Da'Knit ENT since 2010.. :)

998603_576103952413120_1725220330_n

Da’Knit ENTERPRISE, established since 2010 (Retailer & Wholesaler).
Shop Address: Lot BG07 Bahagian C, Tingkat Bawah, Blok B, Wisma Muis, Kota Kinabalu. Online Store: www.daknit.com. Email: sindarery@gmail.com

Latar belakang Da’Knit ENTERPRISE:

Kami adalah perniagaan yang berdaftar dengan nama dan nombor pendaftaran Da’Knit ENTERPRISE (0000105122-T). Kami beroperasi secara online sejak May 2010 dan bergiat aktif pada August 2010 dan kini mempunyai kedai yang terletak di Wisma Muis, Kota Kinabalu. Kami adalah retailer yang menjual peralatan kraf seperti peralatan mengait, benang kait untuk knitting dan crochet juga pakaian-pakaian yang diperbuat daripada benang kait. Selain itu, kami juga menawarkan pembelian secara borong dan membantu para peruncit yang ingin mendapatkan harga borong bagi jualan semula sebagai pemborong terus daripada pembekal untuk mana-mana produk di www.daknit.com. Bagi bekalan benang kait adalah di-import terus daripada pembekal kami di Turki. Sila email kami di sindarery@gmail.com untuk sebarang makluman. Terima kasih.

[Kami juga turut beroperasi di Bursa, Turki di bawah nama syarikat Er-TES LTD CO, syarikat keluarga yang membekalkan peralatan seperti menjual/pemasangan heater dan cold-deport untuk menyimpan keju dan pembuatan keju]

Alamat Kedai Da’Knit ENTERPRISE (Kota Kinabalu):
Bangunan Wisma Muis,
LOT BG07 Bahagian C, Blok B
Tingkat Bawah, Kota Kinabalu.
Masa beroperasi: Isnin- Khamis: 8.00 pagi – 12.00 tgh
Jumaat : 8.00 pagi – 2 petang
Sabtu : 10.00 pagi – 2.30 petang
Email kami untuk pertanyaan/bantuan: sindarery@gmail.com
Tel: 016-823 6159 (talian telefon hanya akan disambut waktu berkerja sahaja)

ANNOUNCEMENT: Starting 1 May 2013, price shown in www.daknit.com is ONLY for ONLINE PRICE and MAY VARY A LITTLE from the price stated in our Local Yarn Store. SHOP -more- ONLINE to get special price when purchasing in BULK (same type and more than 10 balls). Email us for more details at sindarery@gmail.com.

Regards,
Da’Knit ENTERPRISE (0000105122-T)
Retailer & Wholesaler
Knitting, Crochet and Yarn Store.
Our Blog : http://www.aheys.com/
FB Account : http://www.facebook.com/daknit

 

Emerald Summer Dress in Ravelry -UPDATED

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Assalamualaikum and Afternoon

Alhamdulillah upon request, I have finally decided to write down this pattern and now available for PURCHASE at my Ravelry Store. http://www.ravelry.com/patterns/library/emerald-summer-dress
The explanation is quite long but still I hope it can be understandable. I used USA Crochet terms and suitable for Advanced Beginner and up. I got inspired writing this pattern and create this design after joining a contest done by one of my FB acquaintance. Thank you

Feel free to drop me a comment or suggestion towards my pattern. Have a nice day getting hooked!!

UPDATED:

Alhamdulillah, I’m very happy to receive positive feedback from one of my pattern tester. Now you can have more confident in purchasing my pattern anytime anywhere ?

My Baby Emerald Summer Dress can be purchased thru this link in USD currency:
http://www.ravelry.com/patterns/library/emerald-summer-dress

Review of my first dress pattern-design can be found here:
http://www.ravelry.com/projects/BabyRayCrochet/emerald-summer-dress
**
To customers who would like to purchase in MYR currency, please inbox me. Price is RM15.00. If you use my design and sell the finished item, please credit to Snowhitery@Ravelry. Thank you πŸ™‚
**

best wishes,
Ery@Daknit.Com
Retailer & Wholesaler
www.daknit.com

10 March 2013 – Sunday

582703_572548272757561_657647707_nAssalamualaikum.. another Sunday is here πŸ™‚ The only day I can do things I like. Busy days keep haunting me lately. Alright.. do you see the picture above? Yep.. very cute isn’t it? I found this picture over the internet and share it on my page just for inspiration. And somehow, one of our lovely customer made a request for me to knit exactly as how in the picture. wah.. aΒ  new challenge cause i am not sure if the pattern is available.

482479_535098293180353_1899957955_nSo.. after go thru the discussion, i finally decided to take the challenge and knit one. Actually the colour is much softer than the picture above. The contrast is too strong πŸ™ but I’m very happy with my own progress. Let’s see how it will turns out soon.

578016_535393036484212_1661447200_nIn the meantime, I can’t help myself but to do a new project, very simple project. I will share with you in my next post.

A little story to share..

One of my friend, also a colleague, well.. lets just say that she is now in “lovey-dobey” mood πŸ™‚ She was asking me to crochet something as a gift for her someone special. She kept asking me what will be a great gift so my suggestion is a hat, or.. a snow cap. Since the man is living in 4 seasons country, so it will be perfect to wear on winter or even during cold spring. Hihihi… it was funny, at first, she so excited to make the hat by herself, but then, don’t know why suddenly she changed her mind and ask me to do, but my best colleague offered to complete the hat :). So the hat is done by two persons, I did the top, and my best colleague did the body. And the result was awesome πŸ˜€ So, I wanted to do something similar using the new yarns I bought and i’m planning to make more of them. Simple hat, yet nice πŸ™‚

542861_530098657013650_1370149574_nHere are my new yarns, Nako Rekor, soft and the texture is a bit fluffy when knit/crochet. 100% acrylic but really nice and I love it. I used the orange/peach colour to crochet the hat i showed you just now. I’ll do it slowly.. insya Allah.

Ok.. I need to continue my W.i.P
I’ll see you later again on my next post.

Thanks for hopping by and May Allah swt bless us all.

p/s:
I am not being much active inside my blog. So please, if you have questions, please straightly email us at sindarery@gmail.com. Thank you πŸ™‚

Tutorial Mengait Topi: Ruffle Hat (Knitting Version)

Assalamualaikum semua πŸ™‚ selamat datang ke da’knit! hari ni.. memandangkan saya free sangat-sangat, alhamdulillah… dengan FREE yang ada hari ni, saya terfikir untuk membuat tutorial mengait topi baby ruffle version

Pattern asal boleh didapati di Bernat.Com (Search : Ruffle Hat (to knit)) – perlu register dahulu untuk download di website ini.

AMARAN: ANDA PERLU MAHIR KESEMUA 4 ASAS MENGAIT JARUM DUA UNTUK MEMBUAT PATTERN NI.

SKILL: EASY

Ok.. Untuk mengait pattern ni, material yang saya gunakan ialah:

Benang Viscose Premium – sangat lembut dan sejuk. Sesuai untuk dipakai oleh baby, Jarum knitting saiz 4.00mm, Pattern dari Bernat.Com

Mengikut pattern yang tertulis, Gauge bagi pattern ini ialah 23 sts dan 30 rows = 4 inci (10cm) untuk stockinette stitch. Belajar buat stockinette stitch di sini

Permulaan, asas yang perlu anda tahu untuk mengait topi ini ialah:

1. Cast on LONG TAIL CAST ON

2. KNIT

3. PURL

4. BIND OFF

5. MAKE ONE – increase stitch

6. JAHIT TEPI/SEW SEAM menggunakan crochet hook saiz 3.00mm.

ARAHAN PATTERN:

Cast On 9 sts (membuat tapak kaitan sebanyak 9 sts menggunakan LONG TAIL CAST ON seperti gambar di bawah)

Kemudian, baris pertama bermula. Iaitu:

Row 1/Baris 1: (RS- Right Side) (K1,yfwd) 8 times, K1. 17 sts [ Dibaris pertama ini, kita akan membuat (Knit, kemudian letakkan working yarn (iaitu tali benang bersambung pada benang ke hadapan)] ULANG langkah di dalam kurungan ini sebanyak 8 kali, sehingga tiba di stitch yang terkahir kita kait K1 (knit 1 kali). Jumlah keseluruhan stitches ialah 17 sts.

Pada baris seterusnya iaitu, baris ke-2, arahan adalah seperti:

Row 2 and alt (alternate row)/Baris 2 dan setiap baris yang sama (iaitu seperti, 2,4,6,8..) – WS wrong side: PURL (Purl hingga akhir baris) NOTE: Pada baris ini, anda akan mengait kesemua stitches seperti biasa. Kait PURL setiap lubang yang ada juga. Lubang yang terhasil adalah akibat daripada YARN FORWARD tadi.

Kemudian, setelah habis baris ini dikait, anda akan dapati terhasil lubang dan jumlah stitches masih 17 stitches.

Setelah itu, pada baris seterusnya ialah:

ROW 3: K1 (yfwd, K2) 8 times, 25 stitches as total – Knit 1 (yarn ke hadapan, Knit 2) ulang langkah ini 8 kali.

ROW 4,6,8: PURL – setiap baris genap, kait PURL.

ROW 5: K1 (yfwd, K3) 8 times, 33 stitches as total –Β  Knit 1 (yarn ke hadapan, Knit 3) ulang langkah ini 8 kali.

ROW 7: K1 (yfwd, K4) 8 times, 41 stitches as total – Knit 1 (yarn ke hadapan, Knit 4) ulang langkah ini 8 kali.

ROW 9: K1 (yfwd, K5) 8 times, 49 stitches as total – Knit 1 (yarn ke hadapan, Knit 5) ulang langkah ini 8 kali.

Arahan seterusnya ialah:

Cont (continue) in same manner, inc (increase) 8 stitches on next and every following alt (alternate) row to 89 (97-97-105) sts.

NOTE: Disini, arahan bermaksud, apabila kita telah increase sebanyak 8 stitches sehingga baris ke 9 tadi, anda perlu teruskan INCREASE dalam keadaan yang sama sehingga mencapai stitches yang anda inginkan iaitu sama ada 89 (97-97-105) sts. PERHATIKAN NOMBOR YANG BER-BOLD UNGU.Β  Setiap increase yang berlaku disini bertambah sebanyak 1 nombor, iaitu bermula dari K1, kemudian K2, K3, K4 dan akhir baris 9 ialah K5. Teruskan baris GANJIL dengan manambahkan 1 stitches pada K tadi, iaitu, pada baris 11,13,15 dan seterusnya, tambah 1 stitches pada bahagian dalam kurungan seperti K1 (yfwd, Kn+1 di mana n adalah nombor) dan ulang langkah ini sehingga habis baris, manakala bagi setiap baris GENAP dikait PURL. Maka hasil yang akan anda dapat adalah seperti gambar di bawah:

Arahan seterusnya:

Cont. (continue) in stocking stΒ  even until work from marked row measures 3 inc or 7.5cm ( setelah habis baris PURL, teruskan mengait dan TIDAK PERLU INCREASE LAGI dalam bentuk stockinette stitch pattern iaitu Knit 1 baris, Purl 1 baris dan ulang sehingga panjang yang dikehendaki) seperti gambar di bawah:

Setelah selesai mengait bahagian BODY PART.. untuk bahagian BRIM arahan seterusnya ialah:

Ruffle: RS – Right Side : *K1, M1* Repeat from * until last stitches, K1, Maksudnya, pada baris seterusnya di bahagian RIGHT SIDE untuk membuat ruffle, *Knit 1, Make 1* ulang langkah dari * ke * sehingga tiba di stitch yang terakhir, Knit 1. Untuk Make One, lihat TUTORIAL MAKE ONE ini.

Kemudian, arahan seterusnya:

Knit 6 rows in garter stitch. Iaitu, kait 6 baris seterusnya dengan kaitan KNIT sahaja. Knit 1 baris dan Knit lagi 1 baris menghasilkan GARTER STITCH PATTERN. Setelah habis kait 6 baris, BIND OFF dan tinggalkan sedikit tali benang untuk menutup kaitan.

Gunakan Crochet HOOK untuk menutup kedua belah bahagian seperti gambar di bawah.

Setelah siap di jahit menggunakan crochet hook, maka hasil yang akan anda dapati adalah seperti gambar di bawah πŸ™‚

TADA! Tambahkan bunga lagi untuk menampakkan seri topi yang cute! Yang ni saiznya ialah lebih kurang untuk 0-3 bulan baby. Anda boleh tambahkan lagi INCREASE untuk mendapatkan saiz yang lebih besar.

Selamat mencuba!

Tutorial disediakan oleh Da’Knit, lawati kami di www.facebook.com/daknit untuk update terkini! Sebarang pertanyaan boleh hubungi saya di sindarery@gmail.com ataupun PM saya di Da’Knit FB PAGE. Terima kasih.

May Allah swt bless us all.

Flower hat for a cute baby girl :)

Ini adalah projek yang dibuat ketika barang kait dan WIP semua tertinggal di kedai πŸ™ nasib simpan hook kat dalam handbag. Rasa pelik kalau tak dapat mengait sehari..

Tada.. alhamdulillah.. projek setengah hari dah siap! Yang ni khas untuk baby girl 0-6 bulan πŸ™‚ Saya open for SALE. Jika berminat sila email saya di sindarery@gmail.com. Hanya satu dalam sejuta xD hihhi…

Bookmarks and more will come soon for my swap Partner pn. Fizan Sewaddict. InsyaAllah, hopefully will be able to finish it asap. Dah malu dah buat puan Fizan tertunggu lama sangat πŸ™

May Allah swt bless us all.

