Benang Kait: New Baby Yarns.. Baby Star!

This is another self-stripping yarn. The difference of this type is it has both self-pattern and spots between the stripes.

Beautiful!

4 balls per packet/lot and with many colours to choose:

Check it out at YARNSONLINESHOP.COM! 🙂

Details:

Cost per packet/lot :    RM32.00/400 gr.
Category :    Home » Baby Yarns » Baby Star
Color :    Turquoise, White, Orange, Green
Weight :    100 gr. each skein. 400 gr. Each package
Length :    300 m. each skein. 1200 m. Each package
Fiber Content :     100% Acrylic
Needle Size :     4 mm / US 6

Thank you for hopping by!

Assalamualaikum

Benang Kait: GipSy!

Wah.. anda boleh mengait projek yang cantik-cantik seperti gambar di atas ni..  Mari cuba benang ni!

Bulky Yarn for your bulky projects hehe..

Price Per Lot :     RM48.50/0.400 kg.Each package – 4 buku per lot!
Category :     Home Page > Yarns for Winter: Mohair – Angora – Wool > Gipsy
Color :     Pink
Weight :     100 gr. Ruffly. 400 gr. Each package
Length :     100 m. Ruffly. 400 m. Each package
Fiber Content :     50% Wool, 50% Acrylic
Needle Size :     7-8 mm/ US 11-13
Washing Insruction :     Hand Wash at 30ºC / 86ºF, lay flat to dry.

dann… pelbagai warna yang menarik untuk anda cuba!

Jum klik di sini http://www.yarnsonlineshop.com/?cat=4024&cid=3995

Terima kasih semua! 🙂

Must finish this!

Assalamualaikum and happy weekend to all! I hope everyone is enjoying their weekend with family, friends and someone special…   🙂

So.. what am I up to in this weekend?

Huhuhuhu…  for now.. I promised myself that I will not start any new project unless I had done knitting this.. So I am knitting the front part now.

Not bad for a first try I think ..  🙂
This is going to be my first wearable project. and hopefully, sooner, I’ll be done with this one and then, I will be free to start any new project again huhu… especially The Hat for a bestfriend that is still in my to-do-list 🙁

InsyaAllah.. when I finish this, I will share it here 🙂 This pattern is very easy for those who wants to improve their knitting skill to another level 🙂 Wish me luck!

And beside.. I was trying to crochet a piece using the Merino Magic Yarn..

A small try with hook.. And I learnt that, knitting and crocheting will bring out difference texture and feel to the yarn even you are using same yarns for this two. Amazing! Both Knit and Crochet simply has their own specialty..

Thank you for hopping by and May Allah swt bless us all the time.. insyaAllah.

Benang Kait: Viscose Merino

Pelbagai pilihan warna yang menarik untuk projek anda 🙂

Price Per Lot :    RM26.04/0.400 kg.Each package
Category :   Home Page > Alpaca – Cashmere – Silk > Viscose Merino
Color :    MORE COLOURS HERE
Weight :    50 gr. Ruffly. 400 gr. Each package
Length :    140 m. Ruffly. 1120 m. Each package
Fiber Content :    50% Merino, 50% Viscose
Recommended Needle Size :    2 mm – 5 mm
Washing Insruction :    Hand Wash at 30ºC / 86ºF, lay flat to dry.

Please visit us at Da’Knit YarnsOnlineShop.Com 🙂

Knitting Daily Free Ebook

Salam semua 🙂 dan salam ramadhan..

Baru-baru itu, saya mendapat email dari KnittingDaily.Com,

nampaknya site ni begitu murah hati telah menyediakan satu ebook instructions untuk sesiapa yang ingin belajar knitting (beginner).

Saya telah melihat ebook ini dan rasanya memang sesuai untuk beginner kerana ianya memuatkan asas-asas dalam mengait kait dua ni.

Tetapi, saya rasa ebook ni tidak begitu sesuai kepada sesiapa yang lebih memerlukan penghayatan dari dekat seperti melalui video, bukan gambar sahaja. Walaupun begitu, bagi sesiapa yang suka membaca dan memahami arahan melalui ayat dan gambar, buku ni sesuai untuk anda 🙂

Anda boleh mendapatkan ebook ini di — >  Free Ebook Knitting for Beginners

Semoga info ini berguna untuk anda 😀

-DaKnit-

Can't stop to knit.. Chemo Hat!

Pernah tak kawan semua susah nak berhenti apabila sudah mula mengait, memang nak berhenti dari terus kait tapi masih nak teruskan juga dan last-last tu, eh..tak boleh berhenti dan terus buat sampai siap. Hehe..

Sejak semalam,

Susah betul berhenti dari kait benda ni.. ( Projek Chemo Hat )

Chemo hat

Sampai sekarangkan, saya masih tertanya-tanya betulkah benang ni dari arkilik? :/

Inilah benang pertama jenis arkilik yang saya rasakan lembut sekali apabila dikait seolah-olah rasanya macam Cotton dan yang bestnya tu, bila guna addi needles kait benang ni, kaitan memang jadi semakin laju. xD

Benang ni memang cantik kalau buat Topi Chemo ataupun jenis hat yang lain, ataupun beg pouches… Sesuai untuk ladies dan kanak-kanak. Warna pun lembut.

