Apa yang saya belajar hari ni…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Assalamualaikum dan selamat tengahari!
Sejak semalam, sambil saya cuba menyiapkan shawl yang semakin lama semakin lambat di kait hehe… sambil-sambil itu saya mula mengait dress lagi. Saya suka mengait dan disamping mengait saya suka belajar dari apa yang saya dapat sewaktu mengait, contohnya, kesesuaian benang, kelebihan benang, saiz yang diperolehi, kekurangan dan kelebihan yang diperolehi sepanjang proses mengait dan percubaan pelbagai jenis benang bagi menambah pengetahuan dan kemahiran saya dalam bidang ini.
Untuk itu, dress yang saya sedang kait kali ini, saya menggunakan lagi Benang Kait Nako Luks Minnos (benang popular di Daknit.Com). Selalunya saya akan bermain dengan benang ini menggunakan saiz jarum 3mm/3.5mm ataupun 4mm.
Sepanjang mengait menggunakan 3 saiz ni, saya lebih suka menggunakan saiz 4mm di mana hasil kaitnya lebih lembut dan menghasilkan texture yang gebu apatah lagi benang ini adalah benang khas untuk bayi. Saya juga gemar memberikan anak saya memakai benang ini kerana texturenya yang tidak gatal, selesa dan sejuk (lebih-lebih lagi jika dikait lace).
Apa pun, percubaan pelbagai benang dan jarum banyak membantu untuk menghasilkan kaitan yang lebih bermutu dan bernilai. Insya Allah..
Selamat mengait!
Ery YUSOF
29 MAY 2013

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *