Kelas Mengait bersama Pn. Mahani J :)

Alhamdulillah.. syukur sangat-sangat pada Allah swt untuk hari ini. Terima kasih juga diucapkan kepada Puan Mahani J (orangnya sangat cantik πŸ™‚ ) di atas kesudian beliau untuk menghadiri kelas bersama Da’Knit pada hari ini untuk kali kedua πŸ™‚

Kelas mengait bersama Pn.Mahani sangat menyeronokkan πŸ™‚ kali pertama berbual dengan beliau, sudah terasa seperti kawan lama pula! Allah’im.. seronok betul! Sepanjang sesi belajar bersama, kami belajar bermula dari asas dan tak sangka terasa masa berjalan begitu cepat sekali πŸ™

Percaya tak? Dalam masa seminggu sahaja selepas kelas pertama, Pn. Mahani telah berjaya mengait baju dress yang cutee sangat ni seperti di dalam gambar di atas! Inilah hasil beliau yang pertama setelah memahirkan diri dengan asas crochet.! Wahh sangat mengujakan kan? ketika saya melihat baju ini.. Allah Allah.. saya sangat terkejut dengan hasil yang cantik sekali dengan menggunakan benang magic baby!.. Tahniah di atas hasil pertama Ani πŸ˜€ kaitan yang sangat kemas sekali. Jarang sungguh ada orang yang dapat mengait dengan begitu cepat. Tangan beliau sangat istimewa πŸ™‚ ! Bak doa orang Turkey, Ellerine Saglik ( suami saya translate – May your hand be healthy ) πŸ˜€

Betul kata seorang guru saya masa dulu.. Guru hanyalah pemberiΒ  tunjuk ajar dengan hanya menyumbangkan 20% usaha. Manakala 80% adalah usaha pelajar untuk cemerlang dalam setiap apa juga bidang yang diceburi. Alhamdulillah. Di mana ada kemahuan, di situ pasti ada jalannya!

Kepada Pn. Ani.. jemputlah datang selaluΒ  ya! πŸ˜€ sambil2 mengait boleh borak lagi sama-sama. Hihi… Terima kasih sekali lagi.. ada umur jumpa lagi.

Hugsss! and kissesss!!

25 Replies to “Kelas Mengait bersama Pn. Mahani J :)”

  1. That is really cute!! Tahniah to Pn. Mahani and you too Sindarery, for teaching her. Aww..I really wish that one day I can come and see you in person, you are so passionate about your hobby. Perhaps we could have our knitting/crocheting club together with other local crafters too. Mmm that’d be awesomeeee. Heee.

    You are ace for sharing your knowledge with others! May Allah bless you for this πŸ™‚

    1. Salam Nurhayathyxcy J.
      Oh thank you so much for the compliment πŸ™‚ Alhamdulillah.. really did my best to teach as much as how I know, and I am really glad that Pn.Mahani enjoyed the class we had together πŸ™‚ Alhamdulillah..
      Oh of course! I would love to meet you one day in person too. It would be a great moment to hang out together, do chit chat while knitting stuffs. I do dream about having a good tea break with someone/friend who enjoys knitting/crochet as much as I do. InsyaAllah, may Allah make our dream come true Nurhayathyxcy. Will pray that I’ll meet you someday (your idea is brilliant! Hope Allah will gives a chance to have a gathering moment with you and other crafters)
      May Allah bless you always too! Keep in touch ya! πŸ˜€

    1. Waalaikumsalam Elle πŸ™‚

      Terima kasih sudi singgah ke sini. Oh jum lah belajar sama2 πŸ™‚ Saya ada postkan panduan untuk sesiapa yang baru ingin mulakan mengait. InsyaAllah, mana tahu boleh membantu Elle. Di mana ada kemahuan, pasti ada jalannya! http://www.aheys.com/tutorial-cara-dan-panduan-memulakan-pembelajaran-mengait-jarum-satu-dan-dua/

      Kalau perlukan bantuan, insyaAllah saya blh bantu sedaya mampu. Jemput ke http://www.facebook.com/daknit untuk pelbagai update menarik tentang mengait ya!

      Allah razi olsun

  2. salam, nak mencelah.saya setuju dengan ery.dimana ada kemahuan disitu ada jalan.Alhamdulillah saya belaja kat internet je..wlpn tak mahir tp skrg dah tahu basic..Saya suka blog ery..sgt positif orangnya ery nie yek..

    1. Waalaikumsalam Kak Yaati.. terima kasih sebab sudi singgah lagi ke Da’Knit πŸ™‚ Yup betul saya setuju dengan akak.. saya juga belajar dari internet dan mahir banyak melalui usaha belajar sendiri alhamdulillah.. memang di mana ada kemahuan di situ pasti ada jalan. Hihi.. terima kasih kak, alhamdulillah blog ni ada serinya πŸ˜€ waaahhhh.. malunya ……
      XOXOXO

  3. kalau akak dapat terbang ke Sabah akan akak pergi ke kedai Sindar! πŸ™‚
    memang cantik… benang itu sungguh menggoda.. πŸ™‚

    1. wahhh.. jum lah terbang ke sini kak Zila πŸ™‚ teringin nak duduk borak dan mengait dengan akak. sambil2 tu cuci mata tgk sabah πŸ˜€ InsyaAllah, disini sentiasa terbuka untuk kak Zila πŸ™‚

  4. best nye..dpt blaja mengait cmni..kak ery blh x klu nk blaja gak..tp sy dok perak ni..klu secara off9 ke?leh ke?hehe..teringin sgt nk dpt hasil yg comel2 cmni..=)

    1. Hi Ecah πŸ˜€ thank you sbb sudi singgah ke daknit. Maaf sangat2 sebab lambat sangat mau reply komen… selalu aktif kat FB (www.facebook.com/daknit). Oh boleh.. akak belajar pun mostly semua dari youtube.com πŸ˜€ cikgu terbaek punya! Kalau Ecah ada nak tanya apa2 tentang mengait, email akak di sindarery@gmail.com ok πŸ™‚ insyaAllah.. akak akan cuba bantu mana2 yang mampu. Ecah mesti boleh kait yang comel2 bila dah mahir nanti.

    2. Belajar offline? Ecah jum jemput ke daknit FB dan join group kami. InsyaAllah ada banyak members mengait yang sudi tolong menolong belajar mengait ni πŸ™‚ Jemput tau!

  5. blh ye kak? nti la sy nk emel kt kak ery..byk gak nk tny ni..ecah skrg da kait bunga simple cm paten dlm blog kak ery ni..da byk kuntum tp xtau nk wat ape..hehe…suke sbb 1st wat trus menjadi..=)

    fb daknit da sy da like!

    1. Salam ecah.. alhamdulilah membantu tutorial tu πŸ™‚ email ja tau kalau ada apa2 nak tanya.. sama-sama kita belajar dan tambah kenalan lagi! <3

  6. salam,

    saya nak tahu kat mana saya boleh menghadiri kelas mengait?? saya nak improve skills dr sudut corak2 baru dan teknik2 baru.
    sekiranya ada kelas, saya ingin menghadiri nya. harap sgt dpt hubungi saya di eilynda@gmail.com

    1. Hi Suziela,

      InsyaAllah dalam blog ini ada saya postkan panduan belajar mengait. Jemput lihat ya πŸ™‚ di bawah kategori Tutorial Knitting dan Tutorial Crochet.
      Knitting – Kait Jarum Dua
      Crochet – Kait Jarum Satu

      Terima kasih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *