YES 2015

12112031_990087361014775_8012639900637743177_n

Year End Sale (YES) 2015
On selected items
Starting 8 NOV – 30 DECEMBER 2015
Save more with our YES, ok? wink emoticon
Online Store: www.daknit.com
Physical Store:
Tingkat 2,
Central Shopping Plaza
Kepayan Ridge, Kota Kinabalu.
Buy online: www.daknit.com
Call: 0168236159
Whatsapp only: 01114157310

Emerald Dress W.I.P and done! :)

Hello everyone,
Here is my latest project done using our Bon Bon Luks yarns. I love it so much! Let’s have a look.

10363636_866601143363398_3085318361054211734_n DSCF3644 DSCF3650 DSCF3659BUY AT//DETAILS AT:
http://www.daknit.com/index.php…

Mixture (Materials) : 100% Acrylic
Yarn Length : 100.00 g
Label Weight : 240.00 m
Related Needle Sizes : 4, 4.5
Related Crochet Sizes : 2
Season : Winter, Autumn
Possible projects : All kind of garments
Stitch Info : 10×10 cm measure, 21 rows 16 Stitches

Shop at Da'Knit

10662196_796210917069088_2810127224290883701_oDear friends,

You won’t believe how easy it is to shop online with us Just add to cart, check out, confirm and you are done!

Our online store is also MOBILE Responsive. You can shop online anytime anywhere at www.daknit.com

First time customer? Don’t worry! We have created this tutorial for your ease Why it’s easy?
1. Your infromation will be saved in our database. No more re-writing every details again for the next purchase. (Our customer details is strictly confidential)
2. Invoice will be sent to you right after your order is confirmed. No need to wait for our respond.
3. Pay your order and we will ship immidiately

http://www.daknit.com/index.php?main_page=page&id=10&chapter=0&zenid=1fd3996107151a0015d1ac8e5e024a12

Happy shopping!
x www.daknit.com x
NAKO & Turkish yarns supplier

Da'Knit ENT since 2010.. :)

998603_576103952413120_1725220330_n

Da’Knit ENTERPRISE, established since 2010 (Retailer & Wholesaler).
Shop Address: Lot BG07 Bahagian C, Tingkat Bawah, Blok B, Wisma Muis, Kota Kinabalu. Online Store: www.daknit.com. Email: sindarery@gmail.com

Latar belakang Da’Knit ENTERPRISE:

Kami adalah perniagaan yang berdaftar dengan nama dan nombor pendaftaran Da’Knit ENTERPRISE (0000105122-T). Kami beroperasi secara online sejak May 2010 dan bergiat aktif pada August 2010 dan kini mempunyai kedai yang terletak di Wisma Muis, Kota Kinabalu. Kami adalah retailer yang menjual peralatan kraf seperti peralatan mengait, benang kait untuk knitting dan crochet juga pakaian-pakaian yang diperbuat daripada benang kait. Selain itu, kami juga menawarkan pembelian secara borong dan membantu para peruncit yang ingin mendapatkan harga borong bagi jualan semula sebagai pemborong terus daripada pembekal untuk mana-mana produk di www.daknit.com. Bagi bekalan benang kait adalah di-import terus daripada pembekal kami di Turki. Sila email kami di sindarery@gmail.com untuk sebarang makluman. Terima kasih.

[Kami juga turut beroperasi di Bursa, Turki di bawah nama syarikat Er-TES LTD CO, syarikat keluarga yang membekalkan peralatan seperti menjual/pemasangan heater dan cold-deport untuk menyimpan keju dan pembuatan keju]

Alamat Kedai Da’Knit ENTERPRISE (Kota Kinabalu):
Bangunan Wisma Muis,
LOT BG07 Bahagian C, Blok B
Tingkat Bawah, Kota Kinabalu.
Masa beroperasi: Isnin- Khamis: 8.00 pagi – 12.00 tgh
Jumaat : 8.00 pagi – 2 petang
Sabtu : 10.00 pagi – 2.30 petang
Email kami untuk pertanyaan/bantuan: sindarery@gmail.com
Tel: 016-823 6159 (talian telefon hanya akan disambut waktu berkerja sahaja)

ANNOUNCEMENT: Starting 1 May 2013, price shown in www.daknit.com is ONLY for ONLINE PRICE and MAY VARY A LITTLE from the price stated in our Local Yarn Store. SHOP -more- ONLINE to get special price when purchasing in BULK (same type and more than 10 balls). Email us for more details at sindarery@gmail.com.

Regards,
Da’Knit ENTERPRISE (0000105122-T)
Retailer & Wholesaler
Knitting, Crochet and Yarn Store.
Our Blog : http://www.aheys.com/
FB Account : http://www.facebook.com/daknit

 

My weekened project :)

Assalamualaikum lovely visitors.

How are you doing today? I wish everyone a happy weekend! πŸ™‚
I’ll do my best to make sure the blog is up to date especially about my crafting. insya Allah.
at the moment,
i am doing 2 W.i.Ps, a dress and a cardigan.
Well.. no matter how long it takes, insya Allah, i can complete them both in time <3
Thank you for hopping by! πŸ™‚
OLYMPUS DIGITAL CAMERAWeekend W.I.P

OLYMPUS DIGITAL CAMERABaby dress.. I am making this for a contest πŸ™‚ Hope i can finish before the due date. I’m working with Nako Saten yarn. Lovely yarns.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA<3 Happy Knitting and Crocheting <3

Alhamdulillah .. Thank you Allah for everything.. Alhamdulillah… A happy day :)

Alhamdulillah… berkat doa semua orang yang saya sayangi.. teman-teman daknit, juga pelanggan daknit, akhirnya parcel yang ditunggu selamat tiba walaupun masih ada beberapa parcel lagi tetapi hampir kesemua yang ditunggu tiba di tangan dengan selamatnya.. alhamdulillah..

Semoga Allah permudahkan segala urusan kita semua dunia dan akhirat, dan sentiasa menjadikan kita dikalangan orang-orang yang bersyukur.. insyaAllah.

Jum cuci mata lihat apa pula saya dapat hari ni utk diri sendiri walaupun tak banyak πŸ˜€ hihihi

Yay.. Alhamdulillah.. received my yarns and my gauge ruler today πŸ˜€ Bought them from USA but the yarns are made in Turkey πŸ˜‰ And the Alize Magazine (wow.. believe me, these magazine are awesome!) is a gift from my Turkish friend. Thank you so much kardesim.. bu magazine cok seviyorum! All the patterns for the babies, toddlers and kids are sooo lovely! With 159 patterns inside, really dunno when I’m going to have a chance to knit/crochet them all.

Here are just few patterns i snapped from the magazine!

Cuteee!!!

cuteee bootiess!

Really cute booties!

Aiyooo.. look at the pose hihihi.. cute!

Hiii auntie! I am a cute bear boy πŸ˜€

Aiyaaa… only one thing will make me struggle about this magazine is that all patterns are written in Turkish πŸ™ so.. will take long time to make… And all the yarns used for the patterns are from Alize. Jealous ehh.. hope one day Malaysia can make gooood yarnss too for us πŸ™‚ insyaAllah, who knows kan..

Ok.. thank you for hopping by!

Selamat berpuasa dan selamat berbuka puasa utk semua πŸ˜€

May Allah swt bless us all.

Visit our store at www.daknit.com

Flower Butterfly Knitted Ruffle Hat :D

Alhamdulillah.. akhirnya siap juga topi ruffle hat ni.. menggunakan benang magic baby dan button yang cute mute boeh di dapati di www.daknit.com πŸ™‚

Saya menggunakan jarum bersaiz 4mm ketika mengait topi ni. Mengambil masa lebih kurang seminggu lebih siap sebab banyak sangat kerja kat sekolah πŸ™ sampai tak ada masa nak mengait huhu.. bawa ja p sekolah hari hari tapi kaitnya huhu.. no time lah!

This ruffle hat made for 1-4 years old girl. The pastel colour is very sweet isn’it? I was thinking to pair it up with booties, well lets see if i’m going to make one but really can’t promise myself too. Lots of things need to handle everyday.. that somehow it reminds me my old free time before πŸ™ oh.. miss it!

Percubaan mengait crocodile stitch πŸ™‚

Thank you for hoppingΒ  by! πŸ™‚

May Allah swt bless us all.

