Free Crochet Pattern: Slipslip Flower

slip slip flowera(CLICK IMAGE TO ENLARGE)

Oh i am being productive! πŸ˜€

Salam everyone, Yesterday night, I published my new hat pattern in my blog. Have you try it? πŸ™‚
Recently, I learnt a new technique in creating a neat shell that I found in crochet book. So, I made a small experiment by applying the technique to crochet a flower for my new hat pattern. And guess what?! Alhamdulillah, I love the result a lot! It’s very easy and quick to make compared to my normal usual crochet flower. So, I decided to write down/charted the pattern for future reference. If you would like to have the written pattern, do visit this link:Β  http://www.aheys.com/knittingdanprojeksaya/free-knitting-pattern-baby-kitty-hat-with-flower/
//
Salam semua.. semalam saya ada upload pattern terbaru dari Da’Knit. Untuk bunga yang saya jahitkan di atas topi, baru-baru ni saya belajar satu teknik shellΒ  yang saya perolehi dari buku crochet. Saya cuba apply teknik shell ni dengan bunga yang saya kait semalam. Alhamdulillah.. hasilnya mmg saya suka sangat. Ianya mudah dan cepat siap πŸ™‚ Bagi sesiapa yang nak cuba.. boleh lah try pattern ni. Saya tulis dalam diagram (jika inginkan dalam bentuk arahan bertulis, sila lihat di link ni: http://www.aheys.com/knittingdanprojeksaya/free-knitting-pattern-baby-kitty-hat-with-flower/)

Happy crocheting/Selamat mencuba!
**
Da’Knit ENT
www.daknit.com

mari kait bunga yang simple :)

alhamdulillah.. sempat juga buat tutorial yang ringakas ini. Di bawah adalah tutorial untuk bunga di atas menggunakan tulisan tangan saya. Di harap mudah difahami πŸ™‚ mana yang tak faham, jangan2 segan untuk tanya saya ya. InsyaAllah saya cuba bantu jelaskan lagi.

Boleh download ataupun save image as untuk muat turun ke pc anda!

KLIK image di atas untuk lihat dengan lebih jelas πŸ™‚

Thank you for hopping by!

May Allah swt bless us all.

Phone Cozy, Rose Brooch & Hairclips

Bismillahirrahmanirrahim…

Hari ini siap satu projek.. ambil masa lebih kurang 4-5 jam juga.. kalau banyakΒ  berhenti..

Guna Soft Spiry Yarn.. ohhh.. memang lembut dan sedaaapp betul bila di-touch! πŸ™‚ Berbeza kalau guna crochet, feel kelembutan benang ni memang jauh beza..

Benang ni bukan benang magic.. tetapi bila kait ikut panjang tertentu.. colour benang ni automatically jadi stripped.

Price: RM10.00

Haahhh.. alhamdulillah.. siap satu projek hari ini. Dan phone cozy ni untuk dijual dengan teman my youngest sister.

Sesiapa yang berminat nak order knitted handphone cozy.. boleh email saya ya! Tetapi buat permulaan, saya buka 2 order dahulu…. jikalau ada sesiapa yang berminat ya! πŸ™‚

Dan.. below is my mom’s rose brooch!

Ini my mom yang buat..Β  rose brooch warna pink.

Price Brooch: RM4.50 (harga pengenalan)

Hairclip yang dibawah ini pun dibuat oleh my mom..Β  πŸ™‚

dan modelnya…

My youngest sister and our kitty hehehe..Β  πŸ™‚

(maaf ya gambar kurang menarik…)

Price Hair clips: RM5.50 (harga pengenalan)

Kalau ada sesiapa yang berminat untuk order crochet brooch or hairclip crochet flower, boleh email saya di sindarery@gmail.com

Wahh… Allah Allah.. Memang banyak benda yang perlu diselesaikan sejak kebelakangan ini.. dan mudah-mudahan dipermudahkan segala urusan kita oleh Allah swt yang ESA, amin ya rabb.

Thanks for hopping by dear friends!

Happy knitting & crochet to all πŸ™‚

May Allah swt bless us all. Assalamualaikum.

 

Crocheted Sunny Hat :)

Bismillahirrahmanirrahim…

Alhamdulillah kali ini dapat update projek baru πŸ™‚

At first, I wanted to crochet another Bucket Hat like previous. However, I keep losing the track of the pattern and keep counting the stitches wrong so………..Β  I gave up and started to crochet just like how I feel is right πŸ˜›

Ah, actually this is one of another tempahan requested by my colleague. She wanted me to make another sunny hat for her daughter.. so.. this time I decided to crochet and not to knit (cause i was thinking she just wanted it to be in same shape and not exactly follow the pattern as how previous one)Β  So after done, it turns out like this!:

Tada! What do you think?

Huhu.. however.. I feel kinda disappointed.. She actually wanted a Knit Version and not Crochet… Annddd… exactly as Sunny Hat! Aaahhoo…

Wahh.. so I need to redo again πŸ™

lesson learnt: Need to ask if they want a Knitting version or Crochet version! And don’t do as how you like hahaha…

All the best for myself.

Annndd special thank you to all Da’Knit Friends and Visitors…. this flower is for you πŸ™‚

This pinky flower is crocheted by my mom πŸ™‚

Thank you for hopping by!

May Allah bless us all, always.

 

Crochet: Leaf Case ;)

Pencil case crocheted by my mom with her own unique design from mind. Not copying from any book because she doesn’t know how to read charts or abbreviations πŸ™‚Β  Yup, she learnt how to crochet since she was teenagers by just observing my late grandmother did her crochets. During her time, there was no internet to learn from youtube hihi.. and books were also very limited.

Then,Β  I named it as Leaf Case hehe.. because the look of the pattern is like a leaf.

Kemudian, letakkan bunga untuk nampak lebih terserlah.

Yellow button flower πŸ˜€