Phone Cozy, Rose Brooch & Hairclips

Bismillahirrahmanirrahim…

Hari ini siap satu projek.. ambil masa lebih kurang 4-5 jam juga.. kalau banyakย  berhenti..

Guna Soft Spiry Yarn.. ohhh.. memang lembut dan sedaaapp betul bila di-touch! ๐Ÿ™‚ Berbeza kalau guna crochet, feel kelembutan benang ni memang jauh beza..

Benang ni bukan benang magic.. tetapi bila kait ikut panjang tertentu.. colour benang ni automatically jadi stripped.

Price: RM10.00

Haahhh.. alhamdulillah.. siap satu projek hari ini. Dan phone cozy ni untuk dijual dengan teman my youngest sister.

Sesiapa yang berminat nak order knitted handphone cozy.. boleh email saya ya! Tetapi buat permulaan, saya buka 2 order dahulu…. jikalau ada sesiapa yang berminat ya! ๐Ÿ™‚

Dan.. below is my mom’s rose brooch!

Ini my mom yang buat..ย  rose brooch warna pink.

Price Brooch: RM4.50 (harga pengenalan)

Hairclip yang dibawah ini pun dibuat oleh my mom..ย  ๐Ÿ™‚

dan modelnya…

My youngest sister and our kitty hehehe..ย  ๐Ÿ™‚

(maaf ya gambar kurang menarik…)

Price Hair clips: RM5.50 (harga pengenalan)

Kalau ada sesiapa yang berminat untuk order crochet brooch or hairclip crochet flower, boleh email saya di sindarery@gmail.com

Wahh… Allah Allah.. Memang banyak benda yang perlu diselesaikan sejak kebelakangan ini.. dan mudah-mudahan dipermudahkan segala urusan kita oleh Allah swt yang ESA, amin ya rabb.

Thanks for hopping by dear friends!

Happy knitting & crochet to all ๐Ÿ™‚

May Allah swt bless us all. Assalamualaikum.

 

Free Patterns: Ribbed Cabled Phone Cozy

Ribbed Cabled Phone Cozy

Here, Iโ€™m going to share this pattern that designed by me for free. However, please do not use this pattern for your own commercial. Personal use only. If you want to share this pattern, please do not republish them in your blog instead, do link this pattern back to this blog. Thank you! – For Magic Loop Tutorial Click Here

Materials:

3.5 mm x 80 cm circular needle ( I am doing Magic Loop technique for not to have trouble in sewing both seam, also, itโ€™s easy and quick!)

Merino Magic Yarn (from Yarnsonlineshop.Com) or you can use any 4 ply/sport yarn that will fit the gauge.

Tapestry Needle for Kitchener Stitch

Cable needle

crochet hook of 3.00 mm

thread, button and sewing needle

Gauge:ย  This is 1 x 1 Rib Gauge..ย  16 sts and 35 rows to 4 x 4 inch

Skill Level: EASY

Instructions:

1.

Cast On 40 sts and divide them fairly onto two needle of circular. ( 20 sts and 20 sts since we are going to knit in the round)

2.

Start the row withย  k1, p1, k1, p1 until the end of row on both needles ( keep doing this 1 x 1 rib pattern until the desired length or at least 2 cm from beginning of rows) and end on second needle then we will move forward to make cable pattern.

Cable pattern:

First needle: K1, P1, K1, P1, K1, P1, K8 , K1, P1, K1, P1, K1, P1,

Second needle: *k1,p1* — rep * to * til endโ€ฆ

next row on first needle:

K1, P1, K1, P1, K1, P1, C8F, K1, P1, K1, P1, K1, P1

**C8F ( move 4 sts onto cable needle and put on front, continue to knit 4 sts on needle and knit the 4 sts on cable needle)

Second needle:

K1, P1, K1, P1, K1, P1, K1, P1, K1, P1.. till end

On first needle again:

(K1, P1, K1, P1, K1, P1, K8, K1, P1, K1, P1, K1, P1)

**On every rows of first needle, repeat this two rows:

ROW 1/Cable row:ย  K1, P1, K1, P1, K1, P1, C8F, K1, P1, K1, P1, K1, P1

ROW 2-6: (K1, P1, K1, P1, K1, P1, K8, K1, P1, K1, P1, K1, P1) x 5 rows before next cable row

**On every rows of second needle, keep doing 1 x 1 Rib without Cable.

Until you get the desired length, close the bottom with kitchener stitch that you can find in this link for 1 x 1 rib (thanks to the author of this technique)

Final step (to make the lid):

With using crochet hook, pick up a stitch on first sts from any side at the back (no-cable side) that you feel comfortable to start your lid at the top of body. Do SC until the end of row. Then continue the next row with DC for at least 3-4 rows before making decrease. After done, cut the yarn. Sew button on the cable side to which will fit your lid. Tada! Done!