Jarum dan Benang.. :)

Assalmualaikum semua..

Alhamdulillah..Β  dapat juga saya postkan entry baru kali ni πŸ™‚ Especially lately, been busy with some tasks though its a holiday right now, still can’t help it. Life is always like that, isn’t it? xD

Alhamdulilah again, since I am out of made-to-order at the moment, so, I finally have my own time to continue with my pending WIP.

Right: Knitting WIP for a shawl, Left: Crochet WIP for a baby blanket

Shawl yang ni adalah percubaan kedua saya. Yang first tu.. masih lagi pending dan duduk diam kat dalam beg xD hehe.. jangan tanya bila siap πŸ˜› mmg lama rasanya nak siapkan yang tu.. since currently I’ve been focusing more with these two projects!

Shawl yang pertama tu, saya gunakan benang dari jenis Acrylic+Wool brand Alize Yun, dengan Circular ADDi 4mm x 60cm.. cara kaitan pun berbeza dari yang kedua ni. The first shawl start dari bahagian hujung, kemudian slolwy increase sehingga bahagian sebelah shawl siap dulu, dan decrease baru dapat satu shawl triangle yang besar.

Manakala shawl yang kedua ni *spt di atas gambar*, saya menggunakan benang 100% Magic baby acrylic dari ICE dengan jarum ADDi Circular 4mm x 80 cm..Β  menggunakan teknik yang berbeza, di mana shawlΒ  ni..Β  kita kaitΒ  bermula dari bahagian tengah dan kedua-dua bahagian shawl di kait serentak. If you notice, ada satu rangka kat bahagian tengah seolah-0lah macam tulang belakang πŸ™‚ kan? itu lah point tengah yang membahagikan kedua bahagian shawl. Unikkan? For me, this technique is quite easy and easy to detect the wings of the shawl and more faster to knit! I guess, 1 ball of the baby yarn will be enough to make size M-L shawl πŸ™‚ Can’t wait to finish this too!

Untuk yang blanket.. ni adalah projek yang betul2 mengambil masa saya..sebabnya.. mengait secara bulatan mencabar betul @_@ Compared to square blanket, this round blanket took more time to crochet as it turns bigger and bigger..Β  πŸ™ After this.. saya confirm tak mahu kait blanket secara in the round lagi huhuhu..Β  But did you notice the hooks that I put on the blanket? Ketika mengait blanket ni.. saya telah beberapa kali tukar crochet hook hanya semata-mata mencari keselesaan ketika mengait. Is that cerewet? :p hehe.. no lah kan xD

Dari bawah: Hamanaka Raku Raku, Clover Comfort Handle, Aluminium Comfort Handle (no brand) and Addi Comfort. They are all 3.5mm except the hamanaka comes with 3mm & 4mm sizes.

Sebagai crocheter, jika anda seorang yang sangat tegar mengait, masalah paling utama ialah sakit jari, isn’t it? The same thing happened to me too. Masalah bila terlalu lama mengait, tangan akan rasa lenguh dan jari-jemari mula berasa sakit. Jadi apa yang perlu dibuat? Kita kenalah rest sebentar dari terus mengait even projek berjela-jela panjang menunggu giliran untuk disiapkan T__T masalah kan?

And thus, these comfort handle hook is invented, especially for hard-core crocheter, to avoid stressing the fingers and to give more comfortable long-hours crocheting! πŸ™‚

For me, saya bukanlah seorang crocheter yang tegar.. tetapi sebagai peminat mengait, saya juga menginginkan keselesaan sewaktu mengait, how about you? πŸ™‚ Walaupun terpaksa melabur, tetapi, hasilnya sangat memuaskan hati apabila kita memperolehi keselesaan yang diinginkan ketika mengait. Jadi disini, saya ingin berkongsi review tentang hooks ni:

1. Hamanaka Raku Raku : One of the luxury hooks made in Japan, comes with 10 sizes *double ended*. Very comfortable. Permukaan aluminium hook ni sangat licin (seperti Tulip hook double ended) yang bonusnya handle ni very nice to grab. But, cuma ada satu masalah for me πŸ™Β  as a knife-holder, masih ada rasa yang kurang sewaktu menggunakan jarum ni (mungkin masih terdapat space kat tapak tangan yang rasa kurang selesa sewaktu memegang jarum ni) Akibatnya, menyebabkan kelancaran mengait kurang memuaskan. Walaupun macam tu, this is one of the best hook that a crocheter must try! Still I am sticking with this for this moment.