Thanks for hopping by! and do visit our online store @ www.daknit.com for yarns and more tools πŸ˜€

The Tiring Wednesday.. tetapi seronok!

Salam semua.. hari ni penat sangat nak cerita panjang2 huhuhu..Β  gambar di atas adalah projek yang hampir siap ..Β  tapi topik utama bukan topi ni πŸ™‚ Topik sebenarnya.. adalah topik tentang -teringin nak share- benda yang saya dapat hari ni πŸ˜€ alhamdulillah.. setelah seharian berada di luar dan insyaAllah kedai yang akan dibuka tak lama lagi..Β  bila balik rumah saja.. ternampak dua bungkusan pos laju .. Oo.. dari siapa?

Yay ni bungkusan pertama! benang dari kak Marlyna Nurrie dah sampai πŸ˜€ Terima kasih banyak2 kak Wie! sukaaaaaaaaaa sangat dengan benang ni! Very very very very soft and really really really really niceeee texture! Sesuai dengan harga :p hahaha.. berbanding dengan benang Nako Saten yang saya sedang kait sekarang ni.. mmg tak dinafikan benang knitpicks ni lebih high quality texturenya. Hmmm… alhamdulillah.. akhirnya merasa juga pegang benang orang puteh :p

Subhanallah.. nampak tak phone pouch yang hijau berkilat tu?? CANTIKkan??? Benang ni saya suka sangat colour dia… Berkilat dan hasil kaitan yang sangat kemas! Aww… segannya saya… >_< tapi sangat gembira sebenarnya! xDDD yang ni adalah SWAP YLM dengan kak FIZAN Sew Addict! Wah.. swap dengan orang PRO ni! kak Fizan.. terima kasih banyak2 di atas swap ni saya suka sangat.. especially handbag tu.. Tahu tidak, pada mulanya saya ingatkan handbag ni hadiah yang dibeli oleh beliau.. tetapi apabila saya buka dan lihat kat dalam, terdapat label yang dijahit dengan nama – Sew Addict – OO.. rupanya ini handmade! Wah ha… saya terus rasa .. T_T…..Β  sbb saya tak pandai menjahit.. macam mana nak balas swap kak Fizan ni ya…. πŸ™ Kait mengait saya tahu.. menjahit pula saya memang FAIL!Β  Wah.. insyaAllah saya akan cuba siapkan pula balasan SWAP saya dengan beliau secepat mungkin dan sebaiknya yang akan dibuat dengan penuh kasih sayang dari seorang kenalan jauh πŸ™‚ cewah!

Ok lah insyaAllah.. lain kali saya akan update lagi cerita projek yang terbaru. List yang terbaru akan siapakn 2 set hat dan baby booties untuk seorang customer. InsyaAllah, semoga Allah permudahkan segala urusan kita semua.. amin amin amin ya rabbal’alamin.

Thank you for hopping by! πŸ™‚

may Allah swt bless us all.

Oh ya jangan lupa join giveaway contest kami di www.facebook.com/daknit

Yay.. my candy is here again :D

Alhamdulillah.. What makes a knitter and a crocheter happy if not yarns? Yup yup.. Right now, I am totally in heaven to see few of my parcels, alhamdulillah, had arrived! -Thank u So Much, PostMen! –

Tada!!

Yayy! For the first time, I picked really nice colour for my collections πŸ™‚ These are Bali Yarns.. made in Indonesian ( as I know) 100% cotton.Β  can’t wait to have a try soon ( after done with my WIP insyaAllah ). Thanks Pu3craft! Love all the gifts too πŸ™‚

Oh momy oh momy… this yarn is reallllly super soft xD. Rowan cotton, a swap with a friend, kak Wie as I call her πŸ™‚ Oh i really totally fall in love with these yarns. Now I know why Rowan is a Rowan (lol) Guess, I really need to get this done nicely either with knitting or crochet, cause, it will be pitiful to see it gone waste. Kak Wie.. thanks a lot!

Yay… this yarns are from Turkey, arrived fast too! in just 10 days πŸ™‚ Alhamdulillah..Β  Thank you so much Belgin! Really love this Nako yarna. I am sure I am going to drop by to your shop again! xD love this colour too.. thinking about making a vest for my loving ayah (dad) πŸ™‚ InsyaAllah…

Today, we had a very long meeting, so many things were discussed and told, talking about this and that… however, one thing I learnt from all these talks.. is, no matter how and what, it is always you who make it comes true! πŸ™‚

May Allah swt bless us, and no matter where we are and what we are up to in our life, may the rahmat of Allah never leave us even for a one second. Amin ya rabbal’alamin.

Thank you for hopping by! πŸ™‚

p/s: May Allah swt protect our brothers and sisters in Turkey.