Emerald Dress W.I.P and done! :)

Hello everyone,
Here is my latest project done using our Bon Bon Luks yarns. I love it so much! Let’s have a look.

10363636_866601143363398_3085318361054211734_n DSCF3644 DSCF3650 DSCF3659BUY AT//DETAILS AT:
http://www.daknit.com/index.php…

Mixture (Materials) : 100% Acrylic
Yarn Length : 100.00 g
Label Weight : 240.00 m
Related Needle Sizes : 4, 4.5
Related Crochet Sizes : 2
Season : Winter, Autumn
Possible projects : All kind of garments
Stitch Info : 10×10 cm measure, 21 rows 16 Stitches

Dress oh dress..

553593_614598941896954_1442272833_nFor the passed 3 days, I’ve been working with my new pattern. I really need to have at least few knitted dress in my pattern collections therefore the first thing I do is measuring one of my daughter’s dress as a sample before I begin.

I used Ice Magic Baby. Knitting with trial and error. Getting the right gauge, pointing down all the important calculations as I knit. So far, it goes well I can’t promise to show the result of my dress today, but hopefully I can complete it within next week.

The pattern will be available for purchase. oh yes, insya Allah i will also include photos tutorial for easy reference.

so, wish me luck and my hope is to encourage more newbies knitter to advance their knitting skill with this new pattern and tutorial.

P/S: I also need one person who can help me by being my pattern tester. Please inbox us for further details. Pattern tester must be committed with giving us full feedback, honest comment and suggestions. The advantage of being my pattern tester is you will:

1. Recieve the pattern for free
2. Recieve a ball of yarn for this project for free.
**
Ery
www.daknit.com

Entrelac everyone?

6a00d83452278369e200e54f0b5d818833-800wi

Knit..purl.. knit purl..
Tier 1.. Tier 1…pick up.. oh no, I am stuck! @_@
The instructions given doesn’t make any sense at all.. orgh!
Has anyone here have done the Entrelac knitting?
Just now was my first time playing with this technique and I found that it is quite difficult to understand especially the pick up part.. oh momy… that is a challenge!
And now, back to school! I need to do some revision over the youtube again and again!
Disclaimer: I don’t own the picture. Just attached for inspiration and to push myself not to give up that quick!
Sincerely,
Daknit
www.daknit.com

Beeezzzz… buzzy buzzy bee :)

Assalamualikum..
Hello lovely visitors,
How are you doing lately?Β  We hope and pray that everyone is doing well and fine.
What I’ve been up to during this school holiday? πŸ™‚ Oh yes.. getting hooked! This is one of my longest WIP andΒ  as how shown in the picture, is my Bee Cardigan which finally done! Besides, i was doing my best to catch up with work and completing the customer’s order in the same time, and yes, i have to struggle a bit this time. The most important thing is, I feel very happy and relief! … There’s nothing more I wished for but only that she will be happy with her order <3

20130327_093328My first -cosplay- cardigan.

I need to continue working with my WIP. So please excuse myself as I have to leave now. Thank you for hopping by πŸ™‚
Visit us at www.daknit.com for lots of nice and quality yarns imported from Turkey and all around the world.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

NAKO SATEN (100% premium acrylic) So soft and fluffy!!

We ship to Malaysia and WORLDWIDE.
We are registered store as Daknit ENTERPRISE (0000105122-T)
Feel free to contact us at sindarery-at-gmail-com or turkishyarns-at-gmail-com for more details.

Thank you and have a nice day!
May Allah swt bless us all

Alhamdulillah .. Thank you Allah for everything.. Alhamdulillah… A happy day :)

Alhamdulillah… berkat doa semua orang yang saya sayangi.. teman-teman daknit, juga pelanggan daknit, akhirnya parcel yang ditunggu selamat tiba walaupun masih ada beberapa parcel lagi tetapi hampir kesemua yang ditunggu tiba di tangan dengan selamatnya.. alhamdulillah..

Semoga Allah permudahkan segala urusan kita semua dunia dan akhirat, dan sentiasa menjadikan kita dikalangan orang-orang yang bersyukur.. insyaAllah.

Jum cuci mata lihat apa pula saya dapat hari ni utk diri sendiri walaupun tak banyak πŸ˜€ hihihi

Yay.. Alhamdulillah.. received my yarns and my gauge ruler today πŸ˜€ Bought them from USA but the yarns are made in Turkey πŸ˜‰ And the Alize Magazine (wow.. believe me, these magazine are awesome!) is a gift from my Turkish friend. Thank you so much kardesim.. bu magazine cok seviyorum! All the patterns for the babies, toddlers and kids are sooo lovely! With 159 patterns inside, really dunno when I’m going to have a chance to knit/crochet them all.

Here are just few patterns i snapped from the magazine!

Cuteee!!!

cuteee bootiess!

Really cute booties!

Aiyooo.. look at the pose hihihi.. cute!

Hiii auntie! I am a cute bear boy πŸ˜€

Aiyaaa… only one thing will make me struggle about this magazine is that all patterns are written in Turkish πŸ™ so.. will take long time to make… And all the yarns used for the patterns are from Alize. Jealous ehh.. hope one day Malaysia can make gooood yarnss too for us πŸ™‚ insyaAllah, who knows kan..

Ok.. thank you for hopping by!

Selamat berpuasa dan selamat berbuka puasa utk semua πŸ˜€

May Allah swt bless us all.

Visit our store at www.daknit.com

Tutorial Mengait Topi: Ruffle Hat (Knitting Version)

Assalamualaikum semua πŸ™‚ selamat datang ke da’knit! hari ni.. memandangkan saya free sangat-sangat, alhamdulillah… dengan FREE yang ada hari ni, saya terfikir untuk membuat tutorial mengait topi baby ruffle version

Pattern asal boleh didapati di Bernat.Com (Search : Ruffle Hat (to knit)) – perlu register dahulu untuk download di website ini.

AMARAN: ANDA PERLU MAHIR KESEMUA 4 ASAS MENGAIT JARUM DUA UNTUK MEMBUAT PATTERN NI.

SKILL: EASY

Ok.. Untuk mengait pattern ni, material yang saya gunakan ialah:

Benang Viscose Premium – sangat lembut dan sejuk. Sesuai untuk dipakai oleh baby, Jarum knitting saiz 4.00mm, Pattern dari Bernat.Com

Mengikut pattern yang tertulis, Gauge bagi pattern ini ialah 23 sts dan 30 rows = 4 inci (10cm) untuk stockinette stitch. Belajar buat stockinette stitch di sini

Permulaan, asas yang perlu anda tahu untuk mengait topi ini ialah:

1. Cast on LONG TAIL CAST ON

2. KNIT

3. PURL

4. BIND OFF

5. MAKE ONE – increase stitch

6. JAHIT TEPI/SEW SEAM menggunakan crochet hook saiz 3.00mm.

ARAHAN PATTERN:

Cast On 9 sts (membuat tapak kaitan sebanyak 9 sts menggunakan LONG TAIL CAST ON seperti gambar di bawah)

Kemudian, baris pertama bermula. Iaitu:

Row 1/Baris 1: (RS- Right Side) (K1,yfwd) 8 times, K1. 17 sts [ Dibaris pertama ini, kita akan membuat (Knit, kemudian letakkan working yarn (iaitu tali benang bersambung pada benang ke hadapan)] ULANG langkah di dalam kurungan ini sebanyak 8 kali, sehingga tiba di stitch yang terkahir kita kait K1 (knit 1 kali). Jumlah keseluruhan stitches ialah 17 sts.

Pada baris seterusnya iaitu, baris ke-2, arahan adalah seperti:

Row 2 and alt (alternate row)/Baris 2 dan setiap baris yang sama (iaitu seperti, 2,4,6,8..) – WS wrong side: PURL (Purl hingga akhir baris) NOTE: Pada baris ini, anda akan mengait kesemua stitches seperti biasa. Kait PURL setiap lubang yang ada juga. Lubang yang terhasil adalah akibat daripada YARN FORWARD tadi.

Kemudian, setelah habis baris ini dikait, anda akan dapati terhasil lubang dan jumlah stitches masih 17 stitches.

Setelah itu, pada baris seterusnya ialah:

ROW 3: K1 (yfwd, K2) 8 times, 25 stitches as total – Knit 1 (yarn ke hadapan, Knit 2) ulang langkah ini 8 kali.

ROW 4,6,8: PURL – setiap baris genap, kait PURL.

ROW 5: K1 (yfwd, K3) 8 times, 33 stitches as total –Β  Knit 1 (yarn ke hadapan, Knit 3) ulang langkah ini 8 kali.

ROW 7: K1 (yfwd, K4) 8 times, 41 stitches as total – Knit 1 (yarn ke hadapan, Knit 4) ulang langkah ini 8 kali.

ROW 9: K1 (yfwd, K5) 8 times, 49 stitches as total – Knit 1 (yarn ke hadapan, Knit 5) ulang langkah ini 8 kali.

Arahan seterusnya ialah:

Cont (continue) in same manner, inc (increase) 8 stitches on next and every following alt (alternate) row to 89 (97-97-105) sts.

