Soon to be done! My Hats

Assalamualaikum .. 🙂

Alhamdulillah.. after a while, I finally had the chance to update my post tonight. It’s been a really hectic days lately.. and may everything goes well and smooth.. insyaAllah, amin.

Due to this, I had to delay my orders for days and I am really sorry to my customer that I made her waited so long this time.. however, I did my best to finish it as fast as I can whenever I had the chance to hold my hook and needles.

So what I’ve been up to for the passed few days?

Tada!!!

The 5 Hats Projects! Ahhhh… I am really sorry for the blurry pictures.. did my best to take the best shoot 🙁

My customer made a request of 5 hats, which are, 3 tassels hats and the other 2 are pom pom hats. Here are some of them that are already 95% done! ( oh momy… ‘Cause I still haven’t yet attached the tassels and the pom pom with the hats.. 🙁 )

1. Blue Baby Soft Tassels Hat

2. Green Baby Soft Tassels Hat

3. Pink Baby Soft Tassels Hat

4. Orange Baby Soft Pom Pom Hat

Ah.. and one more to go.. the Yellow Baby Soft Pom Pom Hat! InsyaAllah.. hopefully I can finish it a.s.a.p, and can be sent by tomorrow, or Monday.. ( I am really really sorry Mdm.. hope you can forgive me for my slow work..)

Thank you so much for following Da’Knit updates ya 🙂

InsyaAllah.. there will be more projects soon, knitting and crochet. May Allah make it easy for all of us. Amin ya rabbal’alamin.

Thank you for hopping by and may Allah swt bless us all

Have a good night and weekend everyone!

p/s: if you are interested with my handmade stuffs, don’t be hesitate to contact me at sindarery@gmail.com. Join us on Facebook.Com/Daknit for more updates!

Knit-a-Hat!

Alhamdulillah..

Akhirnya topi yang saya kait lebih kurang seminggu 😮 telahpun siap.. ini adalah percubaan mengait tanpa pattern dengan cable pattern. Setelah menggunakan circular needles, saya menukarkan jarum ke jarum double pointed needle untuk memudahkan mengait decrease stitches. Ini kerana jarum circular saiz 40cm panjang susah untuk membuat magic loop. Terpaksa tukar jarum..

Decreasing stitches menggunakan 5 batang jarum double pointed.  Setelah itu, saya meninggalkan beberapa stitches, lebih kurang 6-7 stitches sebelum menutup kaitan dengan menggunakan jarum embroidery.

Maka inilah hasilnya 🙂 nampak pelik cable patternnya.. ketika sudah membuat sedikit silap, saya tidak mahu membuka kaitan dan membuat semula sebab penat o.o dan saya teruskan juga mengait dan mengubah corak cable. hehe nampak macam nombor 11 roman :p

Nampak corak patternnya mcm nombor 11 roman :”) yang ini adik bongsu saya.. minta dia tolong jadi model lagi haha thanks sis!

Nilah dia model saya untuk hari ini 🙂 topi dah siap dan boleh dipakai

Ini adalah baki benang yang tinggal. Saya akan cuba habiskan benang ini, rasanya buat pensil case?! heh,

InsyaAllah, projek seterusnya masih lagi projek mengait topi. (oh, apa khabar projek cardigan? huh.. suprise! nanti bila dah siap, insyaAllah, saya akan share kat sini 🙂 )

Projek hat kali ini ialah:  Flower Hat by Sally Pointer@Knitpicks.Com

Pattern ni saya perolehi dari Knitpicks.Com. Saya sangat suka pada pattern-pattern yang ada di sana. Semuanya cantik-cantik dan saya sangat menghargai designer-designer ini. Mudah-mudahan akan ada kesempatan untuk mencipta design sendiri hehehe.. berangan sahajalah 😛

Diharap saya berjaya mengait topi ini! InsyaAllah,

Assalamualaikum, thanks for hopping by! 🙂

Hari ini..sedikit updated

Hari ini saya mesti buat satu projek Hat! Lepas siap kerja sikit 🙂 InsyaAllah.. good luck for me!

Bahan-bahan yang diperlukan untuk resepi mengait topi:

1. Magic Yarn Kardoku Brown Shades (Yarn ini boleh didapati di YarnsOnlineShop.Com kami 🙂 )

2. Double pointed needles 4.00mm

3. Circular needles 4.00mm x 40cm

4. Stitch Marker

From upper view.. I am using 4 markers to make sure I wont lose stitches when making decreasing.

This is the front view 🙂 InsyaAllah..  I will finish it as soon as possible. Can’t wait to see the outcome.