buat projek baru, hari ini siap juga. Ini adalah handphone cozy pattern yang saya jumpa dari Ravelry.Com. Namanya Lacy Cabled Cell Phone Cozy.

Pattern ni sangat menarik sebab cantik ๐Ÿ˜€

Tetapi pattern ni perlu dikait menggunakan teknik “Magic Loop”, dan Magic Loop ini teknik yang dikait menggunakan jarum kait circular needles yang bersaiz panjang, seperti 80cm ke atas.

Disebabkan saya tidak mempunyai jarum bersaiz 2.25mm untuk circular needles, maka saya telah tukarkan saiz kepada saiz 3.5mm dengan menggunakan jarum kait 2 biasa sahaja/straight knitting needles (single point needles)

Oleh itu, terpaksa kait depan dan belakang seperti normal.

Maka inilah hasilnya ๐Ÿ˜€

Setelah masuk phone ๐Ÿ˜€ (Dibahagian tengah sepatutnya pattern cable. Tetapi tidak jelas sebab phone kamera :p)

I like this pattern ๐Ÿ˜€

Hopefully, I’ll get another chance to knit another one for myself. This for whom ? ๐Ÿ˜ฎ Hehe.. I’ll give it to my little youngest beloved sister when I see her soon. Hope she’ll like it.

Kalau ada teman knitters yang inginkan patternnya, boleh contact saya untuk pattern bagi jarum kait 2 biasa ya ๐Ÿ˜€

Have a good night!

May Allah bless us all..

-DaKnit-

Beg dan Topi

Salam semua ๐Ÿ™‚

Apa khabar hari ini?

Seronoknya hari ni dah hari Jumaat.. bolehlah rest hujung minggu kan?

Kali ini nak kongsi beg yang dikait oleh my mom dulu-dulu (bulan-bulan lalu).

Beg ni dikait oleh my mom menggunakan jarum kait 1.

Satu beg sliding untuk adik (sebenarnya saya yang mau beg ni huhu..) dan satu lagi beg untuk simpan buku-buku kecil seperti buku akaun ke.. notes ka…ni saya punya ๐Ÿ˜€

Dua buku benang akrilik digunakan untuk menyiapkan dua beg kecil ni. Ntah dari mana my mom dapat idea nak buat beg. Walau apapun, thank you, umi! ๐Ÿ˜€ kami suka beg ni!

Beg ni pun boleh dikait menggunakan jarum kait dua biasa ataupun circular needles. Dulu, masa baru belajar guna needles circular, saya terpaksa melihat youtube.com untuk melihat bagaimana jenis jarum ni berfungsi dan dari situ, saya belajar istilah “knitting in a round”. Iaitu, apabila kita mengait, kita akan menyambungkan kaitan terusย  tanpa perlu menjahit kaitan menggunakan jarum apabila selesai.

Untuk mengait topi, adalah lebih sesuai menggunakan jarum circular bersaiz 40cm/16″ supaya topi yang kita kait itu, gauge-kaitan tidak akan lari dari saiz topi yang dikait. Semakin besar saiz jarum semakin cepat kaitan dan semakin besar saiz topi dan begitulah sebaliknya. Maka saya pun mencuba untuk mengait topi yang sangat simple dengan menggunakan jarum saiz 3mm dan benang dari brand Sakura.

Masa tu, saya masih tidak begitu pandai membaca pattern jadi saya hanya ikut gerak hati sahaja. Hehe.. akhirnya, apabila dah siap topi tu, bila pakai, semua pun tak muat pakai.. haha.. Sampai my mom pun cakap, ni topi apa ni.. macam topi yahudi jak (memang sebijik macam topi yahudi) walla…. (:p)

Tapi alhamdulillah,

lama-kelamaan, apabila telah pandai membaca pattern, sedikit sebanyak dapat membantu saya mengait topi yang elok rupanya.. (bukan lagi topi Yahudi huhu)

Untuk memahami cara mengait menggunakan circular needles, teman knitters semua bolehย  melihat video kat bawah ni ok?

Salam Jumaat semua ๐Ÿ™‚

-DaKnit-