NOTE: Disini, arahan bermaksud, apabila kita telah increase sebanyak 8 stitches sehingga baris ke 9 tadi, anda perlu teruskan INCREASE dalam keadaan yang sama sehingga mencapai stitches yang anda inginkan iaitu sama ada 89 (97-97-105) sts. PERHATIKAN NOMBOR YANG BER-BOLD UNGU.Β  Setiap increase yang berlaku disini bertambah sebanyak 1 nombor, iaitu bermula dari K1, kemudian K2, K3, K4 dan akhir baris 9 ialah K5. Teruskan baris GANJIL dengan manambahkan 1 stitches pada K tadi, iaitu, pada baris 11,13,15 dan seterusnya, tambah 1 stitches pada bahagian dalam kurungan seperti K1 (yfwd, Kn+1 di mana n adalah nombor) dan ulang langkah ini sehingga habis baris, manakala bagi setiap baris GENAP dikait PURL. Maka hasil yang akan anda dapat adalah seperti gambar di bawah:

Arahan seterusnya:

Cont. (continue) in stocking stΒ  even until work from marked row measures 3 inc or 7.5cm ( setelah habis baris PURL, teruskan mengait dan TIDAK PERLU INCREASE LAGI dalam bentuk stockinette stitch pattern iaitu Knit 1 baris, Purl 1 baris dan ulang sehingga panjang yang dikehendaki) seperti gambar di bawah:

Setelah selesai mengait bahagian BODY PART.. untuk bahagian BRIM arahan seterusnya ialah:

Ruffle: RS – Right Side : *K1, M1* Repeat from * until last stitches, K1, Maksudnya, pada baris seterusnya di bahagian RIGHT SIDE untuk membuat ruffle, *Knit 1, Make 1* ulang langkah dari * ke * sehingga tiba di stitch yang terakhir, Knit 1. Untuk Make One, lihat TUTORIAL MAKE ONE ini.

Kemudian, arahan seterusnya:

Knit 6 rows in garter stitch. Iaitu, kait 6 baris seterusnya dengan kaitan KNIT sahaja. Knit 1 baris dan Knit lagi 1 baris menghasilkan GARTER STITCH PATTERN. Setelah habis kait 6 baris, BIND OFF dan tinggalkan sedikit tali benang untuk menutup kaitan.

Gunakan Crochet HOOK untuk menutup kedua belah bahagian seperti gambar di bawah.

Setelah siap di jahit menggunakan crochet hook, maka hasil yang akan anda dapati adalah seperti gambar di bawah πŸ™‚

TADA! Tambahkan bunga lagi untuk menampakkan seri topi yang cute! Yang ni saiznya ialah lebih kurang untuk 0-3 bulan baby. Anda boleh tambahkan lagi INCREASE untuk mendapatkan saiz yang lebih besar.

Selamat mencuba!

Tutorial disediakan oleh Da’Knit, lawati kami di www.facebook.com/daknit untuk update terkini! Sebarang pertanyaan boleh hubungi saya di sindarery@gmail.com ataupun PM saya di Da’Knit FB PAGE. Terima kasih.

May Allah swt bless us all.

Flower Butterfly Knitted Ruffle Hat :D

Alhamdulillah.. akhirnya siap juga topi ruffle hat ni.. menggunakan benang magic baby dan button yang cute mute boeh di dapati di www.daknit.com πŸ™‚

Saya menggunakan jarum bersaiz 4mm ketika mengait topi ni. Mengambil masa lebih kurang seminggu lebih siap sebab banyak sangat kerja kat sekolah πŸ™ sampai tak ada masa nak mengait huhu.. bawa ja p sekolah hari hari tapi kaitnya huhu.. no time lah!

This ruffle hat made for 1-4 years old girl. The pastel colour is very sweet isn’it? I was thinking to pair it up with booties, well lets see if i’m going to make one but really can’t promise myself too. Lots of things need to handle everyday.. that somehow it reminds me my old free time before πŸ™ oh.. miss it!

Percubaan mengait crocodile stitch πŸ™‚

Thank you for hoppingΒ  by! πŸ™‚

May Allah swt bless us all.

New WIP again! Hope-to-be-a-slouchy hat :)

Salam semua! Yang ni latest work in progress saya hari ni.. mula semalam dan harap2.. malam ni boleh siap.. insyaAllah.. Just wanted to make something for my youngest sister, using Nako Yarn (Saten). I really love this yarn’s texture. It is soft and a bit fluffy.. So I am sure she’ll be comfortable wearing it πŸ™‚

Baju Cardi saya still belum buat lengannya lagi.. insyaAllah, esok saya cuba siapkan. Can’t wait to see it done!

Dear daknit readers, I really do apologize for not being able to update my blog as often as I can with new interesting happend inside my knitting/crochet world. Since i’ve changed school, my life is a bit up and down compared to when I was in my old school before. Being in a rural school and city school especially being in a Chinese School is totally totally a new experience for me. But at least πŸ™‚ Alhamdulillah.. I learnt many new things and I know what I need to do with my job as a teacher. Alhamdulillah.. Thank you so much to my family and my husband for always giving me their bestest support and encourage me to believe that there is nothing to worry when you face something new and moreoever, something you can’t never imagine will happen in your life!