2. Clover Comfort Handle Hook: Yang ni pun best! Also made in Japan. Very suitable for knife-holder like me πŸ™‚ Saya suka pakai yang ni. They said, this crochet hook is very suitable for beginners. Aluminium hook pun licin dan jarang tersangkut benang sewaktu mengait. Only the small thing about this hook…. kadang2 permukaan aluminium dia membuatkan rasa gigi saya ngilu sikit xD hehe.. so, kesimpulannya.. kena kait dengan benang yang sesuai supaya tidak rasa ngilu! But I do suggest this hook for everyone too πŸ™‚

3. No Brand Aluminium Comfort Handle: Oh.. yang ni adalah yang paling affordable compared to the among four. This is made in China.. present in cute colours and very comfortable handle. Setelah beberapa kali mencuba yang ni.. ohhh saya memang jatuh cinta dengan handle dia! Pada awalnya.. apabila mengait menggunakan crochet hook ni.. terasa sedikit kesat.. tetapi setelah beberapa minit kaitan diteruskan, alhamdulillah.. permukaan badan hook semakin licin dan sangat laju ketika mengait. Not bad kan?! Sama baik dengan Hamanaka, Clover dan Addi! Apa yang saya sangat suka pada jarum ni ialah handlenya, 100% selesa pada saya. Hook sedikit tajam menyebabkan benang blh tersangkut tetapi boleh di-fix (macam mana? teruskan membaca πŸ™‚ )

Buat masa ni, saya sedang menyiapkan blanket di atas menggunakan jarum ni.. the result? Saya kait laju, tangan selesa sangat dan tiada rasa yang kurang sewaktu memegang crochet hook ni! Alangkah baiknya kalau Hamanaka mempunyai handle seperti ini πŸ™‚ The hook+the handle, will bring 100% comfortness. Ups.. jangan marah hamanaka πŸ˜›

4. ADDi Comfort Handle: Brand ADDi merupakan brand yang terkenal made in Germany. Speciality in ADDi is the nickle-plated knitting needles. Very smooth, very slippery, very fast πŸ™‚ and totally I am in love with the needles 100%. But this time, saya mencuba juga ADDi hook ini. The metal part is as slippery as the needles. Its good! Only the non-comfortable part for me is the handle and the hook itself. Kenapa? Sbb comfort handle ADDi sedikit “kurus” berbanding hamanaka dan clover. Jadi kurang sesuai juga dengan saya yang suka every space di dalam tangan saya penuh T_T oh pelikkah saya? But i think.. sesiapa yang menggunakan hook dengan cara pensil and doesn’t care about the empty space under the palm.. this hook is for you! Masalah pada hook, mungkin sebab tajam sikit, benang cepat tersangkut pada hook..tapi ni boleh disettle. Macam mana? Garukan sedikit hook tu kat atas semen utk tumpulkan sedikit hujungnya! Jangan garu lebih-lebih ok?Β  hehe..resultnya? Tiada lagi tersangkut-sangkut sewaktu mengait πŸ™‚

Woha! Hopefully entry kali ni menarik untuk dibaca πŸ™‚ Dah lama saya tidak berkongsi pendapat ttg hook. Semoga entry ni memberikan kebaikan dan manfaat kepada peminat2 crochet untuk memilih jarum terbaik buat projek mereka πŸ™‚ Maafkan saya di atas bahasa rojak saya…

Sebenarnya, keselesaan sesuatu hook itu masih bergantung pada individu itu sendiri. Ada juga yang knife-holder seperti saya suka pada hamanaka dan tiada masalah seperti saya. Kesimpulannya.. anda cuba dan anda lah yang menentukannya! Pendapat di atas tu hanya sekadar pendapat mentah saya tentang hook-hook ni.

Sehingga berjumpa lagi πŸ™‚

May Allah swt bless us all! Thank you for hopping by!

DON’T FORGET TO CHECK OUR 10% DISCOUNT AT WWW.DAKNIT.COM UNTIL 30 NOV 2011