Huhuโ€ฆย  This is my first time writing a pattern instruction. And please be gentle with me. Anyway,ย  Iย  hope it is easy to be understood. Especially for beginners like me.ย ย  Thank you! If any of you found any mistake in this pattern, please let me know ๐Ÿ™‚

Designed by: Sindarery@Aheys.Com ๐Ÿ™‚

Second Design: Ribbed Cabled Handphone Cozy

Semalam.. saya telah mencuba benang Merino Magic (50% merino 50% acrylic) dari Yarnsonlneshop.Com kerana begitu curious hendak tahu bagaimana texturenya dan warna strip magicnya bila dah siap. Tapi rasanya sebab projek handphone ni kecil sahaja.. tidak berapa nampak sangat lebih-lebih lagi guna handphone camera… colour sedikit lain dari yang real ๐Ÿ™

New handphone cozy of my own pattern design..hihi.. simple and quick!

Wahh.. the big one looks so yummy ๐Ÿ˜› here.. somehow, here in this picture, I managed to shoot these two yarns without losing the quality of the colour, means just as exactly as the real one.

Benang Merino datangnya dari bulu kambing Merino yang biasanya kuantitinya terhad setiap tahun berbanding benang dari Wool. Feel texture Merino ni memang lembut dan gebu rasanya. Kalau 100% Merino mesti lagi gebu huhu…

Dan akhirnya inilah pattern baru saya… sangat senang untuk beginner. Hanya perlu tahu 1 x 1 rib dan cable pattern. Bahagian tutupnya saya gunakan kait crochet dc. Saya menggunakan jarum circular 3.5 mm x 80 cm dengan teknik Magic Loop dan crochet hook saiz 3.00 mm.

Ini handphone adik saya.. semalam waktu cuba, dia kata dia mahu cozy ni jadi saya bagi dia terus lepas siap. Magic yarn bagi hasil stripping seolah-olah menggunakan lebih dari 2-3 warna benang.

Maaf ya sebab camera phone, gambar jadi kurang kualitinya hehe.. tetapi banyak jasanya pada saya, still appreciate it so much! Inilah rupa phone cozy bila masukkan phone di dalamnya.. at least yang penting si pemakai dia terima. Percaya atau tidak.. ini utk adik lelaki saya. hahaha..just as i see.. they don’t care much about colours hihi..

Projek kali ini merupakan percubaan yang baik buat saya Alhamdulillah.. jadi lepas ni, boleh terus continue dengan projek topi yang saya sdh lama ingin kaitkan buat sahabat baik saya menggunakan benang ni. Ada tiga pattern yang sangat berkenan dihati huhu.. salah satunya yang dibawah ni.. antara Newsboy Cap pattern yang sangat menarik hati…

You can purchase this pattern at http://www.e-patternscentral.com

(Picture credit to http://www.e-patternscentral.com)

atau…ย  slouch beret

You can purchase this pattern at http://www.e-patternscentral.com

(Picture credit to http://www.e-patternscentral.com)

or..

Simply.. I will just design my own pattern and knit

InysaAllah..

May Allah bless us all!

Thanks for hopping by!

๐Ÿ™‚

My first design: Cabled Seed Handphone cozy :)

Alhamdulillah, hari ini telah selesai satu projek percubaan sendiri.. hihi ๐Ÿ˜€ memang seronok bila dapat selesaikan satu projek dan lebih-lebih lagi bila buat pattern ikut minda..ย  saya suka pada cable pattern dan untuk itu,ย  saya memberanikan diri mencuba cable pattern sendiri.. dan entah apa sudah jadi dengan coraknya huhu.. dan juga menggabungkan pattern cable ni dengan pattern double seed ๐Ÿ™‚ Saya menggunakan jarum circular 80cm saiz 3.50 mm dan kait guna baki benang Mittens hari tu. maka inilah hasilnya:

sebab guna camera dari handphone.. cable tidak dapat dilihat dengan jelas maaf ya.. huhu.. ini adalah hasil dari bahagian hadapan.. dekat bahagian bawah, saya menggunakan pattern garter stitch sebagai penutup ๐Ÿ™‚ dan bahagian atas guna button.

Dan ini pula adalah bahagian belakangnya.. bahagian belakang ini menggunakan pattern double seed sepenuhnya.

Kerana saya menggunakan teknik Magic Loop ketika mengait handphone cozy ini, maka bahagian bawah ditutup menggunakan jahitan. Teknik jahitan ini dipanggil sebagai Kitchener Stitch.Tetapi sebab saya rasa malas hendak menonton video cara menjahit guna teknik ni, dan sudah tak ingat lagi walaupun hari tu saya sudah buat satu.. akhirnya saya pun mengambil keputusan untuk membuat kitchener stitch sendiri hahaha.. ikut gerak hati .. tapi tidak disangka apabila saya sudah selesai menjahit dan tutup.. jahitan tu langsung tidak nampak dan invisible ๐Ÿ˜ฎ . Corak hasil jahitan tadi ikut corak garter stitch. Maka inilah hasilnya:

Alhamdulillah ๐Ÿ™‚

Kitchener stitch : Knit back loop, Knit front loop, purl back loop and drop, purl front loop and drop. Continue this steps until the end of row ๐Ÿ˜€

Lepas ni.. kena siapkan beberapa projek dan semua projek untuk adik.. ah..pening sudah kepala saya..

updated: Gambar di bawah adalah Kitchener stitch untuk KNIT.. click image to enlarge!

Thank you for hopping by!