Learning new things, having new experiences, really helps me to grow up and see things from different perspectives. So one thing I learntΒ  is that, no matter what, never ever judge things and people because you never know how they are and how they live!Β  πŸ™‚

Alhamdulillah.. syukur pada Allah, walau apa pun hidup ni.. kita harus sentiasa bersyukur dengan apa yang ada. Biasalah dalam hidup kita ni akan sentiasa berhadapan dengan pelbagai ujian.. hanya kita sentiasa perlu berusaha, berdoa, lakukan yang terbaik dan yakin pada setiap apa yang Allah berikan. Berhubung baik sesama manusia.. dengan haiwan.. dengan setiap ciptaan makhluk Allah swt.

Manusia tak akan pernah merasa puas, tapi bersyukurlah dengan kepuasan yang ada.. insyaAllah hidup akan sentiasa diberkati.

Ups.. malalut pula πŸ˜›

Oklah.. Until next time!

Thank you for hopping by and may Allah swt bless us all πŸ™‚ Amin ya rabbal’alamin.

Tips memulakan belajar mengait baju!

Photo Credit: www.handmadematters.co

Kawan-kawan semua.. pernah tak terfikir nak belajar dan up level ke pattern yang lebih mencabar seperti mengait baju? Kalau ya.. teruskan membacaΒ  πŸ˜€

Da’Knit ingin berkongsi TIPS untuk menepis rasa gerun mencuba pattern mencabar. Banyak yang da’knit perhatikan kebiasaan ayat yang selalu diluahkan ialah:

1. Rasa susah.. tak berani nak cuba lagi…
2. Bilalah nak start belajar buat baju ni..
3. Susahnya baca instruction english..belit2 ayat dia..
4. Tak faham tengok diagram dan simbol..pening!

dan lain-lain luahan..

**
Da’Knit percaya setiap peminat dan penggemar mengait lebih-lebih lagi yang baru mula punya semangat yang tinggi utk belajar benda yang baru, so.. jum ambil peluang menggunakan semangat yang ada itu utk cabar diri anda mencuba pattern yang lebih umm! xD

::?

Tips:
1. Pastikan anda memahami benar-benar setiap abbreviations/istilah yang dinyatakan di dalam pattern sama ada knitting ataupun crochet. Contoh-contoh istilah/abbreviations adalah seperti Sc (single crochet), K (knit) etc…

2. Jangan segan-segan untuk bertanya kepada yang lebih arif untuk membantu, ataupun jikalau anda “confuse” dengan ayat yang ditulis, jangan lupa untuk rujuk kamus English. Sangat membantu! Ataupun jikalau anda jenis yang kurang bertanya.. rajin-rajin search kat google, ada ramai yang bertanyakan masalah yang hampir sama ketika mengait baju!

3. Simbol Jepun sangat mudah difahami jika anda hafal setiap simbol dan maksudnya. Setiap simbol itu ada cara kaitannya sendiri. Contohnya untuk SC (single crochet) simbol Jepun ialah ” x “. Jadi sebenarnya, menghafal dan memahami istilah+simbol amat membantu!

4. Ramai yang suka mulakan pattern baju dengan pattern yang banyak bunga. NOP! Jangan dulu πŸ™‚ Mulakan dengan pattern membuat baju yang banyak menggunakan SC (single crochet) ataupun DC (double crochet) untuk Jarum kait satu, manakala K (Knit) ataupun P (Purl) untuk jarum kait dua. Kerana menggunakan stitch yang asas untuk belajar kait baju membantu anda untuk memahami anatomi mengait baju dengan lebih baik.

5. Dan yang akhir! MULAKAN mengait BAJU BABY (0-3 months old) dahulu πŸ˜€ walaupun anda belum mempunyai baby yang comel (^-^) anda masih boleh belajar mengait baju menggunakan pattern baju baby. Ianya sangat membantu untuk anda memahami cara-cara asas mengait baju.

Ok.. apa kata, kita cuba dengan pattern mudah seperti ini:
http://bellabambinaknits.blogspot.com/2008/03/cardigan-for-babies.html (klik link untuk pattern) asasnya sangat mudah iaitu hanya melibatkan:
Ch: chain
DC: double crochet
SC: single crochet
St: stitch

SILA PASTIKAN ANDA MEMBACA ARAHAN PATTERN TERLEBIH DAHULU BAGI MENDAPATKAN – SAIZ – YANG ANDA INGINKAN.

Mari ambil jarum dan benang anda dan mulakan percubaan pertama ini! πŸ˜€ Selamat ber-crochet!