Oh no.. walaupun macam tu,  tempahan pun kena siapkan juga…

Updated:

Akhirnya, topi dah siap 🙂 Hehe.. non-stop knitting today.

Happy weekend 🙂

Assalamualaikum,

-Sindar-

Cable hat dan Chemo cap :)

Assalamualaikum semua,

alhamdulillah, seronoknya sebab hujung minggu dah sampai 🙂 Bolehlah rehat sepuas-puasnya kan?

Bagi yang tetap bekerja, selamat bekerja untuk rakan semua 🙂

Semalam,

Syukur ke hadrat Allah, benang yang saya beli seminggu yang lalu, sudah sampai dengan selamatnya. Jadi, semalam, saya pun cuba buat eksperimen ke atas benang ni, aiyaaa.. sungguh lembut walaupun benang ni dari jenis arkilik 🙂 rasa macam nak gigit ja.. Memang berbeza betul feelnya..

Dua projek yang sedang dalam progress ini adalah tempahan teman sekerja dan juga Chemo Cap yang saya perolehi patternnya di site ni : Jeanne worsted Knit Chemo Cap Patterns Patterns ni khas untuk Knit dan juga Crochet 🙂 Cuba ok?!

Benang yang coklat adalah untuk tempahan, dan yang biru adalah hat untuk pattern Chemo for testing. (Oo Inuyasha on Animax, I like Inuyasha anime the best 🙂 )

Jarum yang digunakan adalah: Circular needles size 4mm and 3.5mm, cable needle

Benang: Jenis arkilik 100%

Minta maaf ya gambar kurang jelas sebab gambar di ambil guna handphone. Kamera belum ada lagi huhu.. nantilah beli 🙂

Semoga projek ni akan siap dalam masa terdekat ni, insyaAllah.

Salam weekend to all knitters out there 😉

Thank you for hopping by!

-Sindar-

Kait Sarung Kaki/Sock Knitting

Assalamualaikum semua,

Ada sesiapa yang berminat hendak belajar bagaimana hendak mengait stoking? Jum, kita tengok, apa yang diperlukan untuk mengait stoking/knitting socks.

Biasanya, untuk mengait stoking, jarum yang digunakan adalah jarum jenis double pointed needles (DPNs). Biasanya jarum ini mempunyai 4 set ataupun 5 set jarum yang panjangnya biasanya 6 inci, 8 inci dan 12 inci. Setiap jarum mempunyai saiz diameter yang berbeza. Saiz jarum DPNs yang biasa digunakan adalah bersaiz 2.00mm, 2.25mm, 3.00mm, 3.25mm dan 3.75mm.

Double Pointed Needles (DPNs)

Pemilihan benang sewaktu hendak mengait stoking juga harus perlu diambil kira. Jika anda ingin mengait stoking yang akan digunakan sewaktu memakai kasut, gunakan benang yang tahan lasak dan tidak terlalu tebal. Biasanya, benang kait yang dilabel sebagai sock yarns adalah sangat baik untuk mengait stoking jenis ini (dipakai bersama kasut).

Ini disebabkan benang jenis ini adalah tipis dan telah dipintal bersama benang dari jenis wool dan nylon untuk mendapatkan kaitan stoking yang elastik dan tahan lasak. Benang yang tidak mempunyai daya elastik tidak akan mengekalkan bentuk asal stoking setelah beberapa kali dipakai.

Jenis kaitan stoking terbahagi kepada dua bahagian:

1. Bermula dari Cuff sehingga Toe.

2. Bermula dari Toe sehingga Cuff.

Gambar rajah di bawah adalah jenis kaitan Bahagian 1:

Sila klik gambar dan “zoom” untuk melihat gambar dengan lebih jelas dan besar

Maka dengan itu, jum kita tengok video bagaimanakah caranya hendak mengait stoking dengan menggunakan pattern asas seperti knit, purl, cast off,  cast on, decrease, dan increase yang bermula dari bahagian Cuff sehingga bahagian Toe.

Video part I: Cast On and Working on the Cuff

Video part II: Working the Heel Flap

Video part III: Turning the Heel

Video part IV: Picking Up and Knitting the Gussets

Video part V: Closing the Toe with Kitchener Stitch

Selamat mencuba!

-Sindar-

Alas Meja?

Assalamualaikum.. 🙂

Tadi,
Lepas my mom siap buat crochetnya, saya minta izin pada my mom untuk ambil gambar dan masukkan ke dalam blog untuk dikongsi bersama 🙂

Walla.. tapi saya tidak tahu sama ada ni alas meja kah, atau pun blanket 😮

Tanya pada my mom, dia kata, untuk apa-apa pun boleh pakai 😮

saya? (*confuse*)

Tada! Inilah hasil yang telah dikait oleh my beloved mom selama dua hari ini 🙂

warna-warni gitu 😉

-Sindar-