Tassle Baby Hat :) simple.. simple..

Assalamualaikum semua.. salam berhujung minggu šŸ™‚

Alhamdulillah.. akhirnya topi dah siap lagi.. dan 2 more to goes.. uhuhu…

Teringin sangat mau buat topi yang ada tassles.. dan akhirnya cubalah buat satu..

Proses yang mengambil masa lebih kurang 4 hari.. kalau tiada kerja 1 hari pun boleh siap šŸ˜›

Tada… soooo simple xDĀ  harap tuannya suka…. kalau tak suka.. sedihnya…

Bila dipakai..ianya jadi rupa macam ni… the combination of stockinette stitch and moss, using 40cm circular and sewed with kitchener stitch (PF,KB,**KF(drop)PF,PB(drop),KB**)..Ā  apa yang saya rasa menyerlahkan topi ni.. adalah dua tassles yang tergantung di tepi tu šŸ™‚

dan siapa yang memodelkan topi kali ini?

Hahahah… my fiber pack loL… oklah..harap tuannya suka.. kalau ndak… šŸ™

My another crocheted flower.. bookmark? šŸ˜®

Thanks for hopping by! šŸ™‚

May Allah bless us all

Happy knitting/crocheting/weekend

My first design: Cabled Seed Handphone cozy :)

Alhamdulillah, hari ini telah selesai satu projek percubaan sendiri.. hihi šŸ˜€ memang seronok bila dapat selesaikan satu projek dan lebih-lebih lagi bila buat pattern ikut minda..Ā  saya suka pada cable pattern dan untuk itu,Ā  saya memberanikan diri mencuba cable pattern sendiri.. dan entah apa sudah jadi dengan coraknya huhu.. dan juga menggabungkan pattern cable ni dengan pattern double seed šŸ™‚ Saya menggunakan jarum circular 80cm saiz 3.50 mm dan kait guna baki benang Mittens hari tu. maka inilah hasilnya:

sebab guna camera dari handphone.. cable tidak dapat dilihat dengan jelas maaf ya.. huhu.. ini adalah hasil dari bahagian hadapan.. dekat bahagian bawah, saya menggunakan pattern garter stitch sebagai penutup šŸ™‚ dan bahagian atas guna button.

Dan ini pula adalah bahagian belakangnya.. bahagian belakang ini menggunakan pattern double seed sepenuhnya.

Kerana saya menggunakan teknik Magic Loop ketika mengait handphone cozy ini, maka bahagian bawah ditutup menggunakan jahitan. Teknik jahitan ini dipanggil sebagai Kitchener Stitch.Tetapi sebab saya rasa malas hendak menonton video cara menjahit guna teknik ni, dan sudah tak ingat lagi walaupun hari tu saya sudah buat satu.. akhirnya saya pun mengambil keputusan untuk membuat kitchener stitch sendiri hahaha.. ikut gerak hati .. tapi tidak disangka apabila saya sudah selesai menjahit dan tutup.. jahitan tu langsung tidak nampak dan invisible šŸ˜® . Corak hasil jahitan tadi ikut corak garter stitch. Maka inilah hasilnya:

Alhamdulillah šŸ™‚

Kitchener stitch : Knit back loop, Knit front loop, purl back loop and drop, purl front loop and drop. Continue this steps until the end of row šŸ˜€

Lepas ni.. kena siapkan beberapa projek dan semua projek untuk adik.. ah..pening sudah kepala saya..

updated: Gambar di bawah adalah Kitchener stitch untuk KNIT.. click image to enlarge!

Thank you for hopping by!